Sneg v kraju Ceres v pokrajini Western Cape. Foto: EPA Foto:
Sneg v kraju Ceres v pokrajini Western Cape. Foto: EPA Foto:

Največ ljubkih živalc, starih od nekaj tednov do dveh mesecev, je poginilo na obali Indijskega oceana na jugovzhodu države. Med drugim je narava ponagajala pingvinom na otoku St. Croix blizu Port Elizabetha, kjer bo Slovenija prihodnjo sredo igrala proti Angliji. Tam živi kar 300 parov pingvinov. Natančno število poginulih živali ni znano, saj je bil zaradi razburkanega morja onemogočen dostop do otoka.
Veliko mladih pingvinov zaradi mraza sicer pogine vsako leto, vendar je tokrat precej huje kot po navadi. Za živali je bil usoden tudi mrzel dež.
Sneg ponagajal tudi voznikom
Johannesburg, kjer je nazadnje snežilo leta 2001, je hladna fronta zajela v torek, ko so se ponoči temperature spustile do -2 stopinj Celzija. Včeraj je bila čez dan najvišje izmerjena temperatura 10 stopinj Celzija. Kljub mrazu veliko navijačev še vedno spremlja tekme svetovnega prvenstva v nogometu na velikih zaslonih na prostem. In kakšne so cene pijač? Pivo ali pol litra brezalkoholne pijače dobite za 15 randov, kar je približno 1,5 evra.

V torek zjutraj je nekatere, predvsem višje predele v notranjosti države pobelil tudi sneg. Ljudje so se pozabavali z izdelavo snežakov, ki so jim nadeli južnoafriške zastave in vuvuzele. Zaradi snega se je zgodilo kar nekaj prometnih nesreč, zapreti pa so morali nekaj cest. V mestu Cradock v pokrajini Eastern Cape so tamkajšnji prebivalci povedali, da tako močno ni snežilo že 21 let.
Iz Johannesburga,