Se bodo Italijani prihodnje leto v Londonu veselili nove lovorike? Foto: EPA
Se bodo Italijani prihodnje leto v Londonu veselili nove lovorike? Foto: EPA

Italijani so julija postali evropski prvaki na londonskem Wembleyju, potem ko so po streljanju 11-metrovk premagali Angleže. Argentinci so v finalu Cope Americe v Riu de Janeiru z 1:0 ugnali Brazilce.

Uefa in južnoameriška nogometna zveza Conmebol sta v zadnjem času trdni zaveznici in močno nasprotujeta predlogu Mednarodne nogometne zveze (Fifa), ki želi od leta 2026 naprej svetovna prvenstva prirediti na vsaki dve leti.

Konec septembra sta Uefa in Conmebol podpisala dogovor, da bosta v prihodnjih letih trikrat organizirala tekmo evropskih in južnoameriških prvakov.

T. i. "Finalissima" bo neke vrste naslednica Pokala Artemia Franchija, ki so ga izvedli dvakrat, leta 1985 in 1993. Avgusta 1985 je Francija v Parku princev v Parizu z 2:0 premagala Urugvaj, februarja 1993 pa je Argentina v Mar del Plati po 11-metrovkah s 6:5 strla Dansko.

Med letoma 1997 in 2017 je Fifa osemkrat priredila Pokal konfederacij (njegov predhodnik je bil Pokal kralja Fahda v Savdski Arabiji), na katerem se je pomerilo več celinskih prvakov. Marca 2019 je sporočila, da tega tekmovanja ne bo več.