David Villa je bil eden od zvezdnikov prestopnega roka pred svetovnim prvenstvom. Zdaj je z mislimi usmerjen le na 'dogodek vseh dogodkov'. Foto: EPA
David Villa je bil eden od zvezdnikov prestopnega roka pred svetovnim prvenstvom. Zdaj je z mislimi usmerjen le na 'dogodek vseh dogodkov'. Foto: EPA
Švicarska delegacija
Švicarska delegacija se je na enem od treningov takole zahvalila organizatorju zaključnega turnirja. Foto: EPA
Švicarji
Švicarji leta 2006 v osmini finala proti Ukrajini niso izkoristili niti ene enajstmetrovke. Foto: EPA
Siphiwe Tshabalala
Siphiwe Tshabalala je v petek dosegel prvi zadetek na turnirju. Foto: Reuters
Ottmar Hitzfeld
Ottmar Hitzfeld se je v nogometno zgodovino že zapisal z zmagama v Ligi prvakov (Borussia Dortmund 1997 in Bayern 2001). Lahko svoj pečat pusti tudi v reprezentančnem nogometu? Foto: EPA

Ena najbolj talentiranih ekip v Južni Afriki ima nekaj težav s poškodbami. Selektor Vicente del Bosque tako najbrž na prvi tekmi ne bo tvegal s Fernandom Torresom, ki še okreva po poškodbi kolena.

Ali ste že oddali napoved za Nostradamus? Priključite se napovedovanju izidov. Pomagajo vam tudi strokovni komentatorji na TV SLO.
Zdenko Verdenik napoveduje:
- Honduras - Čile 0:1
- Španija - Švica 2:0
- JAR - Urugvaj 1:1

Villa sam v napadu, zadaj Iniesta?
V tem primeru naj bi David Villa igral osamljen v napadu, za njim pa bi bila močna zvezna vrsta, v kateri bi bilo prostora za pet nogometašev. Viri blizu španske vrste predvidevajo, da naj bi na sredini igrišča tekmo začel tudi Andres Iniesta.

Del Bosque: "Imajo veliko vrlin"
"So zelo kompaktna ekipa. Na zadnjem svetovnem prvenstvu so igrali dobro. Zdaj že vrsto let igrajo v isti postavi in imajo za seboj zelo dobre kvalifikacije. Imajo veliko vrlin," s pohvalami na račun Švice ni skoparil Del Bosque.

Švicarji brez kapetana
Težave s poškodbami imajo tudi v švicarskem taboru. Selektor Ottmar Hitzfeld zaradi poškodbe gležnja ne more računati na kapetana in najboljšega strelca Alexa Freia, s stegnom pa ima težave vezist Valon Behrami.

V 18 tekmah še brez zmage
Statistika vlogo favoritov povsem postavlja na stran Špancev. Ti so v zadnjih treh letih izgubili le enkrat - lani v polfinalu Pokala konfederacij, ko so jih šokirali Američani. Švicarji v 18 medsebojnih tekmah niso zmagali niti enkrat, vsega trikrat so izvlekli neodločen izid.

Zadnji zadetek so jim zabili pravi Španci
Ekipa iz osrednje Evrope je na prejšnjem prvenstvu izpadla, čeprav ni prejela niti enega samega gola! V predtekmovalni skupini so premagali Togo in Južno Korejo z 2:0, s Francijo pa so igrali 0:0, nato so v osmini finala po streljanju 11-metrovk izgubili proti Ukrajini. Na mundialih tako zadetka niso prejeli 394 minut. Zadnjič je moral njihov vratar po žogo v mrežo na SP-ju 1994, ko jih v osmini finala s 3:0 premagala prav Španija.

Čile po 13 tekmah lovi prvo zmago
V prvi tekmi v skupini H se bosta pomerila Honduras in Čile. Reprezentanca iz zahoda Južne Amerike je leta 1962 na domačem SP-ju osvojila tretje mesto. Od takrat je še štirikrat igrala na zaključnem tekmovanju, a na vseh 13 tekmah ostala brez zmage! Leta 1998 se je Čile s tremi remiji uvrstil celo v osmino finala, kjer so jih nato s 4:1 izločili Brazilci.

Še vsak gostitelj je napredoval
Zvečer se bosta v Pretorii pomerili Južna Afrika in Urugvaj, kar je že prva tekma drugega kroga. Glede na to, da sta se obe tekmi prvega kroga v skupini A končali brez zmagovalca, bi sredine tri točke pomenile na široko odprta vrata v osmino finala. Ne pozabimo - do zdaj se je še vsak gostitelj SP-ja uvrstil v nadaljevanje tekmovanja.

SP v nogometu, skupina H
Nelspruit, sreda ob 13.30:
HONDURAS - ČILE

Verjetni postavi:

Honduras: Valladares, Sabillon, Chavez, Figueroa, Izaguirre, Turcios, Palacios, Guevara, De Leon, Pavon, Suazo.

Čile: Bravo, Isla, Medel, Ponce, Vidal, Carmona, Millar, Fernandez, Paredes, Beausejour, Sanchez.

Sodnik: Eddy MAILLET (Sejšeli)

Durban, ob 16.00:
ŠPANIJA - ŠVICA

Verjetni postavi:

Španija: Casillas, Ramos, Pique, Puyol, Capdevila, Silva, Alonso, Xavi, Busquets, Iniesta, Villa.

Švica: Benaglio, Grichting, Lichtsteiner, Senderos, Ziegler, Barnetta, Inler, Huggel, Fernandes, Derdiyok, Nkufo.

Sodnik: Howard WEBB (ANG)

Skupina A, Pretoria, sreda ob 20.30:
JAR - URUGVAJ (Pretoria)

Verjetni postavi:

JAR: Khune, Gaxa, Mokoena, Khumalo, Masilela, Modise, Dikgacoi, Pienaar, Letsholonyane, Tshabalala, Mphela.

Urugvaj: Muslera, Lugano, Godin, Victorino, M. Pereira, Perez, Arevalo, Gonzalez, A. Pereira, Suarez, Forlan.

Lestvica:                           
JUŽNA AFRIKA 1 0 1 0 1:1 1
MEHIKA 1 0 1 0 1:1 1
URUGVAJ 1 0 1 0 0:0 1
FRANCIJA 1 0 1 0 0:0 1