V Jaru sta razširjena predvsem hepatitis A in B. Foto: MMC RTV SLO
V Jaru sta razširjena predvsem hepatitis A in B. Foto: MMC RTV SLO

To za vstop na jug Afrike sicer ni obvezno, a krovna organizacija svetuje zaščito predvsem pred hepatitisom A in B. S tema boleznima naj bi bilo po podatkih epidemilogov okuženih med 10 in 15 odstotki prebivalcev.

V notranjosti države dodatne nevarnosti
NZS navijače še opozarja, naj preverijo, kdaj so bili nazadnje cepljeni proti tetanusu. Od zadnjega cepljenja naj ne bi minilo več kot deset let. Za potnike, ki nameravajo obiskati oddaljena mesta znotraj države, pa NZS priporoča, da se navijači s svojimi zdravniki posvetujejo o preostalih boleznih (malarija, rumena mrzlica, tifus ...).

Zavrl si želi zdravih navijačev
"Na Nogometni zvezi Slovenije opozarjamo navijače, ki se odpravljajo v JAR, da čim prej poskrbijo za preventivno zaščito pred nekaterimi nalezljivimi boleznimi, ki so jim tam lahko izpostavljeni! Želimo, da slovenski navijači med bivanjem v Južnoafriški republiki ohranijo športni duh in svoje zdravje," je med drugim povedal generalni sekretar zveze Aleš Zavrl.

Priporočajo tri odmerke
Proti hepatitisu A in B je priporočeno cepljenje v treh odmerkih. Prvega naj bi popotnik prejel okrog tri tedne pred potovanjem, drugega 14 dni pozneje, zadnjega pa še približno 6-12 mesecev pozneje.