Najbolj okrogla žoga do zdaj je tarča hudih kritik. Foto: Reuters
Najbolj okrogla žoga do zdaj je tarča hudih kritik. Foto: Reuters

Španski vratar Iker Casillas se je po zmagi na pripravljalni tekmi nad Savdsko Arabijo (3:2) pritoževal nad nepredvidljivim gibanjem žoge: "Podobna je žogi za na plažo. Nad njo se ne pritožujejo le vratarji, ampak tudi igralci. Žalostno je, da bomo tako veliko tekmovanje, kot je svetovno prvenstvo, igrali z žogo, ki ima tako obupne karakteristike." Malce milejši je bil španski vezist Xavi: "Potreben bo čas, da se navadimo, vendar že zdaj lahko rečem, da žoga kar leti."

Kritikom se je pridružil tudi italijanski vratar Gianluigi Buffon: "Novi model je povsem neprimeren in sramota je, da bomo na tekmovanju, kjer je toliko šampionov, igrali s tako žogo."

Adidas je žogo Jabulani predstavil kot najbolj okroglo v zgodovini, predstavniki Fife pa so ob njeni predstavitvi povedali, da je najnatančnejša do zdaj.

Res je, da se igralci in vratarji pred svetovnimi prvenstvi po navadi pritožujejo nad novimi žogami, toda kritike pred letošnjim SP-jem so ostre kot še nikoli. Brazilski vratar Julio Cesar je novo žogo opisal z naslednjimi besedami: "Grozno, obupno. Taka je, kot bi jo kupil v trgovini z živili." Svoj žolč je izlil tudi italijanski napadalec Giampaolo Pazzini in žogo označil za katastrofalno tako za vratarje kot igralce, ker je prelahka.