Za zdaj še ni znano, koliko izmed 23 igralcev, ki so igrali v Južni Afriki, bodo še imeli priložnost, da nadaljujejo reprezentančno kariero. Foto: Reuters
Za zdaj še ni znano, koliko izmed 23 igralcev, ki so igrali v Južni Afriki, bodo še imeli priložnost, da nadaljujejo reprezentančno kariero. Foto: Reuters

Mednarodna nogometna zveza se je na prvotno odločitev ostro odzvala in napovedala suspenz Nigerijske nogometne zveze (NFF) ter izključitev vseh preostalih njenih reprezentanc z mladinskih in ženskih prvenstev.

Konec sramote, čas je za slavo
"Vlada je bila milostna do nas in je v dobro nigerijskega nogometa preklicala suspenz," je dejal novi predsednik NFF-ja Aminu Maigari. A predsednik Jonathan je še predtem dosegel svoje, saj je NFF razpustil trenutno moško člansko reprezentanco. Novi "super orli" bodo sestavljeni povsem na novo, prav tako bo prenovljen celotni strokovni štab. Fifa je že potrdila, da "NFF ostaja članica nogometne družine s vsemi pravicami".

"Prizadevali si bomo za neprestan nogometni razvoj, pri tem bomo vzgojili novo člansko reprezentanco, ki bo državi na svetovnem odru prinesla slavo, in ne sramote," so se zavezali novi člani upranega odbora NFF-ja.

Vrnitev "ameriških sanj"?
Razpustitev članskega moštva se zdi zelo drastičen ukrep, a korupcija pri izbiranju reprezentantov je že dolgo načenjala Nigerijo, ki bi morala biti afriška nogometna velesila, vendar so jo v zadnjem desetletju prehiteli Egipt, Gana in Slonokoščena obala. Če bodo novi temelji zdravi, se obeta privržencem "super orlov" vrnitev na položaje, kamor so jih po SP-ju 1994 (osmina finala) in zlati olimpijski medalji v Atlanti '96 uvrščali svetovni nogometni strokovnjaki.