Reprezentanca Španije bi ob naslovu prvaka obogatela. Foto: Reuters
Reprezentanca Španije bi ob naslovu prvaka obogatela. Foto: Reuters
Joseph S. Blatter
Fifa je že mnogokrat dokazala neomajnost pri vmešavanju politike v nogomet. Foto: EPA

Za uvrstitev v četrtfinale bi vsak igralec v ekipi Vicenteja del Bosqueja dobil 60.000 evrov, za polfinale 90.000, za finale pa 120.000.
Fifa črtala Rosettija in Larriondo
Mednarodna nogometna zveza je določila sodnike za nadaljevanje nogometnega svetovnega prvenstva v Južnoafriški republiki. Od 29 sodniških trojk jih bo mundial od četrtfinala naprej nadaljevalo 19, Fifa pa je iz nadaljevanja izločila tako Italijana Roberta Rosettija kot Urugvajca Jorgeja Larriondo, ki se v osmini finala nista izkazala. Za deset sodniških trojk je tako prvenstva že konec, med njimi sta tudi oba sodnika nedeljskih tekem osmine finala Anglija - Nemčija (1:4) in Argentina - Mehika (3:1), Larrionda in Rosetti, ki sta storila veliki napaki. Prvi na tekmi med Anglijo in Nemčijo ni priznal zadetka Franka Lamparda za izenačenje na 2:2, drugi pa je priznal zadetek Carlosa Teveza, ki je Argentino popeljal v vodstvo z 1:0 iz nedovoljenega položaja.

Fifa je pripravljena Francoze tudi izključiti
Predsednik Mednarodne nogometne zveze Sepp Blatter je opozoril francosko vlado na čelu s predsednikom Nicolasom Sarkozyjem, naj se neha vmešavati v delo francoske nogometne zveze (FFF), saj bo Fifa v nasprotnem primeru suspendirala galske peteline z vseh mednarodnih tekmovanj. Blatter je opozorilo izrekel dan za tem, ko je z mesta predsednika francoske zveze odstopil Jean-Pierre Escalettes, saj sta nanj pritiskala tako ministrica za šport Roselyne Bachelot kot Sarkozy.

Žalost v Angliji in ZDA, veselje v Iranu
Konec nogometnega svetovnega prvenstva za reprezentanci Anglije in ZDA v osmini finala ter katastrofa Francozov že v predtekmovanju sta v Teheranu požela salve navdušenja. "Države, ki so odigrale ključno vlogo pri vzpostavljanju sankcij proti Iranu - ZDA, Anglija, Francija -, so na mundialu doživele velik neuspeh, kar so si tudi zaslužile," je dejal iranski zunanji minister Manouchehr Mottak. Iran je nazadnje na mundialu nastopil pred štirimi leti v Nemčiji, kjer pa je zasedel zadnje mesto v predtekmovalni skupini.

Od odhodu množice, ob prihodu nihče
Severnokorejska nogometna reprezentanca, ki je pripravila lepo presenečenje, ko se je na svoji uvodni tekmi predtekmovanja dobro upirala petkratnim svetovnim prvakom Brazilcem, nato pa v nadaljevanju razočarala, se je brez pompa vrnila domov v Pjongjang. Za razliko od odhoda v Južnoafriško republiko, ko so nogometaše na pot pospremile množice navijačev, jih ob prihodu domov na letališču ni čakal nihče. Severna Koreja, ki je prvič po 45 letih spet nastopila na SP, je bila leta 1966 precej boljša, saj se je prebila do četrtfinala.