Luis Rubiales trdi, da se je Jenni Hermoso strinjala s poljubom na usta, kar pa nogometašica zanika. Rubialesa zdaj tako rekoč vsi pozivajo k odstopu z mesta predsednika španske nogometne zveze. Foto: Reuters
Luis Rubiales trdi, da se je Jenni Hermoso strinjala s poljubom na usta, kar pa nogometašica zanika. Rubialesa zdaj tako rekoč vsi pozivajo k odstopu z mesta predsednika španske nogometne zveze. Foto: Reuters

"Predsednik disciplinske komisije se je danes odločil, da začasno suspendira Luisa Rubialesa iz vseh dejavnosti, povezanih z nogometom, na nacionalni in mednarodni ravni," je FIFA zapisala v izjavi.

Dogodek, v katerega sem vpletena sama, je bil le kapljica čez rob. Kar je vsak lahko videl po tekmi ob našem slavju, je že dolga leta del vsakdana naše ekipe.

Jenni Hermoso

Španec zaradi afere najmanj 90 dni ne bo smel opravljati dejavnosti, povezanih z nogometom, tako na nacionalni kot mednarodni ravni, je sporočila FIFA, ki je pred tem začela disciplinski postopek zoper Rubialesa. Špancu je prav tako prepovedala stike ali poskuse stikov s špansko reprezentantko Jenni Hermoso in njenim ožjim krogom ljudi.

Ko so Španke osvojile svetovni naslov, je Rubiales eno največjih zvezdnic reprezentance poljubil na usta, s čimer je sprožil plaz kritik in ogorčenja.

Sorodna novica Rubiales "zaradi obojestranskega, evforičnega, spontanega poljuba" ne bo odstopil

Jenni Hermoso se s poljubom ni strinjala
33-letna Jenni Hermoso je v ločeni izjavi poudarila, da se s poljubom, ki je v Španiji zanetil veliko afero, ni strinjala. "Počutila sem se ranljivo, bila sem žrtev napada, impulzivnega, mačističnega, neumestnega dejanja, v katerega nisem privolila," je zapisala v izjavi. Dodala je, da je sporno dejanje po finalu SP-ju le eden od dogodkov na dolgem spisku neprimernega vedenja predsednika, ki so ga nogometašice v preteklih letih obsodile.

Incident s finala SP-ja je razvnel debato o seksizmu in izkoriščanju položaja moči. Predsednik Rubiales še naprej vztraja, da ni storil ničesar spornega, zato ne bo odstopil. Foto: EPA
Incident s finala SP-ja je razvnel debato o seksizmu in izkoriščanju položaja moči. Predsednik Rubiales še naprej vztraja, da ni storil ničesar spornega, zato ne bo odstopil. Foto: EPA

"Dogodek, v katerega sem vpletena sama, je bil le kapljica čez rob. Kar je vsak lahko videl po tekmi ob našem slavju, je že dolga leta del vsakdana naše ekipe."

Rubiales je bil v dneh po finalu svetovnega prvenstva, v katerem so Španke slavile proti Angliji z 1:0, deležen številnih kritik po svetu.

46-letni funkcionar je na izredno sklicani novinarski konferenci večkrat glasno poudaril, da kljub pozivom in pritiskom ne bo odstopil s položaja predsednika domače zveze.

"Ne gre za pravico, ampak za družbeno usmrtitev," je odvrnil Rubiales na številne pozive v domovini in po svetu, naj zaradi nedostojne poteze po finalu svetovnega prvenstva odstopi.

Fifa zaradi spornega poljuba suspendirala Rubialesa

Ure so mu štete ...
Španska ženska nogometna liga zahteva Rubialesovo razrešitev, k odstopu ga poziva tudi mednarodni sindikat Fifpro, španska vlada na čelu s premierjem Pedrom Sanchezom pa je sporočila, da je bilo njegovo opravičilo nezadostno, zato zahteva preiskavo. "Kar se tiče nas, so to njegove zadnje ure na zvezi," je za časopis El Pais dejal minister za šport Manuel Iceta.

Obenem je 80 nogometašic iz sindikata igralk dejalo, da za reprezentanco v takšnem stanju ne bo igralo, dokler bo na čelu zveze zdajšnja garnitura. Podpisanih je tudi vseh 23 reprezentantk, ki so v nedeljo v Sydneyju slavile naslov svetovnih prvakinj.

"Želimo si strukturnih sprememb, ki bodo pomagale reprezentanci rasti in se razvijati ter vse to prenesti na poznejše generacije. Z žalostjo nas navdajajo zadnji, nesprejemljivi dogodki, ki so očrnili največji športni uspeh španskega ženskega nogometa," so igralke zapisale v izjavi.

Trenerski štab odstopil
Enajst članov in članic trenerskega štaba ženske nogometne reprezentance je odstopilo v znak protesta zaradi vedenja Rubialesa, piše britanski BBC. Med njimi ni glavnega selektorja Jorgeja Vilde, ki se je postavil v bran Rubialesu.

V izjavi so člani in članice trenerskega štaba zapisali, da je Rubiales "predstavil zgodbo, ki na noben način ne odraža tega, kar je čutila Jenni Hermoso, ki je izrecno izjavila, da se ji zdi, da je žrtev agresije".

V izjavi so zapisali še, da je bilo več žensk iz trenerskega štaba prisiljenih sedeti v prvi vrsti med včerajšnjim nagovorom Luisa Rubialesa španski nogometni zvezi, da bi pokazale, da ga podpirajo.

Rubiales pozive k odstopu zavrnil