Igralci Manchester Uniteda so že trenirali na Nou Campu. Foto: Reuters
Igralci Manchester Uniteda so že trenirali na Nou Campu. Foto: Reuters
Alex Ferguson in Nemanja Vidić
Alex Ferguson bo lahko znova računal na Nemanjo Vidića, ki se je poškodoval v četrtfinalu proti Romi. Foto: EPA
Frank Rijkaard
Frank Rijkaard je pod velikim pritiskom. Sezono lahko reši le z zmago v Ligi prvakov. Foto: EPA
Lionel Messi
Lionel Messi je glavni adut Kataloncev. Foto: EPA

Strateg rdečih vragov Alex Ferguson je prepričan, da ima njegovo moštvo proti Barceloni boljše možnosti za uvrstitev v finale elitnega nogometnega klubskega tekmovanja, kot jih je imelo lansko sezono proti poznejšim prvakom iz Milana. "V polfinalu nam je že nekajkrat spodletelo, letos pa smo v veliko boljšem položaju, saj je energija v moštvu dobra," je na novinarski konferenci povedal Ferguson. "Lani je vseskozi igrala ista postava, letos ne. Upam, da bo to odločilno. Pomembno v katerem koli polfinalu pa je, da se moštvo zabava".

Manchester je lani proti Milanu zapravil vodstvo 3:2 po prvi tekmi, ko je na San Siru doživel potop (0:3). Proti rdečim vragom govori tudi podatek, da se je moštvo z Old Trafforda v polfinale Lige prvakov uvrstilo devetkrat, v finale pa nato napredovalo le dvakrat.

Po devetih letih znova na kraju zgodovinskega uspeha
Vodilno moštvo Premier lige se na Nou Camp vrača prvič po nepozabni zmagi v finalu leta 1999 nad Bayernom v sodnikovem podaljšku z 2:1. A Ferguson ni pozabil, da je na stadionu v Barceloni njegovo moštvo v skupinskem delu Lige leta 1994 doživelo boleč poraz s 4:0. "Leta 1994 smo dobili dobro lekcijo o držanju žoge v naši posesti," se je spomnil Sir Alex in dodal, da je zdajšnje moštvo boljše od tistega pred 14 leti in je sposobno ponoviti uspeh iz leta 1999. "Od takrat je skoraj 10 let in današnjemu moštvu se ni treba spominjati preteklosti. Upam, da mu bo uspelo oblikovati svojo zgodovino. Mislim, da smo za kaj takega dovolj dobri," Škot ni podvomil o kakovosti svojega moštva.

In kakšna bo po njegovem mnenju tekma? "Zaradi podobnega števila kakovostnih igralcev in podobnega sloga igranja mislim, da bo tekma zelo izenačena." Ferguson bo lahko računal tudi na Wayna Rooneyja, ki bo po manjši poškodbi igral proti Barci: "Pripravljen je. Dobil je udarec v bok, ki pa mu ne bo preprečil igranja."

Srečanje bi bilo vredno finala
Svoj pogled je obrnil tudi že k finalu, ki bo 21. maja v Moskvi. Polfinalno srečanje dveh velikanov evropskega klubskega nogometa bi bilo vredno velikega finala, v katerem bo imel zmagovalec tega polfinala velike možnosti za končno zmago, meni dolgoletni trener Manchestra.

Barcelona je edino neangleško moštvo v polfinalu Lige prvakov. Razlog za uspeh angleških moštev v Evropi trener Manchestra vidi v vedno bolj kakovostni Premier Ligi in nogometu, ki se v njej igra.

Barca prav nič ne navdušuje
Če bo Barcelona, ki je v zadnjem času v težavah, hotela v polfinalu Lige prvakov premagati favorizirani Manchester, bo morala prikazati nekaj tiste igre, ki jo je pred dvema letoma popeljala na evrospki klubski vrh. Barca je le še bleda sence moštva, ki je slavilo leta 2006, domišljijo ljubiteljev nogometa pa v tej sezoni buri Cristiano Ronaldo, ki je v angleškem prvenstvu zabil že neverjetnih 28 zadetkov.

Messi adut Rijkaarda
Ponos Katalonije lahko letošnjo sezono reši le še v Evropi. V domačem prvenstvu je moštvo Franka Rijkaarda že izgubilo možnosti za osvojitev novega naslova. V soboto so proti Espanyolu iztržili le točko (0:0). Na zadnjih osmih prvenstvenih tekmah so slavili le enkrat, tudi proti Schalkeju v četrtfinalu Lige prvakov, kljub dvema zmagama z 1:0, s svojo igro ni navdušila. Navijači Barce svoje upe polagajo na Lionela Messija (v primeru novega rumenega kartona bo moral na povratni tekmi počivati), ki se vrača po poškodbi stegna. Manjkala bosta kaznovani kapetan Carlos Puyol in nekdanji as Ronaldinho. Zaradi gripe je vprašljiv nastop Thierryja Henryja, ki naj bi ga v konici napada ob Messiju in Samuelu Eto'o-ju zamenjal Bojan Krkić.

Eto'o je priznal, da je status Manchestra kot favorita zanj le dodatna motivacija. "Ker veljajo za favorite, jih želim le še bolj premagati," je dejal napadalec, ki je zagrozil, da bo zapustil klub, če ne bo moštvo kmalu začelo zmagovati.


Polfinale, prva tekma, sreda ob 20.45:
BARCELONA MANCHESTER UNITED ---------- Verjetni postavi: ---------- Valdes van der Sar Zambrotta Brown Marquez Ferdinand Milito Vidić Abidal Evra Xavi Carrick Toure Scholes Iniesta Ronaldo Bojan Tevez Eto'o Giggs Messi Rooney --------------------------------------- Sodnik: Massimo BUSACCA (Švica)
T. V.