Osnovni cilj Milivoja Novakoviča na svetovnem prvenstvu je jasen - uvrstitev v drugi krog. Foto: MMC RTV SLO
Osnovni cilj Milivoja Novakoviča na svetovnem prvenstvu je jasen - uvrstitev v drugi krog. Foto: MMC RTV SLO
Maribor
Odlični napadalec iz Novih Jarš se je dobro znašel na mariborski zelenici, ki so jo pred začetkom tekme polivali tudi z vodo. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski navijači
Slovenski navijači so na generalki v Mariboru pospremili nogometaše na pot v Južno Afriko. Foto: MMC RTV SLO
Ljudski vrt
V Ljudskem vrtu so gledalci znova pripravili lepo razpoloženje. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski navijačici
Prodajalki navijaških rekvizitov ob vhodu na stadion. Foto: MMC RTV SLO
Novozelandski navijači
V Maribor je prišlo tudi nekaj navijačev z Nove Zelandije. Foto: MMC RTV SLO
Pogovor z Milivojem Novakovičem

"Stanje še ni perfektno, a za svetovno prvenstvo bom popolnoma pripravljen," je stavek, ki ga je bilo po petkovi zmagi na prijateljski tekmi proti Novi Zelandiji (3:1) iz njegovih ust lepo slišati. Iz slačilnice je prišel krepko zadnji od slovenskih reprezentantov, a si je vseeno utrgal še nekaj minut za novinarje. In nastal je pogovor za MMC.
Milivoje, lepšo popotnico pred začetkom svetovnega prvenstva bi si verjetno težko želeli. Se spomite, kdaj ste nazadnje dvakrat zadeli s prostega strela na eni tekmi?
Ne, ne spomnim se, mislim, da je že dolgo časa od tega. Ampak to ni pomembno. Pomembno je, da je ekipa danes zmagala, to je dobro za samozavest. Ponosni gremo v Afriko. Mislim, da se še ne zavedamo povsem, kam gremo, a v nedeljo, ko bomo odpotovali in prišli tja, se bomo tega zavedali. Čestitam vsem fantom, ker smo danes dali res vse od sebe. Vidijo se še nekatere napake, še so rezerve pri nas, a že za naslednjo tekmo bomo maksimalno pripravljeni.

Vse nas zanima, kako je z vašo poškodbo. Med pripravami ste imeli veliko težav s trebušno steno. Kako je zdaj, je vse v redu?
Lahko se samo zahvalim vsem terapevtom, ker smo res delali dan in noč. Veliko boljše je, ni pa še perfektno. Ampak tukaj ni izgovorov. Svetovno prvenstvo je tako tekmovanje, kjer si lahko pomagaš tudi z nekaterimi drugimi sredstvi. Za svetovno prvenstvo bom popolnoma pripravljen.

Igrali ste 60 minut. Bi lahko že danes odigrali vso tekmo?
Ja, ampak mislim, da je selektor pravilno odreagiral, ker nisem dolgo časa igral. Zato bi tudi njemu čestital za to. Mislim, da je bilo danes dobro, da sem igral 60 minut, na naslednjih tekmah pa bom po 90 minut, o tem sem prepričan.

Kako sicer ocenjujete predstavo celotnega moštva?
Dobro smo se navezali na mariborsko občinstvo. Vidimo, da fantje v Mariboru igrajo dobro. Imamo dober kolektiv in še vedno dobro razpoloženje v reprezentanci. V Afriko gremo res s ponosno glavo. Naš cilj je drugi krog, in to bomo poskušali uresničiti. Jaz pravim, da to, kar ima ta reprezentanca, nima za zdaj nobena na svetu. Če bomo to obdržali, bomo na teh treh tekmah izvlekli maksimum iz nas in lahko daleč pridemo.

Selektor Matjaž Kek vseskozi poudarja, da bo treba priti na raven s tekem z Rusijo. Vam bo to uspelo?
Seveda. Ne smemo pozabiti, da smo imeli precej naporne treninge. Nekateri so prišli na priprave neposredno po koncu državnih prvenstev in se mogoče vidi, da so "zmatrani". A ko bo tu svetovno prvenstvo in tekma proti Alžiriji, bo to čisto nekaj drugega. Vemo, da bo za nami stala vsa Slovenija. Tedaj ne bo izgovorov. V Afriki želimo zmagati na vseh treh tekmah in želimo v drugi krog. Po drugem krogu se bomo pa naprej pogovarjali.

Kaj bo treba izboljšati do tekme z Alžirijo?
Danes smo videli, da imamo težave z visokimi žogami pri standardnih situacijah. To so manjše težave, ki pa se jih da odpraviti. To je samo v glavi in samo koncentracija. Ko spustimo žogo, vidimo, da znamo igrati. To vsak dan delamo na treningih, in to se vidi. Zaradi tega ne vidim težav za naprej. Seveda bo tekma proti Alžiriji težka, ampak tudi najpomembnejša.

Za vami so dolge reprezentančne priprave, ki jih niste navajeni iz kvalifikacij. Kaj je bilo poleg poškodbe za vas najtežje v tem obdobju?
Res mi ni bilo nič težko, ker se s temi fanti v reprezentanci res lepo počutimo. Vsak stoji za vsakim. Najtežje mi je bilo, ker nisem mogel trenirati s fanti. Tako pač je. Ampak sem vedno zraven, stali so mi v podporo in tako tudi jaz stojim za njimi. Terapevtski službi se res lahko zahvalimo. Vsaka čast za vse, kar smo do zdaj naredili. Ampak to ni še nič. Zdaj se začne novo poglavje in zaradi tega hočemo iti naprej, da še nekaj dosežemo za zgodovino Slovenije, za zgodovino reprezentance in zgodovino samih sebe.

V zadnjem času ste posneli tudi precej televizijskih oglasov in se preizkusili v novi vlogi. Kako ste zadovoljni z "izdelki", ste si všeč?
Seveda, ampak mislim, da smo to delali ob nepravem času. Za nami so naporni treningi, naporni dnevi in tekme, med katerimi smo počeli tudi to, česar pa nihče ne vidi. Sama ekipa pa to vidi in to se tudi pozna na treningih ali tekmah, ker smo utrujeni. Ampak mi smo vse to profesionalno oddelali in še enkrat res vsaka čast fantom. Zdaj ni več kompromisov in izgovorov. Lepo je, kar smo za zdaj naredili, in upam, da bomo takšne stvari še večkrat ponovili.

V naslednjih dveh dneh vas verjetno vendarle čaka nekaj več miru. Kako boste preživeli zadnje ure pred odhodom v Južno Afriko?
Mislim, da nas sploh ne čaka noben mir in da bomo vsi napeti. Hvala Bogu, da smo danes zmagali. Samozavest in motiv sta narasla. Nikogar ne smemo podcenjevati. Kot sem že rekel, tega, kar imamo mi, nima nobena reprezentanca, zato moramo v tem trenutku to izkoristiti.

Pogovor z Milivojem Novakovičem