Robin van Persie je brez težav pobegnil branilcem Kameruna in zatresel mrežo. Foto: Reuters
Robin van Persie je brez težav pobegnil branilcem Kameruna in zatresel mrežo. Foto: Reuters
Jan Klaas Huntelaar
Jan Klaas Huntelaar je zadel za tretjo zmago Nizozemske. Foto: Reuters
Samuel Eto'o
Samuel Eto'o je mrežo Nizozemske zatresel z bele točke. Foto: EPA
Arjen Robben
Arjen Robben je dokazal, da je še vedno v pravi formi. Foto: Reuters
Rafael van dr Vaart
Rafael van der Vaart je bil zelo razigran. Foto: Reuters
van Perise, van der Vaart
Veselje kreatorjev vodilnega zadetka Robina van Persieja in Rafaela van der Vaarta. Foto: Reuters

Nizozemci so dobili še tretjo tekmo na prvenstvu. Z 2:1 so "tulipani" ugnali Kamerun in osvojili prvo mesto v skupini E. "Neukrotljivi levi" se v domovino vračajo s tremi porazi.
Nizozemska je tako druga reprezentanca po Argentini, ki je dobila vsa srečanja v skupinskem delu. Varovanci Berta van Marwijka so bili boljši od Afričanov. Priigrali so si lepše priložnosti in ves čas imeli pobudo. V osmini finala se bo Nizozemska pomerila s Slovaško.
Levi razočarani zapuščajo Južnoafriško republiko. Pred turnirjem so veljali za najmočnejšo izbrano vrsto s "črne" celine, a so se "opekli" že na prvi tekmi z Japonsko. Tako se prvič v zgodovini s svetovnega prvenstva vračajo brez osvojene točke.
Souleymanou držal Kamerun v igri
Po živahnem začetku in manjši premoči Kameruna so si v 18. minuti veliko priložnost priigrali Nizozemci. Kapetan Giovanni van Bronckhorst je poslal dolgo žogo v kazenski prostor, kjer jo je sprejel Robin van Persie. Napadalec Arsenala žoge ni najbolje zadel, ta je še malenkost odskočila, in strel je bil lahek plen Hamidouja Souleymanouja.
Van der Vaart in van Persie glavni nevarnosti
Le nekaj minut pozneje je bilo znova nevarno v kazenskem prostoru levov. "Gio" je lepo našel Rafaela van der Vaarta, ki se je mojstrsko znašel in s peto podal do Wesleyja Sneijderja. Ta je preigraval, strel pa je kamerunski obrambi uspelo ustaviti. Van der Vaart je nekaj trenutkov pozneje nevarno meril s prostega strela, a je bil kamerunski vratar zanesljiv.
V 33. minuti je znova zatajila kamerunska zadnja linija. Dirk Kuyt je po desni brez težav prišel do strela s približno šestih metrov, a je igralec, ki si kruh služi pri Liverpoolu, meril mimo daljše vratarjeve vratnice. Tri minute pozneje so "tulipani" povedli. Nizozemci so hitro izvedli prosti strel na svoji polovici. V napad je žogo popeljal van der Vaart, ki je odigral dvojno podajo z van Persijem. 26-letni napadalec se je brez težav otresel branilca in med nogama matiral Souleymanouja.
Po odmoru je znova nevarno poskusil van Persie, a je streljal naravnost v kamerunskega vratarja. Namesto strelca gola je v 59. minuti v igro prišel Jan Klaas Huntelaar. Tri minute pozneje se je izkazal tudi nizozemski varuh mreže Maarten Stekelenburg, ki je lepo ubranil strel Jeana Makouna.
Eto'o suvereno izvedel enajstmetrovko
V 65. minuti je po prostem strelu Geremija Njitapa z roko v živem zidu igral van der Vaart. Enajstmetrovko je suvereno realiziral kapetan in prvi zvezdnik Kameruna Samuel Eto'o. Takoj zatem so imeli Nizozemci novo priložnost. Van der Vaart je podal s prostega strela, žoga je prišla do Nigela de Jonga, ki pa je streljal mimo vrat.
V 73. minuti je van Marwijk v igro namesto van der Vaarta poslal Arjena Robbna, na drugi strani pa je Nicolasa Nkoulouja zamenjal rekorder po številu nastopov za Kamerun Rigobert Song, ki je tako zaigral na svojem četrtem svetovnem prvenstvu.
Rezervista Huntelaar in Robben priigrala zmago
Zmago so si Nizozemci zagotovili sedem minut pred koncem rednega dela. Robben je s svojim značilnim strelom zatresel vratnico. Odbito žogo po mojstrovini zvezdnika Bayerna je v prazno mrežo pospravil Huntelaar. Glavna akterja drugega zadetka sta pred koncem izpeljala še eno domiselno akcijo. Robben je lepo podal do Huntelaarja, ki je padel v kazenskem prostoru, a je piščalka Pabla Poza ostala nema.

Van Marwijk ni povsem zadovoljen
"S tekmo nisem povsem zadovoljen. Vesel sem, da smo zmagali, a v drugem polčasu smo bili preveč zadržani. Na prvih dveh tekmah smo bolje kontrolirali potek srečanja. Šele ob izidu 1:! smo začeli zares igrati," je po tekmi dejal nizozemski strateg van Marwijk.

SKUPINA E

Cape Town:
KAMERUN - NIZOZEMSKA 1:2 (0:1)
63.093; Eto'o 65./11-m; van Persie 36., Huntelaar 83.

Kamerun:
Souleymanou, Mbia , Nguemo, Nkoulou ( 73./ R. Song), Assou Ekotto, Makoun, Geremi, Chedjou, Bong ( 56./Aboubakar), Eto'o , Choupo Moting ( 72./Idrissou).

Nizozemska: Stekelenburg, Boulahrouz, Heitinga, Mathijsen, van Bronckhorst , Kuyt ( 67./Elia), van Bommel, Sneijder, de Jong, van der Vaart ( 73./ Robben), van Persie ( 59./Huntelaar ).

Sodnik:
Pablo POZO (Čile)

Rustenburg:
DANSKA - JAPONSKA 1:3 (0:2)
Tomasson 81.; Honda 17., Endo 30., Okazaki 88.

Lestvica:
NIZOZEMSKA * 3 3 0 0 5:1 9
JAPONSKA * 3 2 0 1 4:2 6
--------------------------------
DANSKA 3 1 0 2 3:6 3
KAMERUN 3 0 0 3 2:5 0

* - v osmini finala