"Sveta trojica", ki je izpeljala zmagovito akcijo Nizozemske. Sneijder je podal tudi ob avtogolu Felipeja Mela. Foto: EPA
Wesley Sneijder
Wesley Sneijder (levo) je zadel za 2:1. Foto: Reuters
Robinho in Arjen Robben
Robinho je takole sprožil za 1:0. Foto: Reuters
Julio Cesar in Felipe Melo
Felipe Melo je najprej premagal lastnega vratarja ... Foto: Reuters
Arjen Robben in Felipe Melo
... nato pa napravil še neumen prekršek nad Robbnom, ki je Brazilijo morda stal polfinala. Foto: Reuters
Nizozemci
Veliko veselje Nizozemcev, ki so se tako maščevali Brazilcem za poraz v četrtfinalu svetovnega prvenstva leta 1994 in v polfinalu prvenstva leta 1998. Foto: EPA

V 1. polčasu ni prav nič kazalo na slovo Brazilije, ki je že v 10. minuti prek Robinha dosegla vodilni gol, nato pa zlahka nadzirala potek tekme. Srečanje se je prelomilo v 53. minuti, ko je Felipe Melo, podajalec pri brazilskem zadetku, zabil avtogol. Izenačenje je dalo krila "tulipanom", ki so v 68. minuti izpeljali odločilno akcijo v režiji Arjena Robbna, Dirka Kuyta in strelca Wesleyja Sneijderja. Malo pozneje (73.) je Melo napravil še drugo veliko napako - pohodil je Robbna, s čimer si je prislužil rdeči karton. Usoda varovancev Carlosa Dunge je bila s tem zapečatena ...

Melo in Robinho osmešila obrambo
Po začetnem tipanju je nizozemsko mrežo že v 8. minuti zatresel Robinho, a je bil pred tem podajalec Dani Alves v nedovoljenem položaju, zato je sodnik zadetek upravičeno razveljavil. Že nakaj trenutkov pozneje je bilo vse "čisto". Felipe Melo je s polovice igrišča po sredini (!) lepo našel vtekajočega Robinha, ki se je sam znašel pred Maartenom Stekelenburgom in ga rutinirano premagal. Podaja Mela je bila dolga 37 metrov. Nizozemska obramba je izpadla dokaj naivno, kar je bila morda posledica menjave poškodovanega Jorisa Mathijsena z Andrejem Ooijerjem tik pred začetkom tekme.

Niti igre v nogah Brazilcev
"Tulipani" so takoj odgovorili prek Dirka Kuyta, a je Julio Cesar njegov strel z leve strani odbil v kot. Strel Kuyta je bil edini nevaren poskus Nizozemcev v 1. polčasu. V 26. minuti se je po preigravanju Danija Alvesa izjemna priložnost ponudila Juanu, vendar je branilec sprožil čez vrata. Brazilija je še naprej diktirala tempo. V 31. minuti je Kaka ustrelil z okoli 20 metrov, zadetek pa je z izjemno parado preprečil Stekelenburg. Brazilija je bila v 1. polčasu boljši nasprotnik, ki je dobil dvoboj na sredini igrišča. Statistika: 52:48 posest žoge in 3:2 streli v okvir vrat. Oboje v korist Južnoameričanov.

Za igralca tekme ste v MMC-jevem glasovanju izbrali Wesleyja Sneijderja, ki je prejel 64 % glasov.

Podoživite tekmo še enkrat: 1. polčas in 2. polčas. Vrhunce si oglejte v videonovicah desno.


"Srečno" izenačenje Nizozemcev

Nizozemska je v 53. minuti izenačila praktično iz "nič". Wesley Sneijder je z desne strani poslal predložek v brazilski kazenski prostor, kjer je Melo v skoku zaprl pot svojemu vratarju Cesarju, za povrh pa žogo z glavo podaljšal v lastno mrežo. Zadetek je dal krila Nizozemcem, ki so izpeljali še nekaj obetavnih akcij.

Brazilci pozabili na najnižjega
In v 68. minuti dočakali veliki trenutek. S kota je podal Robben, na prvi vratnici je podaljšal Kuyt, na drugi pa je žogo z glavo v mrežo poslal najnižji mož na igrišču - 170 cm visoki Sneijder, na katerega so - tokrat modro-beli - povsem pozabili.

Felipeja Mela izdali živci
Brazilski igralci so ob zaostanku postajali vsebolj nervozni. Prvi, ki ni vzdržal pritiska, je bil - pričakovano - Melo. Najprej je podrl Robbna, nato pa ga še pohodil, tako da ga je Juiči Nišimura upravičeno poslal v slačilnico. "Carioce" so kljub igralcu manj napadale za izenačenje, a je nizozemska obramba brez večjih težav vzdržala. Na drugi strani bi lahko Robin van Persie, Robben in Jan Klaas Huntelaar dosegli še tretji gol.

Dogovor ob polčasu obrodil sadove
"Med polčasom smo si drug drugemu dejali: 'Dajmo vse od sebe,' in to smo potem tudi storili. V nadaljevanju smo vršili velik pritisk na njihovo zadnjo vrsto, kar se nam je obrestovalo z dvema goloma. To je bil moj prvi zadetek z glavo in mislim, da tudi zadnji. Če premagaš Brazilijo, eno najboljših reprezentanc, z 2:1 v četrtfinalu svetovnega prvenstva, enostavno moraš biti zadovoljen," je žarel Sneijder. Selektor Bert van Marwijk pa je dejal: "Po prvih 20 minutah sem bil vesel, da je bil izid le 1:0. Dejal sem Franku (pomočnik Frank de Boer), da imamo še možnosti. V 2. polčasu smo pokazali, kako dobri smo. Nocoj se bomo zabavali, že jutri pa sledijo priprave na polfinale."

Grenko slovo Dunge
"Izjemno smo potrti. Nihče ni pričakoval poraza. V nadaljevanju enostavno nismo vzdržali ritma iz prvega dela," je dejal Dunga, ki se poslavlja z brazilske klopi, saj se mu je štiriletna pogodba iztekla. Vratar Cesar meni, da Brazilci lahko odidejo z dvignjenimi glavami: "Tega razpleta ni nihče pričakoval, a to ni konec sveta. Prvenstvo lahko zapustimo z dvignjenimi glavami. Brazilska javnost na nas vedno vrši veliko pritiska."

ČETRTFINALE


NIZOZEMSKA - Brazilija 2:1 (0:1) (C)
40.186; Sneijder 68., 53.; Robinho 10.
RK: Felipe Melo 73./Brazilija

Nizozemska: Stekelenburg, van der Wiel , Heitinga , Ooijer , van Bronckhorst, Kuyt, van Bommel, de Jong , Robben, Sneijder , van Persie (85. Huntelaar).

Brazilija: Julio Cesar, Maicon, Lucio, Juan, Michel Bastos (62. Gilberto Melo), Felipe Melo , Gilberto Silva, Dani Alves, Kaka, Robinho , Luis Fabiano (77. Nilmar).

Sodnik: Juiči NIŠIMURA (Japonska)

Statistika

Nizozemska

Brazilija

streli 1015
streli v okvir vrat44
prekrški2020
posest žoge5149
koti48
pretečeni kilometri97,796,2



URUGVAJ - Gana *5:3 (0:1, 1:1) (A)
84.017; Forlan 55.; Muntari 45.+2
* - po streljanju 11-m

Sobota ob 16.00:
NEMČIJA - ARGENTINA (Cape Town) (B)

Ob 20.30:
PARAGVAJ - ŠPANIJA (Johannesburg, Ellies Park) (D)