Diego Forlan je bil mož odločitve na Anfieldu. Foto: Reuters
Diego Forlan je bil mož odločitve na Anfieldu. Foto: Reuters
Alberto Aquilani
Alberto Aquilani je spretno poslal žogo v mrežo tik ob vratnici. Foto: EPA
Zoltan Gera
Zoltan Gera je Fulhamu zagotovil največji uspeh v zgodovini kluba. Foto: EPA
Mladen Petrić
Mladen Petrić je s fenomenalnim prostim strelom poskrbel za vodstvo Hamburga, a to ni bilo dovolj za finale. Foto: EPA

Urugvajski napadalec je odločil že prvo srečanje v Madridu (1:0), povratno tekmo na Anfiledu so dobili gostitelji z 2:1 po podaljšku, a to ni zadostovalo za napredovanje.
Aquilani edini strelec v rednem delu
Gostitelji so začeli odločno, v uvodnih minutah so silovito pritisnili na vrata Madridčanov, ki pa so si priigrali prvo izrazito priložnost. Raul Garcia je v 19. minuti močno streljal s 25 metrov, Pepe Reina pa je s skrajnimi močmi žogo odbil v kot. V 26. minuti je Dirk Kuyt z drsečim štartom streljal prek vrat, šest minut zatem pa je Daniel Agger po prostem strelu z glavo zatresel mrežo, a je bil v nedovoljenem položaju. V predzadnji minuti prvega dela je Yossi Benayoun ušel po desni strani in podal žogo v kazenski prostor, kjer se je izjemno znašel Alberto Aquilani, z desnico je tik ob vratnici matiral Davida de Geo.
V nadaljevanju sta obe ekipi igrali obrambno, nekaj več od igre so imeli Španci. Še najlepšo priložnost za Liverpool je imel Glen Johnson v 81. minuti, a je z roba kazenskega strela streljal preveč po sredini vrat.
Forlan odgovoril Benayounu
Odločal je podaljšek, ki so ga bolje začeli varovanci Rafaela Beniteza. V 95. minuti je Lucas Leiva na levi strani kazenskega prostora lepo našel Benayouna, ki je z diagolnalnim strelom z levo nogo zadel malo mrežico. Navijači redsov so že začeli slaviti, a veselili so se le sedem minut. Jose Antonio Reyes je podal do Forlana, ki je s petih metrov zabil žogo pod prečko.
Benitez je v igro poslal Philippa Degena in Daniela Pacheca, a do spremembe izida ni prišlo. Liverpool je izgubil še zadnjo možnost za lovoriko v letošnji sezoni.

Mojstrovina Petrića s prostega strela
V drugem polfinalu je Fulham premagal Hamburger SV 2:1 in razblinil sanje Nemcev, ki so si zelo želeli igrati v finalu doma 12. maja. Prva tekma se je končala brez zadetkov, Angleži pa so tudi na Craven Cottageu začeli obrambo. Hamburg je pobudo kronal v 22. minuti, ko je hrvaški napadalec Mladen Petrić s prostega strela s 25 metrov z levico ukanil avstralskega vratarja Marka Schwarzerja.

Gera veliki junak na Craven Cottegeu
Varovanci Roya Hodgsona so izenačili v 69. minuti, ko je Danny Murphy lepo našel Simona Daviesa, ki je najprej preigral Guya Demela in matiral še vratarja Franka Rosta. Le sedem minut pozneje so Londončani dosegli gol, ki jih je popeljal v veliki finale. Po kotu z desne strani se je v gneči najbolje znašel Madžar Zoltan Gera, ki je z levico zatresel mrežo. V napeti končnici je Hamburg pritisnil, a ni uspel izenačiti.

"To je daleč najbolj pomemben gol v moji karieri. Samo poglejte, kaj to pomeni gledalcem na stadionu. Vsi smo zelo srečni," je povedal Gera.

Zgodovinski uspeh Fulhama
Fulham, ki je že prej izločil Šahtar, Juventuis in Wolfsburg, bo prvič v 131-letni zgodovini kluba zaigral v finalu enega izmed evropskih pokalov. Hamburg je le tri dni pred tekmo odpustil trenerja Bruna Labbadio. Do konca sezone ga bo zamenjal dozdajšnji pomočnik, Nizozemec Ricardo Moniz.

Polfinale, povratni tekmi:
FULHAM - Hamburger SV 2:1 (0:1) 0:0
22.500; Davies 69., Gera 76.; Petrić 22.

Fulham: Schwarzer, Paintsil (75./Nevland), Hughes, Hangeland, Konchesky, Duff, Murphy, Etuhu, Davies, Gera, Zamora (57./Dempsey).

Hamburger SV: Rost, Demel, Boateng, Mathijsen, Aogo, Jarolim (91./Rozehnal), Zé Roberto, Tesche (56./Rincon; 79./Guerrero), Pitroipa, Petrić, van Nistelrooy.


Liverpool - ATLETICO MADRID * 2:1 (1:0) 0:1
42.040; Aquilani 44., Benayoun 95.; Forlan 102.
* - po podaljšku

Liverpool: Reina, Mascherano (110./Degen), Carragher, Agger, Johnson, Benayoun (114./Pacheco), Aquilani (89./El Zhar), Lucas, Babel, Gerrard, Kuyt.

Atletico Madrid: de Gea, Valera, Dominguez, Perea, Lopez, Reyes, Assuncao (99./Hurado), Garcia, Simao, Agüero (121./Salvio), Forlan (117./Camacho).

Finale bo 12. maja v Hamburgu.