Kakšna smola - tik pred koncem zadnje pripravljalne tekme pred svetovnim prvenstvom se je Arjen Robben poškodoval. Foto: EPA
Kakšna smola - tik pred koncem zadnje pripravljalne tekme pred svetovnim prvenstvom se je Arjen Robben poškodoval. Foto: EPA
Edson Buddle
Edson Buddle je dosegel prva dva zadetka za ameriško izbrano vrsto. Foto: EPA
Karim Ziani
Karim Ziani je bil natančen z bele točke. Foto: EPA

Robbna, ki je letošnjo sezono blestel v dresu Bayerna, je ustavila poškodba, ki jo je staknil na današnji prijateljski tekmi v Amsterdamu proti Madžarski (6:1). Zabil je dva gola, ob koncu pa si poškodoval kito v podkolenskem zgibu in odšepal z igrišča.

"Usoden je bil nenaraven gib. Rekel sem si, to ne more biti res. Prav ob koncu zadnje pripravljalne tekme, ko so bili vsi zdravi, se to zgodi. V nedeljo ga čaka pregled, zato z ekipo ne bo odpotoval v Južno Afriko. Vseeno še ni povsem odpisan. Po preiskavah bo jasno, kakšne so njegove možnosti," je komentiral selektor Bert van Marwijk.

Nizozemska bo na prvenstvu v Južni Afriki prvo tekmo odigrala 14. junija proti Danski. Robben ostaja na spisku igralcev, van Marwijk ga lahko zamenja najpozneje 24 ur pred tekmo.

Alžirci ugnali varovance Katanca
Nogometaši Alžirije so uspešno opravili zadnji preizkus tekmo s Slovenijo naslednjo nedeljo. V Nürnbergu so z 1:0 premagali varovance Srečka Katanca, reprezentanco Združenih arabskih Emiratov. Edini gol na tekmi je v 50. minuti z bele točke dosegel Karim Ziani. Alžirci so pred 13.000 gledalci zapravili še nekaj lepih priložnosti.

Trener Rabah Saadane lahko spet računa na Antharja Yahio (Bochum) in Karima Matmourja (Borussia Mönchengladbach), ki sta okrevala po poškodbah. Izkazal se je tudi Ziani, ki je nase opozoril z dobrimi podajami. Alžirska izbrana vrsta se bo proti Južnoafriški republiki odpravila v nedeljo, svojo bazo pa ima okoli 120 km od Durbana.

Američani zlahka odpravili Avstralce
Reprezentanca ZDA, tekmec Slovenije v skupini C, je v Roodepoortu na zadnji pripravljalni tekmi pred začetkom SP-ja ugnala Avstralijo s 3:1. S svojima prvima goloma v dresu z državnim grbom se je izkazal napadalec moštva Los Angeles Galaxy Edson Buddle, ki je dvakrat zadel v prvem polčasu.

Prvi polčas precej bolj navdušil
Američani so povedli že v četrti minuti, ko je Vince Grella predolgo zadrževal žogo, Buddle mu jo je ukradel in s strelom z desnico zlahka premagal vratarja Marka Schwarzerja. Avstralija je nato imela žogo več v svoji posesti, a do naslednje velike priložnosti so v 15. minuti spet prišli Američani, ko je dolga žoga Clinta Dempseyja našla Robbieja Findleyja, ki je bil neoviran, ukanil je tudi Schwarzerja, a nato zgrešil vrata. Štiri minute zatem so Avstralci prišli do izenačenja, Tim Cahill je po kotu Jasona Culine v 19. minuti zabil svoj že 21. zadetek v dresu z nacionalnim grbom. A še pred odhodom na odmor so reprezentanti ZDA spet prišli do vodstva, ko je Buddle prišel do podaje Steva Cherundola in iz bližine zadel z glavo. Zmago je potrdil Herculez Gomez v sodnikovem podaljšku.

Sobotne prijateljske tekme:
NIZOZEMSKA
- MADŽARSKA 6:1 (1:1)
van Persie 21., Sneijder 56., Robben 64., 79., van Bommel 71., Elia 74.; Dzsudzsak 6.

JUŽNA AFRIKA - DANSKA 1:0 (0:0)
Mphela 76.

Roodepoort (JAR):
AVSTRALIJA - ZDA 1:3 (1:2)
Cahill 19.; Buddle 4., 31., Gomez 90.

GANA - LATVIJA 1:0 (0:0)
Owusu Abeyie 88.

SLOVAŠKA - KOSTARIKA 3:0 (1:0)
Sequeira 17./ag, Vittek 47., Šestak 90./11-m

Nürnberg:
ALŽIRIJA - ZDRUŽENI ARABSKI EMIRATI 1:0 (0:0)
Ziani 50./11-m

ROMUNIJA - HONDURAS 3:0 (2:0)
Niculae 17., Florescu 45., Radoi 75./11-m

SRBIJA - KAMERUN 4:3 (4:2)
Krasić 16., Stanković 25., Milijaš 44./11-m, Pantelić 45.; Webo 5., 20., Choupo-Moting 67.

ŠVICA - ITALIJA 1:1 (1:1)
Inler 10.; Quagliarella 15.