Zlatko Zahovič  z optimizmom pričakuje spektakel v Južni Afriki. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Zlatko Zahovič z optimizmom pričakuje spektakel v Južni Afriki. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Zlatko Zahovič in Srečko Katanec
Spor med Zlatkom Zahovičem in Srečkom Katancem je usodno zaznamoval prvo slovensko udeležbo na svetovnem prvenstvu. Foto: MMC RTV SLO
Zlatko Zahovič
Prvenstvo 2002 se je za Zahoviča končalo že po tekmi s Španijo. Foto: EPA
Zlatko Zahovič
Zlatko Zahovič v dresu Porta, v katerem se je uveljavil na najvišji evropski ravni. Foto: EPA

Zlatko Zahovič, s 35 goli najboljši strelec slovenske reprezentance vseh časov, se je po končani nogometni karieri preselil v pisarno športnega direktorja Maribora. "Zaho" je bil največji zvezdnik Slovenije, ki se je leta 2002 uvrstila na svetovno prvenstvo v Južni Koreji. "Vsaka generacija ima svojo pot in svoje heroje. Skupni imenovalec obeh je le beseda uspešnost," o primerjavi obeh "zlatih" reprezentanc pravi 39-letni Mariborčan.


Osem let mineva od prvega nastopa slovenske reprezentance na svetovnem nogometnem prvenstvu. Druga slovenska udeležba je prišla razmeroma hitro za prvo. Vas je to presenetilo in kako vi gledate na to novo šampionsko zasedbo?
Ne, ni me presenetilo. Mislim pa, da je prišlo v pravem času. Po normalnem nogometnem procesu. Slovenski nogomet nima širokega izbora. In kadar se ena generacija poslovi, potrebujemo čas, da dobimo nove heroje. Ti fantje to so.

Ko omenjamo prvenstvo 2002, ne moremo mimo spora med vami in Srečkom Katancem, ki je s slovenskega vidika povsem zasenčil tekmovalni del. Vam je danes za kaj žal, bi ravnali kako drugače?
Ravnal zagotovo ne bi drugače. Seveda si nihče tega ne želi, ampak enostavno, tako je moralo biti.

Vaš nekdanji reprezentančni soigralec Mladen Rudonja je v enem izmed intervjujev dejal, da tiste in zdajšnje reprezentance ni mogoče primerjati. Bi ju vi lahko?
Se strinjam z Rudonjo. Vsaka generacija ima svojo pot in svoje heroje. Skupni imenovalec obeh je le beseda uspešnost.

Reprezentanca je samozavestno odšla v JAR, da bi se uvrstila se v izločilne boje. Kakšen je po vašem njen domet?
Normalno je, hvala Bogu, da imajo cilje. Normalno je, da je prvi cilj napredovanje. Možnosti zagotovo so. Če se bodo nekateri stvari poklopile, kar je potrebno pri vsaki reprezentanci, zakaj pa ne.

Ste zadovoljni, ker sta v reprezentanci dva člana Maribora, Elvedin Džinič in Suad Filekovič?
Seveda smo zadovoljni. Popolnoma si zaslužita vpoklic. Filekovič je že star član reprezentanc. Džinič je bil že nekajkrat na klopi pod Kekom, tako da mislim, da je izbor normalen, logičen in spontan.

Torej zanikate štajerski lobi, na kar so nekateri namigovali ob objavi seznama?
Komentiram samo resne stvari. Upam, da štajerski lobi ni Ljudski vrt, kjer je reprezentanca uspešno igrala. Ko v Sloveniji nekdo spusti duha iz steklenice, se govori kar nekaj na pamet.

Sta se s selektorjem Matjažem Kekom - glede na to, da sta oba Mariborčana - v zadnjih mesecih kaj pogovarjala o svetovnem prvenstvu?
Ne. Vsak ima svoje obveznosti. Pogovarjala se nisva tudi zaradi tega ne, ker ni razloga. On je dovolj izkušen in strokoven, da pozna vse dimenzije nogometa, kar je s svojim delom že dokazal.

Kakšna je sicer vaša napoved razpleta tega turnirja? Lahko morda pričakujemo kakšno presenečenje?
Težko je to reči. A recimo, da med presenečenji lahko pričakujemo eno od afriških reprezentanc in mogoče Srbijo.

Lahko napoveste polfinaliste?
Ne morem, lahko pa napovem, da bo prvak Argentina.

Manj kot teden dni po koncu SP-ja se bo začelo državno prvenstvo v nogometu. S pripravami ste že začeli. Maribor bo verjetno lovil naslov, ki ga je letos izgubil, kajne?
Maribor vedno meri na vse lovorike, ne samo letos. Maribor je pač daleč največji klub v Sloveniji.

Okrepili ste se z Aleksandrom Rajčevičem, Mitjo Vilerjem, Tomislavom Pavličićem in Goranom Cvijanovićem. S posode sta se vrnila Dalibor Volaš in Armend Sprečo. Je seznam okrepitev s tem končan, ali boste pripeljali še koga?
Do konca prestopnega roka, to je do 31. avgusta, so odprte vse opcije tako na strani odhodov kot tudi prihodov.