Danny Jordaan pričakuje, da si bo tekme v živo ogledalo več kot tri milijone nogometnih navdušencev. Foto: EPA
Danny Jordaan pričakuje, da si bo tekme v živo ogledalo več kot tri milijone nogometnih navdušencev. Foto: EPA
Carlos Queiroz
Carlos Queiroz ostaja na portugalski klopi. Foto: Reuters
Legendarni navijač z bobnom in baskovsko baretko Manolo je dejal, da se bo v vsakem primeru vrnil na prvenstvo. Foto: EPA
Lionel Messi
Leo Messi bo nared za četrtfinalni obračun z Nemčijo, ki bo v soboto v Cape Townu. Foto: Reuters

Predsednik organizacijskega komiteja Danny Jordaan je razkril, da si je osem tekem pred koncem prvenstva v živo ogledalo že 2,69 milijona gledalcev. "Pred nami so še četrtfinalna srečanja, oba polfinala, tekma za tretje mesto in finale. Pričakujemo, da bomo presegli tri milijone. Zdaj bodo obračune gostili le še največji stadioni (Cape Town, Durban, Soccer City ...) in vsi imajo veliko zmogljivosti. Tako upamo, da bomo presegli to število. Če nam uspe, bo prvenstvo drugo najbolj obiskano v zgodovini," je povedal Jordaan. Pred 16 leti si je tekmovanje v ZDA ogledalo kar 3,59 milijona ljudi, pred štirimi leti v Nemčiji 3,36 milijona, v Franciji leta 1998 pa 2,79 milijona nogometnih navdušencev.

Fifa le v vlogi opazovalca
Pri Mednarodni nogometni zvezi (Fifa) so zatrdili, da se za zdaj še ne bodo vmešali v delo nigerijske nogometne zveze. Predsednik Goodluck Jonathan je reprezentanci "super orlov" zaradi slabih predstav na svetovnem prvenstvu prepovedal nastopati na vseh mednarodnih tekmovanjih. Suspenz naj bi trajal dve leti.

Queiroz ostaja na položaju
Carlos Queiroz, selektor Portugalske, ki je prvenstvo končala v osmini finala, ko je bila z 1:0 boljša Španija, je dejal, da ne namerava odstopiti s položaja. "To je povsem neumestno vprašanje. Razmišljanje, da bi moral selektor odstopiti po porazu v osmini finala s Španijo, ki je ena glavnih kandidatk za končno zmagoslavje in aktualni evropski prvak, je povsem napačno," je komentiral 57-letni selektor.
Slovo Nakamure od reprezentance
Eden izmed najbolj prepoznavnih azijskih nogometašev Šunsuke Nakamura je sporočil, da se poslavlja od dresa japonske reprezentance. 32-letni vezist, ki je na stari celini igral za italijansko Reggino, škotski Celtic in Espanyol iz Barcelone, je za izbrano vrsto zbral 98 nastopov, dosegel pa je 24 golov. Na svetovnem prvenstvu, kjer so se "samuraji" poslovili v osmini finala, je nastopil le na delu tekme proti Nizozemski. Trenutno je Nakamura član moštva Yokohama Marinos.

Oslepel zaradi vuvuzele
Sosednja država Južne Afrike Zimbabve se je zelo resno lotila težave "vuvuzela", celo tako resno, da se je prepir okrog tega vsepovsod zvenečega trobila končal s hudo telesno poškodbo. Trije mladeniči iz Zimbabveja so namreč napadli Južnoafričana, ker ta ni hotel nehati trobiti. Vnel se je pretep, pri čemer je Južnoafričana vuvuzela ranila v oko. Pomagala mu ni niti zdravniška pomoč, tako da je na eno oko oslepel. Južnoafriške oblasti so proti trojici nasilnežev že vložile kazenske ovadbe.

Španci ostali brez legendarne podpore
Španski nogometaši bodo na četrtfinalni tekmi proti Paragvaju pogrešali svojega legendarnega navijača Manola, el del bomba. Navdušenec nad nogometom, s pravim imenom Manuel Artesero, si je med svojimi navijaško-bobnarskimi vložki "prislužil" bronhitis in moral predčasno domov. Navdušeni navijač spremlja "furio" na največjih tekmah že več kot tri desetletja.
Prehlajeni Leo ni treniral
Prvi zvezdnik argentinske izbrane vrste Lionel Messi je zaradi prehlada izpustil četrtkov trening. Nastop "La Pulge" na tekmi četrtfinala v Cape Townu proti Nemčiji ni ogrožen. "Messi danes ni vadil. prišel je na igrišče, vendar ga je selektor Diego Maradona poslal nazaj v posteljo. Messi je prehlajen, vendar nima povišane telesne temperature," so povedali v taboru dvakratnih svetovnih prvakov.
Prvenstvo privabilo številne turiste
Zaradi svetovnega prvenstva je Južnoafriško republiko pretekli mesec obiskalo kar 24 odstotkov več tujecv kot v enakem obdobju lani. Največ turistov prihaja iz sosednjih držav, kot so Lesoto, Svazi, Zimbabve in Mozambik. Iz drugih celin pa je največ Američanov, Britancev, Nemcev, Avstralcev, Brazilcev, Mehičanov, Francozov in Nizozemcev. V JAR pričakujejo, da bo njihovo državo samo zaradi prvenstva obiskalo pribložno 300.000 ljudi.