Nogometaši madridskega Atlética so prvič v klubski zgodovini dvignili evropski superpokal. Foto: Reuters
Nogometaši madridskega Atlética so prvič v klubski zgodovini dvignili evropski superpokal. Foto: Reuters
Jose Antonio Reyes
José Antonio Reyes je v 62. minuti Atlético povedel v vodstvo. Foto: Reuters

Ustvarili smo si nekaj lepih priložnosti, nato pa je pobudo v svojo roke vzel nasprotnik, ki je bil izjemno nevaren iz protinapada. Boj smo izgubili predvsem na sredini igrišča.

Rafael Benitez, trener Interja
Diego Milito
Diego Milito je v 90. minuti zapravil 11-metrovko in razblinil še zadnje upe Interja po povratku. Foto: EPA

Lepo je bilo zadeti, toda najpomembnejši sta igra celotne ekipe in seveda zmaga. Upam, da bomo to izkušnjo prenesli tudi v domače prvenstvo.

Sergio "Kun" Agüero, napadalec Atlética
Rafael Benitez
Rafael Benitez je z Interjem poskušal osvojiti še drugo lovoriko pred začetkom italijanskega prvenstva, a so mu načrte prekrižali nogometaši Atlética. Foto: EPA
Sergio Agüero
Sergio Agüero se je naslova poveselil s svojim sinom Benjaminom, ki v sebi nosi izjemne nogometne gene. Njegov dedek je namreč Diego Armando Maradona. Foto: Reuters

Španski prvoligaš je bil boljši tekmec, svojo premoč je pokazal po uri igre, ko je ob večjem pritisku na Interjeva vrata tudi povedel. Po dvojnem vodstvu Atlética se je Italijanom v končnici tekme ponudila priložnost za povratek, a je bil z bele točke Diego Milito neuspešen. Atlético, ki je lani špansko prvenstvo končal šele na 9. mestu, je tako ob stoletnici ustanovitve kluba osvojil svoj prvi superpokal.

Bliskovit začetek
Inter je že v 2. minuti tekme zapretil obrambi rdeče-belih, potem ko je po podaji Maicona Wesley Sneijder sprožil čez vrata. Nekaj trenutkov pozneje so Madridčani uslugo vrnili: Diego Forlan je v kazenskem prostoru našel Sergia Agüera, z zadnjimi močmi je žogo pred njim izbil Walter Samuel. Argentinskemu branilcu se je ponudila tudi najlepša priložnost v prvem polčasu, ko je v 29. minuti po podaji Sneijderja iz neposredne bližine z glavo žogo poslal čez gol.

Proti koncu polčasa nevarnejši Atlético
V drugi polovici prvega polčasa so bili za odtenek boljši Španci, zlasti je bil za Interjev gol nevaren Agüero, ki je dvakrat izigral obrambo "nerazzurrov". Najprej je v 32. minuti žogo poslal v stranski del mreže, dobrih deset minut pozneje je znotraj kazenskega prostora meril previsoko. Na drugi strani je še najnevarnejši strel sprožil Samuel Eto'o, ki je z roba kazenskega prostora za dober meter zgrešil desno vratarjevo vratnico.

Dolgčas pregnal Reyes
V uvodnih minutah drugega polčasa nasprotnika nista niti enkrat ustrelila na vrata, igra je več ali manj potekala na sredini igrišča, kjer sta se ekipi ves čas izničevali. Nato je sledil protinapad Atlética, ki ga je začel Forlan, nadaljeval in zaključil pa ga je José Antonio Reyes, ki je ogrel dlani najboljšega vratarja na svetu Julia Césarja. Ta je bil že ob naslednjem poskusu španskega napadalca nemočen - Reyes je žogo z leve strani ob bližnji vratnici poslal v mrežo in poskrbel za pravo evforijo med navijači Atlética.

"Kun" zabil zadnji žebelj v Interjevo krsto
Inter je bil po zadetku Atlética malce šokiran, španski napadi so postajali vse pogostejši. Italijanski prvaki so si iz igre priigrali le eno pravo priložnost, in sicer v 73. minuti, ko je Eto'o po predložku z leve strani žogo poslal mimo gola. Črno-modri so sicer napadali, a je v 82. minuti sledil hladen tuš, ki ga je po hudi napaki Cristiana Chivuja ustvaril Agüero.

Ubranjena 11-metrovka povzela Interjev večer
V izteku rednega dela tekme je Raul Garcia v lastnem kazenskem prostoru podrl Gorana Pandeva, glavni sodnik Massimo Busacca, ki je stal le nekaj metrov stran, je upravičeno dosodil najstrožjo kazen. Iz oči v oči sta se srečala Milito in De Gea, uspešnejši je bil slednji, ki je Argentincu ubranil strel in tako razblinil še zadnje upe o povratku.

Inter boj izgubil na sredini igrišča
"Naša igra se mora izboljšati, to je jasno," je po porazu v superpokalu dejal trener črno-modrih Rafael Benitez. Dodal je: "V zadnjem času smo premalo pozornosti posvečali vzdržljivosti, zato nas na tem področju čaka še veliko dela." Nekdanji strateg Liverpoola je priznal, da je bil Atlético boljši nasprotnik. "Ustvarili smo si nekaj lepih priložnosti, nato pa je pobudo v svojo roke vzel nasprotnik, ki je bil izjemno nevaren iz protinapada. Boj smo izgubili predvsem na sredini igrišča," je sklenil.

Večkrat dokazali, da znajo priti povsem na vrh
"Imamo zelo dobro ekipo in zelo dobre navijače. Večkrat smo že dokazali, da znamo priti povsem na vrh," je po tekmi dejal eden izmed junakov Reyes, Agüero je še dodal: "Lepo je bilo zadeti, toda najpomembnejši sta igra celotne ekipe in seveda zmaga. Upam, da bomo to izkušnjo prenesli tudi v domače prvenstvo."

EVROPSKI SUPERPOKAL, Monte Carlo

Inter Milano - ATLETICO MADRID 0:2 (0:0)
Reyes 62., Agűero 83.

Inter: César, Zanetti, Chivu, Samuel , Lucio, Maicon, Stanković ( 68./Pandev), Cambiasso, Sneijder ( 79./Coutinho), Eto'o, Milito.

Atlético: De Gea, Ujfaluši, Perea, Godin, Dominguez, Reyes ( 69./Merida), Simao , Assuncao, García , Forlan ( 82./Jurado), Agüero .

Sodnik: Massimo BUSACCA (Švica)

Dosedanji zmagovalci:
1972 AJAX 1993 PARMA
1973 AJAX 1994 MILAN
1975 DINAMO KIJEV 1995 AJAX
1976 ANDERLECHT 1996 JUVENTUS
1977 LIVERPOOL 1997 BARCELONA
1978 ANDERLECHT 1998 CHELSEA
1979 NOTTINGHAM F. 1999 LAZIO
1980 VALENCIA 2000 GALATASARAY
1982 ASTON VILLA 2001 LIVERPOOL
1983 ABERDEEN 2002 REAL MADRID
1984 JUVENTUS 2003 MILAN
1986 STEAUA B. 2004 VALENCIA
1987 PORTO 2005 LIVERPOOL
1988 MECHELEN 2006 SEVILLA
1989 MILAN 2007 MILAN
1990 MILAN 2008 ZENIT
1991 MAN UTD 2009 BARCELONA
1992 BARCELONA 2010 ATLETICO M.
 

Ustvarili smo si nekaj lepih priložnosti, nato pa je pobudo v svojo roke vzel nasprotnik, ki je bil izjemno nevaren iz protinapada. Boj smo izgubili predvsem na sredini igrišča.

Rafael Benitez, trener Interja

Lepo je bilo zadeti, toda najpomembnejši sta igra celotne ekipe in seveda zmaga. Upam, da bomo to izkušnjo prenesli tudi v domače prvenstvo.

Sergio "Kun" Agüero, napadalec Atlética