Alberto Gilardino je šel ob polčasu tekme proti Novi Zelandiji na klop. Zamenjal ga je Di Natale, ki je to sezono za Udinese dosegel 29 golov, vendar Italiji ni uspel priboriti zmage. Foto: EPA
Alberto Gilardino je šel ob polčasu tekme proti Novi Zelandiji na klop. Zamenjal ga je Di Natale, ki je to sezono za Udinese dosegel 29 golov, vendar Italiji ni uspel priboriti zmage. Foto: EPA

leta 1982?

Takrat se je Italija v osmino finala prebila s tremi remiji, na koncu pa tretjič osvojila naslov prvaka. Tudi v Južni Afriki bi se prav lahko zgodilo, da bodo trije neodločeni izidi dovolj za napredovanje. Če se bo v četrtek tekma Italije in Slovaške končala brez zmagovalca, Paragvaj pa bo premagal Novo Zelandijo, bodo azzurri med najboljših 16. Toda pozor, v tem primeru jih v osmini finala najverjetneje čaka zelo neugodna Nizozemska.

Pirlo bi lahko preporodil prvake
"Brez panike! Star sem 62 let, osvojil sem že veliko prvenstev. Samo nekaj malega nam manjka in upam, da bomo to našli v naslednjih dneh," je po tekmi proti Novi Zelandiji (1:1) ostal miren italijanski selektor Lippi, ki obupno pogreša kreativnega vezista Andrea Pirla. Eden izmed junakov prvenstva 2006 naj bi proti Slovaški vendarle zaigral in napadalcem dajal uporabne žoge. Zlasti Alberto Gilardino je za zdaj še neviden.

Nova Zelandija po poti ZDA leta 1950?
In če je "bella Italia" (lepa Italija) za zdaj bolj bleda Italija, je prav neverjetno, kako blizu osmini finala je Nova Zelandija. "Moštvo, ki ima le štiri nastope na svetovnih prvenstvih, je remiziralo s štirikratnimi prvaki. Neverjetno! Uvrstitev v osmino finala bi bilo eno največjih presenečenj v zgodovini prvenstev, podobno tistemu leta 1950, ko so ZDA premagale Angleže," pišejo tamkajšnji mediji.

Pri Interju v prvi postavi ni nobenega Italijana
O tem, kako velika senzacija se je v nedeljo zgodila v Nelspruitu, najbolj zgovorno priča podatek, da ima Nova Zelandija le 4,3 milijona prebivalcev in 25 profesionalnih nogometašev, medtem ko jih ima Italija več kot 3.500, ki igrajo tudi v največjih klubih. Vendar pa pri evropskem prvaku Interju v prvi postavi ni nobenega Italijana, v reprezentanci pa so trenutno igralci, ki v naslednji sezoni večinoma ne bodo igrali v Ligi prvakov.