Alex Ferguson je dvakrat zavrnil vodenje angleške reprezentance. Ferguson meni, da dokler Anglija ne bo vzgojila tako tehnično dobrih nogometašev, kot jih ima Brazilija, ne bo postala svetovni prvak. Foto: EPA
Alex Ferguson je dvakrat zavrnil vodenje angleške reprezentance. Ferguson meni, da dokler Anglija ne bo vzgojila tako tehnično dobrih nogometašev, kot jih ima Brazilija, ne bo postala svetovni prvak. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo je nogometaš, ki ga Alex Ferguson najbolj ceni. Foto: EPA
Roy Keane
Ferguson je razkril, da je bil Nizozemec Ruud van Nistelrooy edini nogometaš, ki se je v slačilnici upal zoperstaviti agresivnemu Ircu Royu Keanu (na fotografiji), ki je v mladosti treniral tudi boks. Foto: EPA
Alex Ferguson
Najuspešnejšemu trenerju v zgodovini Manchester Uniteda Alexu Fergusonu so novembra 2012 pred stadionom Old Trafford postavili kip. Foto: EPA

Knjiga z naslovom Alex Ferguson: Moja avtobiografija zajema obdobje od leta 1999, ko je Manchester United osvojil "trojno krono", pa do Fergiejevega slovesa s klopi rdečih vragov ob koncu lanske sezone 2012/2013.

Ferguson v knjigi med drugim razkriva svoj odnos z Davidom Beckhamom, Royom Keanom, Cristianom Ronaldom, Waynom Rooneyjem, pa tudi s tekmeci na trenerski klopi, kot je Rafa Benitez, nekdanji trener Liverpoola.

Beckham izbral slavo, namesto da bi postal legenda Uniteda
O Beckhamu Ferguson pravi, da je, namesto da bi postal legenda Manchester Uniteda, izbral slavo zunaj nogometnih zelenic, kar je Škota precej motilo. Njune poti so se dokončno razšle po porazu z Arsenalom v pokalu FA leta 2003, ko je v slačilnici jezni Ferguson Beckhamu v glavo brcnil kopačko, ker ta ni sprejemal njegovih kritik.

Igralec ne more voditi slačilnice
"Takoj, ko je igralec Manchester Uniteda mislil, da je večji kot trener, je moral iti. David je mislil, da je večji kot Alex Ferguson. Sicer ne gre za to, ali gre za Alexa Fergusona ali pa za "Petra Vodovodarja", pač pa je avtoriteta tisto, kar šteje. Igralec ne more voditi slačilnice," je ob predstavitvi avtobiografije v Londonu dejal 71-letni Ferguson, ki je najtrofejnejši angleški klub vodil kar 27 let.

Sin, kaj delaš?
Beckham je nato prestopil k madridskemu Realu, leta 2007 pa k LA Galaxyju, kar je bila po mnenju Fergusona napaka: "Z nogometnega vidika ni bilo nobenega razloga za odhod v ZDA. Mislil sem si, kaj delaš, sin?"

Keane ima najbolj strupen jezik
Ferguson je o sporu s karizmatičnim dolgoletnim kapetanom rdečih vragov Royom Keanom, ki je klub zapustil leta 2005, potem ko je blatil soigralce in Fergusona na klubski televiziji: "Najtežji del Royevega telesa je njegov jezik. Je najbolj strupen, kar si jih lahko zamislite. Z njim lahko v sekundi oslabi tudi najsamozavestnejšega človeka na svetu."

Rooney želel, da Ferguson pripelje Özila
Ferguson nadalje razkriva, da je Wayne Rooney že leta 2010 želel zapustiti klub, njuni odnosi pa so se spet zaostrili v lanski sezoni. "Wayne mi je dejal, da bi morali kupiti Mesuta Özila, jaz pa sem mu odvrnil, da to ni njegov posel in da naj rajši igra. To je bila nesrečna epizoda za Wayna, saj se je v tem obdobju pokazal kot človek, ki ga zanima samo denar."

"Čarovnika" Ronalda bi raje ustrelil, kot pa ga prodal Calderonu
Škot pa je bil poln hvale na račun Cristiana Ronalda, za katerega pravi, da je najbolj nadarjen nogometaš, ki je kadar koli pod njegovim vodstvom igral na Old Traffordu. "Prekosil je vse, ki sem jih treniral, in ni jih bilo malo. Na koncu smo čarovnika izgubili. Leta 2008 sem mu dejal, da ga raje ustrelim, kot pa da bi ga prodal takratnemu predsedniku Reala Ramonu Calderonu." Ronaldo je v Real prestopil leto pozneje, ko je madridski klub že vodil Florentino Perez.

Benitez je neumen človek
Ferguson je bil kritičen do nekdanjega trenerja Liverpoola Beniteza, ki ga je označil kot "neumnega človeka", saj Španec - v nasprotju z Arsenom Wengerjem - ni imel interesa, da bi razvila neki vzajemno spoštljiv odnos, ampak ga je napadal na osebni ravni.

Najbolj boli izguba naslova proti Manchester Cityju
In še najbolj grenak poraz v uspehov polni trenerski karieri? Tega je Ferguson doživel v zadnjem krogu sezone 2011/12, ko je Manchester United izgubil naslov, potem ko je mestni tekmec Manchester City v zadnjem krogu z goloma v sodnikovem podaljšku s 3:2 premagal Queens Park Rangers. Sinjemodri so s to zmago postali prvaki prvič po letu 1968.