Thomas Müller fantastično igra na letošnjem prvenstvu. Foto: Reuters
Thomas Müller fantastično igra na letošnjem prvenstvu. Foto: Reuters
Diego Maradona
Zanimiva anekdota med Müllerjem in Maradono iz marca letos: Argentina je na prijateljski tekmi ugnala Nemčijo, za katero je Müller odigral prvih 20 minut v članski reprezentanci. Ko sta bila po tekmi skupaj poklicana na novinarsko konferenco, Maradona na njej ni želel sodelovati, češ da ne pozna igralca, ki so mu najprej zastavili vprašanje. Od včeraj je najbrž vse drugače, kajne Diego? Foto: Reuters

Še ne 21-letni napadalec/napadalni vezist je prava senzacija svetovnega prvenstva. Šele prva sezona med elito svetovnega nogometa je za zdaj zanj naravnost sanjska, še bolj pa za Nemce, ki imajo po legendarnem Gerdu Müllerju pred štirimi desetletji novega Müllerja, ki seje strah med nasprotnikovimi branilci. Thomas se je bavarskemu velikanu pridružil leta 2000 z desetimi leti, vendar ga je šele prihod Louisa van Gaala za Bayernovo krmilo pred zadnjo sezono splavil na površje.

Kaj bi šele bilo, če ...
Nizozemski strateg je znal izkoristiti njegovo raznolikost in sposobnost igrati na praktično vsakem položaju v Bayernovem napadu (v večini z Robbnom, Olićem in Riberyjem) na poti do naslova v Bundesligi, nemškega pokala in finala Lige prvakov. O kakšni sezoni bi šele govorili, če bi Müller proti Interju izkoristil 100-odstotno priložnost na začetku drugega polčasa, ki bi nemškega velikana vrnila v igro.

Prekosil Peleja in Beckenbauerja
Kljub temu je na 52 tekmah prispeval kar 19 zadetkov. Tem je treba v tem trenutku dodati še štiri v Južni Afriki: enega proti Avstraliji, dva proti Angliji in še enega včeraj proti Argentini. To so bili njegovi prvi štirje goli v članski reprezentanci od marčevskega debija. Postal je namlajši nogometaš, ki je v izločilnem dvoboju SP-ja, osmini finala z Angleži, dosegel več zadetkov (prejšnji rekord je pripadal Peleju), in najmlajši Nemec, ki mu je to uspelo na kateri koli tekmi (prej Franz Beckenbauer).

Müller daje gole in dela razliko
Müller je v Južni Afriki dosegel več golov kot veliko bolj opevani mladci Messi (23), Ronaldo (25) in Rooney (24 let) skupaj. Načrti superzvezd Barcelone, madridskega Reala in Manchester Uniteda, da se z letošnjim SP-jem vpišejo v zgodovino, so se sesuli kot hišica iz kart. Nikogar ni niti v polfinalu.

S kom ga bo Löw zamenjal?
Le Ronaldo se je vpisal med strelce in le Messi je bil na trenutke, predvsem v predtekmovanju, tisti, ki je delal razliko. Müllerju je uspevalo oboje. In mu bo najbrž tudi v finalu, če se "elf" tja prebije brez njega (v polfinalu kazen rumenih kartonov), kar bo hudičevo zahtevna naloga. Joachim Löw ima v ekipi še vedno nekaj fanastičnih alternativ, a nobenega v taki formi, v kakršni je trenutno Müller.