Slovenci so si v ponedeljek le dobro pretegnili noge in odtekli nekaj krogov, končne priprave na obračun s 'puščavskimi lisicami' pa se začenjajo v torek. Foto: NZS.si
Slovenci so si v ponedeljek le dobro pretegnili noge in odtekli nekaj krogov, končne priprave na obračun s 'puščavskimi lisicami' pa se začenjajo v torek. Foto: NZS.si
Cape Town - braai in kwaito
Zadnja, 35., oddaja Pozdrav Afriki
Nogometaši že prispeli v Johannesburg

Slovenski novinarji se bodo v recepciji hotela Southern Sun Hyde Park zbrali ob 15.00. Sledil bo ogled hotela, jedilnice, sob. Ob 16.30 bo trening, ki bo samo tokrat v prvem delu prvenstva odprt za splošno javnost. Po treningu čaka selektorja Matjaža Keka še novinarska konferenca.

Zaradi utrujenosti po nočnem poletu je slovenska nogometna reprezentanca v ponedeljek popoldne v kompleksu srednje šole Hyde Park opravila le lažji enourni trening. Slovenski junaki so po jutranjem pristanku na letališču OR Tambu odhiteli v Sandton, najbogatejši in najvarnejši predel Jo'burga, kjer so jih pričakali hotelski uslužbenci, ki so v znak dobrodošlice zaplesali enega izmed afriških plesov.

Desno si lahko v celoti ogledate zadnjo, 35., oddajo Pozdrav Ariki!

Pet dni do obračuna z Alžirijo
"To moštvo nas je pripeljalo tako daleč, želimo, da bi to pot še nadaljevali. Želimo si dobrih iger in izidov ter da bi nam navijači še naprej stali ob strani," se je kapetan Robert Koren ozrl na tekmovalne izzive 19. svetovnega prvenstva v nogometu, ki se bo za Slovenijo začelo v nedeljo. V Polokwaneju se bo Kekovim fantom nasproti postavila Alžirija.¸

"Ogrevanja" končana, zdaj gre zares
S prihodom "kekcev" na prizorišče SP-ja se je iztekla tudi serija oddaj Pozdrav Afriki, ki je slabo leto "ogrevala" Slovenijopred 19. svetovnim prvenstvom v nogometu. Od septembra do junija se je ob ponedeljkih zvečer zvrstilo 35 oddaj, v zadnji oddaji pa je gostoval Bojan Prašnikar.

Z gostiteljem Miletom Jovanovičem se je nekdanji selektor Slovenije in zdajšnji trener Rudarja posvetil zadnji pripravljalni tekmi z Novo Zelandijo, ki so jo izbranci Matjaža Keka dobili s 3:1.

4, 3, 2, 1 ... SP 2010
Iz Jo'burga, kakršen je skrajšani vzdevek Johannesburga, se je javil Aleš Potočnik, ki je pripravil prispevka o prihodu Slovencev in o vzdušju v mestu, kjer je že vse pripravljeno na začetek prvega SP-ja na črni celini. Za popestritev oddaje je poskrbel zanimiv prispevek Marjane Grčman o Cape Townu in mesnici Mzoli, ki je središče zabave v tem velemestu. V Mzoliju zabave željnim ponujajo "braai" (meso na žaru) in "kwaito" (glasbo, ki se je v JAR-u razvila v 80. letih).

S tem se je Pozdrav Afriki iztekel, zares pa se začenja že v četrtek, ko bo na TVS 2 ob 18.30 na sporedu oddaja Dober dan Afriki, ki ji bo sledil koncert pred začetkom SP-ja.

Koncert iz Johannesburga bo mešanica nastopov glasbenih ustvarjalcev iz Afrike, ki bodo predstavili tudi del svoje kulture, in znanih izvajalcev iz vsega sveta: legendarni južnoafriški glasbenik Hugh Masekela, Soweto Mzansi mladinski zbor, Soweto Gospel Choir, Alicia Keys, Amadou & Mariam, Angélique Kidjo, Black Eyed Peas, BLK JKS, John Legend, Juanes, Shakira in številni drugi.
Cape Town - braai in kwaito
Zadnja, 35., oddaja Pozdrav Afriki
Nogometaši že prispeli v Johannesburg