Matjaž Kek verjame, da bodo njegovi fantje pustili srce na igrišču. Foto: Reuters
Matjaž Kek verjame, da bodo njegovi fantje pustili srce na igrišču. Foto: Reuters
Aleksander Radosavljevič in Matjaž Kek
Aleksander Radosavljevič in Matjaž Kek na začetku treninga. Foto: MMC RTV SLO
Zlatko Dedič in Milivoje Novakovič
Milivoje Novakovič bo zagotovo začel v prvi enajsterici, medtem ko Zlatka Dediča utegne zamenjati Zlatan Ljubijankič. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski navijači v Polokwaneju
Slovenski nogometaši odštevajo ure do prve tekme

Slovenski nogometaši so dopoldne z letalom prispeli v Polokwane, kjer bodo jutri ob 13.30 odigrali svojo prvo tekmo na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki. Zelenico na stadionu Petra Mokabe so preizkusili ob 15.00, potem pa je slovenski selektor sedel pred mikrofone na novinarski konferenci.
Odprtih še več možnosti
"Tekmec ima kvaliteto in izkušnje z igranjem na tem kontinentu. Naredili bomo vse, da bomo Slovenijo predstavili svetu tako, kot smo jo v dodatnih kvalifikacijah. Če bodo fantje pustili srce na igrišču, bom zelo ponosen. Konec koncev so me oni pripeljali sem, kjer smo danes. Kar se tiče začetne enajsterice, je odprtih še več možnosti. Nekaj smo poskušali tudi na današnjem treningu. Prepričan pa sem, da bo vsak, ki bo dobil priložnost, dal vse od sebe," je povedal mariborski strateg in na vprašanje enega izmed novinarjev, ali se je sam pri sebi že odločil za udarno postavo, odgovoril le: "Brez komentarja."

Dodal je, da ima Alžirija svoje želje in omenil kvaliteto njenih igralcev, ki igrajo v evropskih klubih. "Tudi selektor se je že večkrat dokazal, na afriškem prvenstvu so dosegli fantastičen rezultat. Spodbujalo jih bo tudi veliko navijačev," je razmišljal Kek.

Obe ekipi bosta želeli zmagati
"Razen treh ljudi iz strokovnega štaba, nihče od nas nima izkušenj z velikih tekmovanj. Kljub temu ni strahu, napetosti in pritiskov, za to niti ni prostora, saj je Slovenija svoje dosegla že z uvrstitvijo na svetovno prvenstvo in nima kaj izgubiti. Pričakujem tekmo, dostojno SP-ja, na kateri bosta obe ekipi želeli zmagati. Obe sta samozavestni. Že na dozdajšnjih tekmah smo videli, da želijo vse reprezentance prvenstvo začeti s tremi točkami. Pričakujem angažirano, borbeno in predvsem "fair" tekmo, ki bo zadovoljila, upam, da razprodan stadion," je sklenil prvi mož slovenske stroke.
Stadion Petra Mokabe leži na obrobju glavnega mesta južnoafriške province Limpopo, sprejme pa približno 45.000 gledalcev.
Jahia in Džabur bosta igrala
Alžirci, ki so imeli trening sprva predviden za ob 13.30, so zaradi organizacijskih težav naposled trenirali za Slovenci, in sicer ob 17.00. Imeli so težave z avtorizacijo poleta svojega letala in so iz Durbana v pokrajino na severovzhodu Južne Afrike ob meji z Bocvano, Zimbabvejem in Mozambikom prispeli z enourno zamudo.
Alžirski novinarji so nam že pred treningom povedali, da bo kapetan Antar Jahia (Bochum), ki si je proti koncu včerajšnjega dopoldanskega treninga poškodoval levi gleženj, v nedeljo lahko igral, saj je bila poškodba le lažja. Tudi napadalec AEK-a iz Aten Rafik Džabur, o katerem so se včeraj pojavile informacije, da ga zaradi poškodbe noge ne bo v ekipi, bo nastopil. Danes so trenirali vsi alžirski nogometaši, na novinarski konferenci pa so potrdili, da bosta Jahia in Džabur jutri na voljo selektorju Rabahu Sadanu.
Malo optimizma pri alžirskih novinarjih
Alžirski novinarji pred tekmo niso nič kaj optimistični, saj se jim zdi, da moštvo ni dobro pripravljeno na svetovno prvenstvo, skeptični pa so predvsem zaradi tega, ker je v ekipi kar nekaj novih igralcev, ki so v reprezentanco prišli šele na začetku priprav za SP v Južni Afriki.
V Polokwaneju so nas po štiriurni vožnji iz Johannesburga pričakali sončno vreme in prijetne temperature. V okolici stadiona smo opazili tudi že skupino približno desetih slovenskih navijačev.
Verjetni postavi:

Slovenija: S. Handanovič, Cesar, Šuler, Jokič, Brečko, Radosavljevič, Koren, Kirm, Birsa, Dedič (Ljubijankič), Novakovič.

Alžirija: Šauši, Hališ, Jahia, Belhadž, Bugera, Jebda, Lacen, Kadir (Gezal), Ziani, Matmur, Džabur (Gezal).
Iz Polokwaneja,

Slovenski navijači v Polokwaneju
Slovenski nogometaši odštevajo ure do prve tekme