Martin Tyler je med prenosi tekem za ameriški ESPN v Južni Afriki dobro spoznal tudi slovensko reprezentanco. Foto: MMC RTV SLO
Martin Tyler je med prenosi tekem za ameriški ESPN v Južni Afriki dobro spoznal tudi slovensko reprezentanco. Foto: MMC RTV SLO
Anglija - Nemčija
Prizor z nedeljske tekme v Bloemfonteinu, ki bo še dolgo časa razburjal. Foto: EPA
Matt Upson in Miroslav Klose
Miroslav Klose je pri prvem zadetku osmešil Matta Upsona. Foto: Reuters

64-letni Tyler je na Otoku prava komentatorska legenda. Svetovna prvenstva v letih 1978, 1982 in 1986 je komentiral za britansko televizijo ITV (tudi slovito četrtfinalno tekmo pred 24 leti v Mehiki, ko je Diego Armando Maradona Angleže domov poslal z "božjo roko" in izjemnim slalomom), nato pa naslednjih pet "mundialov" za avstralsko televizijo SBS. V Južni Afriki spremlja tekme za ameriški ESPN.

Angleški ljubitelji nogometa ga cenijo predvsem zaradi komentiranja tekem Premier League na televiziji Sky Sports. Leta 2003 je bil ob desetletnici Premier League izbran za najboljšega komentatorja lige po izboru navijačev in nogometnih strokovnjakov. Sky Sportsu je ostal zvest do danes.

Kakšen je vaš komentar tekme Nemčija - Anglija?
Ko delam, sem v prvi vrsti profesionalni novinar, ne Anglež. V tej vlogi sem na tekmi užival. Nemčija je igrala odlično. Kot Angležu pa mi je seveda poraz težko sprejeti. Niso imeli sreče. Po finalu svetovnega prvenstva leta 1966 se je Nemčija 44 let pritoževala, da ob podobnem dogodku, kot smo ga videli danes, ni bilo zadetka. Danes je bila žoga jasno za črto, a sodnik ni priznal gola. To bi verjetno spremenilo dinamiko tekme, vendar so bili v celoti gledano Nemci odlični in zaslužili so si četrtfinale.

Kaj je šlo narobe v angleški reprezentanci?
V obrambi so igrali zelo slabo. Prvi zadetek je bil res amaterski. Že pred tekmo sem dejal, da mora Anglija zadeti prva, kar bi mlado nemško reprezentanco spravilo pod pritisk. Moštvo, ki je igralo boljši nogomet, se je uvrstilo naprej. O tem ni dvoma.

Kakšne možnosti pripisujete Nemčiji v nadaljevanju prvenstva? Se lahko uvrsti v finale?
Ne vem. Avstralijo so premagali s 4:0, nato pa izgubili proti Srbiji. Kdo bi vedel, kaj se bo zgodilo. To bo druga tekma. Kot pravim: če bo njihov tekmec zadel prvi, kot je to uspelo Srbiji, bi lahko bilo težko zanje. Zdaj lahko uživajo, potem pa bodo razmišljali o četrtfinalu.

Spremljali ste tudi tekme Slovenije. Kakšno mnenje imate o tej reprezentanci?
Mislim, da so se zelo dobro odrezali. Prvič sem jih videl septembra na Wembleyju. Mislim, da so zelo napredovali. Vedno pa je lahko še boljše. Bili so blizu osmini finala, zato je bilo za njih gotovo zelo težko, ko so izpadli na takšen način. Skoraj bi zadeli in poslali Anglijo domov. Uspel jim je velik napredek, a s tem pridejo tudi večja pričakovanja. Od zdaj naprej bodo ta še večja.

Ste v slovenski reprezentanci opazili kakšnega igralca, ki bi v naslednjih letih lahko zablestel na svetovnem prizorišču?
Mislim, da je bil vratar (Samir Handanovič, op. a.) zelo dober, čeprav je tudi on imel enega ali dva slabša trenutka. Ima potencial, še vedno je zelo mlad. Vem, da se angleški klubi zanimajo zanj. Nekaj malega sem o njem vedel že prej. V celoti gledano pa se je moštvo izkazalo kot kolektiv. Zelo trdo so garali za trenerja. Morda zdaj razmišljajo, kako bi lahko proti Angliji pokazali še več, a dodali so svoje k razburljivosti prvenstva.
Iz Bloemfonteina,