Superuspešna Liga prvakov je bila nekoč znana kot Pokal državnih prvakov, ki se je rodil leta 1955. Foto: Reuters
Superuspešna Liga prvakov je bila nekoč znana kot Pokal državnih prvakov, ki se je rodil leta 1955. Foto: Reuters

Na zasedanju v Luzernu so sprejeli še nekaj sprememb kvalifikacij za elitno evropsko klubsko tekmovanje. Petnajst moštev iz 15 najvišje uvrščenih evropskih držav se bo potegovalo za pet mest v tekmovanju. Za preostalih pet mest v skupinskem delu pa se bodo potegovali prvaki iz 40 držav, ki so slabše uvrščene, med njimi je tudi Slovenija.

Pokalni zmagovlaci bodo še počakali
Predsedniku Uefe Michelu Platiniju pa ni uspelo prodreti z idejo o vključitvi pokalnih zmagovalcev v kvalifikacje za Ligo prvakov. "Verjamem v to idejo, s katero bi državnim pokalom vrnili tekmovalni draž. Zavedam pa se, da je predlog mogoče prehitro zagledal luč sveta," je manjši poraz pri preoblikovanju priznal legendarni Platini.

Se bodo spremembe prijele?
Dvaindvajset moštev iz najuspešnejših državnih lig bo še naprej avtomatično uvrščenih v glavno tekmovanje. Sklepno dejanje letošnje sezone bo v sredo, 21. maja, na stadionu Lužniki v Moskvi, zadnje finale v sredo pa bo na Olimpicu v Rimu konec maja leta 2009. S spremembo tradicionalnega dneva za vrhunce evropskega klubskega nogometa želijo vodilni pri evropski krovni zvezi še povečati zanimanje za Ligo prvakov po vsem svetu. Vse spremembe bodo začele veljati v sezoni 2009/10.

Intertoto odhaja v zgodovino
Novost so uvedli tudi v drugem kakovostnem tekmovanju, pokalu UEFA. V skupinskem delu bo sodelovalo 48 ekip namesto dosedanjih 40, razdeljene pa bodo v 12 skupin s po štirimi predstavniki (sedaj osem skupin s po petimi). Med žrtvami sprememb je pokal Intertoto, ki so se mu v Luzernu odpovedali.

T. G.