Zlatan Ljubijankič se je po obetavnem začetku tekme hitro poškodoval. Foto: MMC RTV SLO
Zlatan Ljubijankič se je po obetavnem začetku tekme hitro poškodoval. Foto: MMC RTV SLO
Milivoje Novakovič
Milivoje Novakovič ima le še zelo majhne težave s trebušno steno. Foto: MMC RTV SLO
Bojan Jokič
Tudi težave Bojana Jokiča (v sredini desno), ki je tako kot Novakovič izpustil tekmo prejšnjo soboto proti Südtirolu, so že pozabljene. Foto: MMC RTV SLO
Pogovor s Khalidom Nasifom

26-letni Ljubljančan je po skoku v kazenskem prostoru gostov trdo pristal na tleh in se zvijal od bolečin v spodnjem delu hrbta. Glavni fizioterapevt v slovenski reprezentanci Khalid Nasif, po rodu Iračan, je za MMC pojasnil podrobnosti v zvezi z njegovim zdravstvenim stanjem in zdravstvenim stanjem drugih nogometašev, ki so imeli težave v zadnjem času.

Gospod Nasif, za nami je zadnja prijateljska tekma pred svetovnim prvenstvom. Kakšno je zdravstveno stanje v naši ekipi?
Zelo dobro, nimamo nekih velikih težav, le kakšne manjše natege mišic. Bali smo se zaradi Zlatana Ljubijankiča, ampak hvala Bogu, da ni se ni zgodilo nič hujšega, dobil je samo udarec v mišico. Po mojem mnenju bo že čez dva dni, ko prispemo v Južno Afriko, pripravljen za nove treninge.

Kam natančno je dobil udarec?
Dobil je udarec v glutealno muskulaturo oziroma zadnjično mišico. Na zadnjem pregledu, ki smo ga naredili, smo ugotovili, da gre samo za udarec v mišico, ne za udarec v trtico.

So bila začetna predvidevanja bolj skrb vzbujajoča?
Ja, seveda, saj dokler se zadeva ne umiri, ne moremo ugotavljati, kaj natančno se je zgodilo. Potrebujemo čas, da se umiri, potem pa ugotavljamo, kaj je z igralcem.

Kakšne preiskave ste naredili?
Funkcionalne preiskave, določene teste. Pokazalo se je, da gre samo za udarec v mišico. Zlatan se vrača z nami na Ptuj in je v soboto in nedeljo že naročen za terapije.

Kaj lahko poveste o Milivoju Novakoviču? Je že stoodstotno pripravljen?
Strokovno kot zdravstvena ekipa, ne samo, kar se tiče opreme, smo res na zelo visoki ravni, zato smo ga usposobili. Malenkost mu gotovo še manjka do optimalne pripravljenosti, toda pri tem mislim predvsem na fizično pripravo. S trebušno steno ima le še malenkostne, res malenkostne težave.

Tudi Zlatko Dedič je imel pred dnevi manjše težave s stegensko mišico in je izpustil "pol" treninga, kot se je izrazil sam. Kako je z njim?
Do manjših težav vedno pride, ampak mi temu sledimo. To je pomembno. S selektorjem imamo super komunikacijo, vedno se z njim pogovarjamo in odločimo, ali bomo določenega igralca manj obremenili. Potem, denimo, dela le s 50 odstotki pri skokih, pospeševanju oziroma eksplozivnosti, ali se vsemu temu izogiba.

Enako najbrž velja za Bojana Jokiča, ki je imel prejšnji teden težave z bolečinami v hrbtu, kajne?
Jokič je zdaj super, glede na to, kakšne težave je imel. Ni mogel verjeti, da smo ga v dveh dneh "uredili".

Verjetno vas tudi v Južni Afriki čakajo dobre razmere za delo ali se morda česa bojite?
Nič se ne bojim. Nogometna zveza Slovenije je imela toliko posluha, da smo nabavili takšne "mašine", da smo res na visoki ravni.

Kako bo na nogometaše vplival dolg let na jug afriške celine?
Vplival bo gotovo v smislu utrujenosti mišic, toda pripravljeni smo na to. V zdravstveni službi nas je pet, po dva zdravnika in fizioterapevta ter maser, tako da smo pripravljeni. Sam sem bil že na nešteto potovanjih, od Japonske do Avstralije, zato že imam izkušnje, kako reagirati po takem potovanju.

Pogovor s Khalidom Nasifom