Favoriti za pridobitev organizacije SP-ja 2018 naj bi bili Angleži. Foto: EPA
Favoriti za pridobitev organizacije SP-ja 2018 naj bi bili Angleži. Foto: EPA
Sami Al Džaber
Sami Al Džaber (desno) iz Savdske Arabije je eden izmed promotorjev katarske kandidature. Foto: EPA

Fifa je pred leti uvedla "rotacijski sistem", s čimer je omogočila, da je letošnje svetovno prvenstvo le dobila Afrika, SP 2014 pa je na ta način dobila Južna Amerika, ki bo srečanje najboljših nogometnih reprezentanc tako gostila prvič po 36 letih.

Določena organizatorja kar dveh SP-jev
Mednarodna nogometna zveza je leta 2007 rotacijsko pravilo ukinila, kar je pripeljalo do velikega navala prirediteljev. Fifa bo tako 2. decembra letos izbrala prireditelja tako za SP leta 2018 kot SPnleta 2022, pri tem pa je prepovedala organizacijo vsem državam, ki pripadajo tistim konfederacijam, ki so gostile zadnja dva SP-ja.

Večje zanimanje za SP 2022
To pomeni, da ima Afrika prepoved za organizacijo SP-ja 2022, Južna Amerika pa za organizacijo obeh SP-jev. Fifa se je hkrati še pričakovano zavezala, da bosta SP-ja v letih 2018 in 2022 potekala na različnih celinah. Več zanimanja je za SP 2022, saj vlada prepričanje, da bo prvega izmed obeh SP-jev skoraj zagotovo dobila Evropa.

Kandidati za SP 2018:
Anglija
Belgija in Nizozemska
Portugalska in Španija
Rusija
ZDA
Kandidati za SP 2022:
Anglija
Avstralija
Belgija in Nizozemska
Japonska
Južna Koreja
Katar
Portugalska in Španija
Rusija
ZDA

Glasovalno pravico ima 24 ljudi
Predstavniki Fife bodo 19. julija začeli štiridnevni obisk vseh kandidatov. Odločitev bo sprejeta v začetku decembra. Glasovalno pravico ima 24 članov Fife. Če je v zadnjem krogu izid neodločen, o zmagovalcu odloča predsednik Sepp Blatter. Favorit za SP 2018 je Anglija, številni opozarjajo, da ima otoški predstavnik veliko prednost predvsem pri lobiranju. Pri kandidaturi tako aktivno sodelujejo tako nogometaši (predvsem David Beckham) kot člani kraljeve družine.