Francija je razočarala na evropskem prvenstvu 2008 in zdi se, da tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu ne bo nič drugače. Foto: EPA
Francija je razočarala na evropskem prvenstvu 2008 in zdi se, da tudi na letošnjem svetovnem prvenstvu ne bo nič drugače. Foto: EPA
Siphiwe Tshabalala in Ricardo Osorio
Ricardo Osorio (levo) napoveduje, da bo tekma med Mehiko in Urugvajem postregla s privlačno igro. Foto: Reuters
Diego Milito
Diego Milito, ki je odločil letošnjo Ligo prvakov, je bil v argentinski reprezentanci na prvih dveh tekmah le rezervist, na tekmi proti Grčiji pa naj bi dobil priložnost že na začetku. Foto: EPA

V torek se bodo začele tekme zadnjega kroga predtekmovanja, po katerih bo dokončno znano, kdo na svetovnem nogometnem prvenstvu napreduje v osmino finala in kdo mora domov. V skupini A sta v daleč najboljšem položaju Urugvaj in Mehika, ki imata po štiri točke. Velika verjetnost je, da se bo njuno medsebojno srečanju končalo z remijem, ki obe latinskoameriški reprezentanci vodi med 16 najboljših, vendar ostaja vprašanje, ali se Mehika s tem strinja. V osmini finala bi namreč kot drugouvrščena ekipa skupine A naletela na veliko Argentino.

Prenosa obeh tekem hkrati si lahko ogledate le na MMC-ju. Prek kanala TVS 2 boste spremljali tekmo Urugvaj - Mehika, na MMC TV pa JAR - Francija. Zvečer bo na TVS 2 tekma Argenitna - Grčija, na MMC TV pa Južna Koreja - Nigerija.

Osorio pričakuje živahno tekmo
Po napovedih sodeč, se obeta dinamičen obračun: "To bo dober nogomet, ki ga na letošnjem prvenstvu pogrešamo. Do zdaj smo videli precej ubogo igro," meni mehiški branilec Ricardo Osorio. Mehika bo igrala brez poškodovanega napadalca Carlosa Vela in brez branilca Edraina Juareza, ki mora odslužiti kazen zaradi dveh rumenih kartonov.

Kaj bi raje gledali v sredo v neposrednem prenosu na drugem programu TV SLO? Tekmo Avstralija - Srbija ali Gana - Nemčija? Glasujte v anketi!

JAR ima le teoretične možnosti
Medtem bodo v Bloemfonteinu glasne vuvuzele gostitelje 19. prvenstva, Južno Afriko, poskušale pospremiti do zmage nad Francijo. Le če bi bila ta dovolj visoka, bi imela "Bafana Bafana" še nekaj možnosti za napredovanje, v nasprotnem primeru se bo prvič zgodilo, da bo gostiteljica SP-ja izpadla že po predtekmovanju. Če bi, na primer, Urugvaj še enkrat zmagal s 3:0, JAR pa bi Francijo premagal z istim izidom, bi med 16 najboljših napredoval JAR, ne Mehika.

Francozi se bodo težko pobrali
Podobno razmišljajo Francozi, ki jih pretresajo notranja nesoglasja. Potem ko je Nicolas Anelka zapustil moštvo, je na treningu prekipelo tudi kapetanu Patricu Evraju, ki se je sprl s kondicijskim trenerjem. Sledil je bojkot nogometašev. Selektor Raymond Domenech bo imel težko nalogo, da bo psihološko pripravil igralce in jih poskušal prepričati, da še ni vse izgubljeno. Namesto Anelkaja bo tekmo začel Thierry Henry, Sidney Govou pa naj bi mesto na desnem krilu prepustil Francku Riberyju.

Ali ste že oddali napoved za Nostradamus? Priključite se napovedovanju izidov. Pomagajo vam tudi strokovni komentatorji na TV SLO.

Milan Mitrovič napoveduje:
- Francija - Južna Afrika 1:1
- Mehika - Urugvaj 0:1
- Nigerija - Južna Koreja 2:2
- Grčija - Argentina 1:3


Argentinski rezervisti morda še nevarnejši
Zvečer (obe tekmi ob 20.30) se bo dogajanje razpletlo tudi v skupini B, kjer je le Argentina, ki ima že šest točk, lahko mirna, čeprav teoretično lahko ostane brez osmine finala. Njen tekmec bo Grčija. Leta 1994 so Argentinci Grke premagali s 4:0, na tej tekmi pa je trenutni selektor Diego Maradona dosegel svoj 34. in zadnji zadetek v reprezentanci. V ekipo se vrača Juan Sebastian Veron, ki proti Južni Koreji zaradi poškodbe ni igral. Grki bodo poskušali ponoviti svojo igro z evropskega prvenstva leta 2004, vsekakor pa njihova priložnost ni v Maradonovi odločitvi, da na igrišče pošlje rezerviste. Diego Milito in Sergio Aguero, na primer, komaj čakata na priložnost in bi utegnila biti še nevarnejša, kot sta Tevez ali Higuain.

Južna Koreja z dvema napadalcema
Nigerija lahko kljub dvema porazoma še upa na osmino finala. Njena želja ni tako neuresničljiva: ugnati mora Južno Korejo in upati, da Argentina pošteno opravi svoje delo in premaga Grčijo. Selektor Južne Koreje Huh Džung Mu napoveduje postavitev 4-4-2, pri čemer bo napadalec Li Dong Guk začel tekmo, kapetan Park Dži Sung pa se bo pomaknil nazaj na desno krilo.

SKUPINA A
Torek ob 16.00, Bloemfontein

FRANCIJA - JUŽNA AFRIKA

Verjetni postavi:
Francija
: Lloris, Sagna, Gallas, Abidal, Evra, Gourcuff, Diby, Ribery, Malouda, Govou, Henry.

JAR: Josephs, Gaxa, Mokoena, Khumalo, Masilela, Modise, Sibaya, Pienaar, Lersholonyane, Tshabalala, Mphela.

Sodnik: Oscar Ruiz (Kolumbija)

Torek ob 16.00, Rustenburg
MEHIKA - URUGVAJ


Mehika: Perez, Aguilar, Marquez, Rodriguez, Salcido, Torrado, Barrera, Osorio, Dos Santos, Franco, Hernandez.

Urugvaj: Muslera, Lugano, Godin, Fucile, Pereira, Perez, Arevalo, Cavani, Pereira, Suarez, Forlan.

Sodnik: Viktor Kassai (Madžarska)


Lestvica:

URUGVAJ 2 1 1 0 3:0 4
MEHIKA 2 1 1 0 3:1 4
FRANCIJA 2 0 1 1 0:2 1
JUŽNA AFRIKA 2 0 1 1 1:4 1


SKUPINA B

Torek ob 20.30, Polokwane:
GRČIJA - ARGENTINA

Grčija: Tzorvas, Vyntra, Seitaridis, Torosidis, Kyrgiakos, Patsat sorio, Dos Santos, Franco, Hernandez.

Argentina: Romero, Otamendi, Demichelis, Burdisso, Clemente Rodriguez, Maxi Rodriguez, Bolatti, Veron, Messi, Milito, Aguero.

Sodnik: Ravšan Irmatov (Uzbekistan)

Torek ob 20.30, Durban:
NIGERIJA - JUŽNA KOREJA

Nigerija: Enyeama, Shittu, Odiah, Yobo, Taiwo, Odemwingie, Etuhu, Lukman, Obasi, Aiyegbeni, Martins.

Južna Koreja: Džung Sung Rjong, Ča Du Ri, Li Jung Pjo, Čo Jong Hjung, Li Džung Su, Kim Džung Vu, Ki Sung Jung, Park Dži Sung, Li Čung Jong, Park Ču Jung, Li Dong Guk.

Sodnik: Olegario Benquerenca (Portugalska)


Lestvica:

ARGENTINA 2 2 0 0 5:1 6
JUŽNA KOREJA 2 1 0 1 3:4 3
GRČIJA 2 1 0 1 2:3 3
NIGERIJA 2 0 0 2 1:3 0