Kamerun je prva reprezenntaca, ki je ostala brez možnosti za preboj v osmino finala. Foto: EPA
Kamerun je prva reprezenntaca, ki je ostala brez možnosti za preboj v osmino finala. Foto: EPA
Vahid Halilhodžić
Vahidu Halilhodžiću 'Slonov' ni uspelo poenotiti. Foto: EPA
Didier Drogba
Didier Drogba spada med najvplivnejše nogometaše na svetu. Foto: EPA

Čeprav gre za prvo svetovno prvenstvo na afriških tleh, pa za zdaj prav nič ne poteka po pričakovanjih afriške celine. Za spremljanje nogometa v Južni Afriki je značilno, da ljudje s srcem navijajo tudi za druge ekipe z njihove celine. Toda razočaranju zaradi neuspešnih iger Bafane bafane se je zdaj pridružilo še presenečenje ob težavah drugih ljubljencev domačega občinstva.

Afričanom kaže slabo
Tudi Gane. Edina afriška reprezentanca, ki je v 1. kolu uspela zmagati, je na drugi tekmi igrala neodločeno (pri čemer niti na prvi niti na drugi tekmi iz igre ni dosegla gola) in bo morala uvrstitev v osmino finala reševati na srečanju z Nemčijo. Kamerunci so prvi, ki so že izpadli iz igre za uvrstitev med najboljših 16, Južnoafričani za osvojitev 2. mesta v skupini potrebujejo čudež, Nigerijci prav tako, Alžirci pa so v naši skupini ne glede na junaški remi z Angleži v najslabšem položaju.

Sloni imajo odlične posameznike
Ostanejo še Ivo(a)rci, torej predstavniki Slonokoščene obale. Če pogledamo posameznike, gre zagotovo za trenutno najboljšo afriško reprezentanco. A težava je prav v tem, kako iz teh igralcev ustvariti ekipo. Bosansko-francoski trener Vahid Halilhodžić, ki je "Slone" dokaj zanesljivo vodil skozi afriške kvalifikacije (in po afriškem prvenstvu dobil nogo), je prepričan, da je to "misija nemogoče".

Drogba pozval k enotnosti države
Zakaj? Mnogi igralci se med seboj preprosto ne marajo in le stežka igrajo drug z drugim. To je žalostno, še posebej ker je reprezentanca edini vsaj kolikor toliko delujoči skupni imenovalec razdeljene države. Državljanska vojna med severom in jugom je sicer končana, a politično-klanska nasprotja ostajajo. Pred petimi leti, ko so se "Sloni" po zmagi nad Sudanom prvič uvrstili na svetovno prvenstvo, je prav Didier Drogba v vznesenem govoru na nacionalni televiziji deželo pozval k enotnosti. Od tedaj na Slonokoščeni obali govorijo o času "pred Sudanom in po njem". A zanos iz tistega časa je precej popustil, "Sloni" so v četrtfinalu afriškega prvenstva na tekmi z Alžirci doživeli razpad sistema.

Bo ritual pomagal?
Proti zadržanim Portugalcem v prvem kolu so sicer spet učinkovali dokaj "sestavljeno", a vprašanje je, kako dolgo bodo zdržali. Morda jim bo pomagal ritual, da na poti na tekmo v avtobusu Didier Drogba, Yaya Toure in Guy Demel spretno udarjajo po bobnih in plešejo po prehodu. Naj jim to pomaga v današnjem merjenju s še bolj slovitimi nogometaši iz dežele sambe. Če jim ne bo in bodo izgubili tudi "Sloni", se afriškemu nogometu, ne glede na trenutno prvo mesto Gane, bolj slabo piše.

Drogba ima svoje pivo
Vprašanje je tudi, kako bo tedaj v domovini afriških oranžnih upov šlo v prodajo pivo z imenom "Drogba" in geslom "Pivo močnega moža". Pivo "Drogba" naj bi bilo simbolično zato, trdijo proizvajalci, ker so Drogbajeve noge tako trdne kot steklenica omenjene pijače in njena vsebina. Vsebina? Res je močna, saj je vsebnost alkohola 6,6-odstotna. "Če ne bo zadel igralec Drogba, bo pa vsaj pivo z njegovim imenom," pravijo poznavalci na Slonokoščeni obali.