Na začetku je za 'čolimo' navijalo le nekaj skrivnostnih mož v oblačilih DLRK-ja, na koncu tekme pa je večina stadiona in gledalcev po svetu že navijalo za simpatične neznance iz Severne Koreje. Foto: EPA
Na začetku je za 'čolimo' navijalo le nekaj skrivnostnih mož v oblačilih DLRK-ja, na koncu tekme pa je večina stadiona in gledalcev po svetu že navijalo za simpatične neznance iz Severne Koreje. Foto: EPA
Dži Jun Nam in Kim Jong Hun
Gol Dži Jun Nama je bila prava nagrada za srčno in nepopustljivo predstavo varovancev Kim Jong Huna. Foto: EPA
Džong Tae Se v solzah
Med igranjem himne so čustva izdala Džong Tae Seja. Ljudski Wayne Rooney je na Japonskem rojeni Korejec, ki se je izobraževal po severkorejskem zgledu in je tako prišel do priložnosti, da igra za Severno Korejo. Foto: Reuters
Trajekt na mejni reki Jalu
Ali Severni Korejci že vedo za navdušujočo predstavo svojih rojakov? Tekme in prvenstvo bo prikazano, kakor najbolje ustreza režimu Kim Džong Ila. Foto: Reuters

Ups, napaka - če omenite ime Severna Koreja selektorju Kim Jong Hunu, vas bo odslovil z dvema besedama: "Naslednje vprašanje!" Torej, nova ljubljenka nogometnega sveta je reprezentanca Demokratične ljudske republike Koreje.

Izbrana vrsta najbolj izolirane in osamljene države na svetu je v torek zvečer s predstavo na Ellis Parku navdušila tako strokovnjake kot ljubitelje "lepe igre", ki so še pred tekmo prisegali na magičnost Brazilije. Obračun prve in 105. reprezentance sveta se je sicer razpletel z zmago "selecaa", a moralni zmagovalec je "čolima" (leteči konj iz korejske mitologije, kar je vzdevek reprezentance DLRK).

Uradni odziv: "Niso se osramotili"
Čeprav dolgo ni bilo jasno, ali je "ljubljeni vodja" Kim Džong Il dovolil neposredni prenos tekme, je očitno, da so na Korejskem polotoku severno od 38. vzporednika nekako le spremljali tekmo. Poraz z 1:2 na tekmi z Brazilijo je tako pospremila le uradna državna tiskovna agencija KCNA, ki je v poročilu s tekme pohvalila svoje nogometaše, saj niso popustili niti po zaostanku z 0:2, temveč so ob koncu tekme dosegli zadetek, s prikazano igro pa se proti petkratnim svetovnim prvakom niso osramotili.

Namesto tekme nagrajena komedija
Britanski dnevnik Telegraph poroča, da si Severni Korejci res niso mogli v živo ogledati tekme, saj so na edinem kanalu državne televizije takrat prenašali komedijo "Odmev gora", zmagovalko nagrade za komedijo Kim Sung Ila. Najverjetneje bo državna televizija prenašala posnetek tekme v najbolj gledanem času v torek zvečer, saj je medtem Pjongjang pridobil od ABU-ja (azijsko združenju radiotelevizijskih postaj) pravico do prikaza nekaj izbranih tekem.

Jug sanja o združeni reprezentanci
V pomanjkanju odzivov s Severa se je bolje ozreti na Jug, ki je kljub politično-vojaškim napetosti po potopitvi ladje Čeonan enotno navijal za brate s Severa. "Odlično ste se borili! Ponosni smo na vas. Mi vsi smo Korejci," je povzetek komentarjev na spletnih portalih. Številni Južni Korejci so že začeli razpredati, da bi bila združena reprezentanca Severa in Juga zagotovo kandidat za uvrstitev v četrtfinale, če že ne bi naskakovala samega svetovnega naslova.

Prvi napadalec in zvezdnik "čolime" Džong Tae Se je požel največ zanimanja: "On in Park Dži Sung bi tvorila sanjski napad." Korejski polotok bi očitno res še najlažje združil nogomet, saj je jug v ekstazi že od sobotne zmage Južne Koreje nad Grčijo (2:0), zdaj pa nestrpno pričakuje obračun z Argentino.

Lep poraz, a štejejo le zmage
"Naš cilj je zmagovati in se prebiti v drugi krog. Če ste me videli, sem bil vesel zaradi gola, ker smo dokazali, da smo sposobni dati gol tudi Braziliji, in to je stvar, na katero smo lahko ponosni," je bil po tekmi zadovoljen selektor Hun. Edini pravi napadalec Džong ni bil zadovoljen s svojo predstavo niti s porazom, a je odločno sklenil eno redkih druženj s sedmo silo: "Premagati moramo Portugalsko, če želimo ostati na svetovnem prvenstvu!"

Bleščeč spomin in črni opomin
Severna Koreja je očitno sinonim za presenečenja - kot debitantka je na SP-ju 1966 izločila Italijo (1:0), v četrtfinalu proti Portugalski pa so v 22. minuti vodili že s 3:0, a nato po zaslugi Eusebia in njegovih štirih golov izgubili s 3:5. A večino članov reprezentance '66 je v domovini namesto slavja in nagrad čakala pot v gulag. Vzrok? Po zmagi nad Italijo so se s prebivalci Middlesbrougha, ki so tako rekoč posvojili neznance iz daljne Azije, preveč veselili in pri tem pregloboko pogledali v kozarce. Zaradi "dekadentnega slavja in neprimernega vedenja odposlancev ljudstva" so bili obsojeni na večletno garanje v kazenskih taboriščih socialističnega "raja".