Miroslav Klose je blestel na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih. V pretekli sezoni ni bil v pravi formi v dresu Bayerna. NA SP-ju je zadel proti Avstraliji z glavo, nato pa je bil izključen proti Srbiji. Foto: Reuters
Miroslav Klose je blestel na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih. V pretekli sezoni ni bil v pravi formi v dresu Bayerna. NA SP-ju je zadel proti Avstraliji z glavo, nato pa je bil izključen proti Srbiji. Foto: Reuters
Mesut Özil
Mesut Özil je z izjemnim golom proti Gani Nemcem zagotovil zmago v skupini D. Foto: Reuters
Wayne Rooney in Fabio Capello
Wayne Rooney v skupinskem delu ni dosegel zadetka. Foto: Reuters
David James
Veteran David James bo stal v vratih. Angleži nikakor ne najdejo pravega čuvaja mreže. Foto: Reuters

Napadalec Cacau, ki je v pretekli sezoni blestel v dresu Stuttgarta, si je na treningu natrgal prepono in ne bo mogel nastopiti. Ideolog igre Bastian Schweinsteiger ima poškodovano desno stegensko mišico z zadnje tekme proti Gani (1:0). Branilec Jerome Boateng ima težave z mečno mišico. V napadu se v postavo vrača Miroslav Klose, ki je bil izključen na tekmi 2. kroga skupine D proti Srbiji. Schweinsteigerja naj bi nadomestil Toni Kroos, ki se v naslednji sezoni vrača k Bayernu. Junak zadnje tekme Mesut Özil je bil zelo žalosten po smrti stare mame v četrtek, a je odločen, da bo z novo zmago malce olajšal težko izgubo.

Pri napovedi tekem pomagajo tudi strokovni komentatorji Televizije Slovenija, ki sodelujejo v aplikaciji Nostradamus. Marjan Pušnik meni, da bodo z 2:1 slavili Angleži.

Bierhoff si ne želi nove loterije
V Nemčiji se vsi z veseljem spominjajo zadnjih dram v streljanju enajstmetrovk proti Angležem. "Ne smemo se zanašati na to loterijo, vedno tudi ne bomo zmagali pri strelih z bele točke. Hočemo zmagati že po 90 minutah," je povedal direktor reprezentance Oliver Bierhoff, ki je dosegel prvi zlati gol v zgodovini nogometa v finalu Eura 1996 proti Češki na Wembleyju (2:1).

Nesrečnika Southgate in Pearce
V soboto je minilo 14 let od nepozabenga obračuna obeh izbranih vrst v polfinalu evropskega prvenstva v Angliji. V šesti seriji enajstmetrovk je bil nesrečnik Gareth Southgate, Andreas Möller pa je Nemce popeljal v veliki finale. Pred 20 leti na SP-ju v Italiji je bil nesrečnik Stuart Pearce, Bodo Illgner mu je obranil strel z bele točke. Zdajšnji pomočnik Fabia Capella si zelo želi zmage, italijanski strateg pa si je po zmagi nad Slovenijo pošteno oddahnil.

Kdo bo zaigral v obrambi ob Terryju?
"Zdaj lahko znova računam na vse igralce, odpira se veliko možnosti," je bil po sobotnem treningu v Rustenburgu (igrišča v Bloemfonteinu organizatorji niso želeli dodatno obremenjevati) nasmejan Capello. Italijan še razmišlja, koga bo v obrambi postavil ob bok Johnu Terryju. Matthew Upson, Jamie Carragher in Ledley King so vsi prikazali dobre igre. Upson se je izkazal na zadnji prijateljski tekmi proti Nemcem novembra 2008 v Berlinu, ko so Angleži slavili z 2:1. Dosegel je vodilni zadetek, zmago pa je potrdil Terry z glavo šest minut pred koncem.

Tudi Wayne Rooney in King, ki sta čutila lažje bolečine po zadnji tekmi skupinskega dela, sta pripravljena za bitko. Capello je v igro poslal že 19 nogometašev, priložnosti niso dobili le še Joe Hart, Stephen Warnock, Michael Dawson in Michael Carrick.

"Nemci imajo v kadru kar šest nogometašev, ki so lani na Švedskem osvojili naslov evropskih prvakov do 21 let. To so zelo talentirani igralci. Özil in vratar Neuer sta že zaščitna znaka te reprezentance," je povedal Pearce, lani selektor angleške reprezantce do 21 let, ki je bila v finalu nemočna proti Nemčiji (0:4).

Osmina finala, Bloemfontein, danes ob 16.00:
NEMČIJA - ANGLIJA

Verjetni postavi:

Nemčija: Neuer, Friedrich, Mertesacker, Badstuber, Lahm, Khedira, Kroos, Özil, Müller, Podolski, Klose.

Anglija: James, Johnson, Terry, Carragher, A. Cole, Gerrard, Lampard, Barry, Milner, Defoe, Rooney.

Sodnik: Jorge LARRIONDA (Urugvaj)