Pogled proti središču Johannesburga z nebotičniki. Foto: MMC RTV SLO
Pogled proti središču Johannesburga z nebotičniki. Foto: MMC RTV SLO
Varnostna betonska ograja
Varnostne betonske ali železne ograje z električno napetostjo je moč zaslediti vsepovsod. Foto: MMC RTV SLO
Delavci
Med pripravami na svetovno prvenstvo so v Johannesburgu zgradili oziroma prenovili veliko cest. Pri gradnji tiste od letališča do stadiona Soccer City se jim je nekoliko zataknilo, tako da še ni dokončana. Foto: MMC RTV SLO
Johannesburg
Vsakdanji prizor z ulic na periferiji, kjer domačini posedajo ob cesti. Foto: MMC RTV SLO
Johannesburg
Policija je v času svetovnega prvenstva okrepila svoje delovanje. Foto: MMC RTV SLO

Ob vsem, kar človek sliši, ko se podaja na obisk v deželo "mavričnega naroda", bi lahko pomislil, da odhaja na skorajda vojno območje. Vendar še zdaleč ni tako.

Paranoja odveč
"Gauteng je danes tako varen, kot katera koli destinacija na svetu," med drugim piše v zgibanki urada za turizem te južnoafriške province, ki mi je kot ena prvih prišla pod roke kmalu po torkovem prihodu v "Jo'burg". Seveda, vodilni ljudje v turistični organizaciji določenega kraja o sebi ne bodo pisali slabo, bi morda sklepali. A podobno razmišljajo tudi pri veliko bolj kredibilnem viru, bibliji za samostojne popotnike Lonely Planetu.

Ob listanju po eni od starejših izdaj tega svetovno znanega vodnika iz konca prejšnjega desetletja, sem se januarja, ko sem izvedel, da junija potujem v Južno Afriko, pošteno zdrznil. "Scary city (strašljivo mesto, op. a.)," je bila ena od oznak, ki so jo pripisali Johannesburgu in v posebnem razdelku turistom v nekaj točkah svetovali, kaj storiti, da bi "preživeli" v 3,2-milijonski urbani džungli.

Ko sem pred tedni odprl lansko izdajo Lonely Planeta, sem bil bolj pomirjen. "Incredibly friendly (neverjetno prijazno, op. a.)," se je glasil eden od opisov mesta, po katerem sem začel verjeti, da je kakršna koli "paranoja" dejansko odveč. Tudi razmišljanja ljudi, ki so že obiskali ta konec sveta, in s katerimi sem se pogovarjal, so potrjevala tezo o prenapihnjenosti strahov posameznikov, ki vse prevečkrat o zadevah sodijo iz druge roke, ne pa iz lastnih izkušenj.

Visoke betonske ograje
Črnih statistik o visoki stopnji kriminala ni moč prezreti, a dejstvo je, da se večina tovrstnega "posla" zgodi daleč stran od oči turistov in je omejen le na določene predele mesta. Ob ustrezni previdnosti in upoštevanju navodil organizatorjev se tako slovenskim navijačem, ki se odpravljajo na jug Afrike, zares ni treba preveč bati nevšečnosti. Kljub visokim betonskim ograjam z električno napetostjo okrog posestev premožnejših ljudi, ki opozarjajo, da je potrebno za svoje imetje na tem koncu sveta poskbreti nekoliko drugače kot pri nas.

Gibanje v skupini, izogibanje nočnim izletom, podzemni železnici in obiskom zloglasnih četrti, kot sta denimo Hillbrow in Yeoville, so ukrepi, ki bi morali zadostovati za prijetno bivanje v Johannesburgu. V mestu bi se Slovenci morali počutiti bolj domače tudi zaradi več kot 10 milijonov dreves, ki rastejo na njegovem območju, zato je zelenja na pretek.

Debelejša jakna pride prav
Pa naj vas ne zavedejo visoke temperature v domovini in v nahrbtnik ali potovalko stlačite tudi kakšno debelejšo jakno. Verjemite, zvečer in zgodaj zjutraj, ko je na nadmorski višini 1.753 metrov pošteno hladno, vam bo prišla še kako prav.

In možnost, da se vam bo v "Joziju" zgodilo kaj neprijetnega, bo še bližje verjetnosti, da bi vas zadela strela. Te so zaščitni znak Johannesburga ob poletnih popoldanskih nevihtah decembra in januarja, zato mesto velja celo za kraj z največ tovrstnimi naravnimi pojavi na vsej zemeljski obli.
Iz Johannesburga,