Nogometaši Freiburga so se prvič v Bundesligo uvrstili leta 1993. V zadnjih 30 letih so le sedemkrat igrali v drugi ligi. V vseh ostalih sezonah med elito niti enkrat niso premagali Bayerna v Münchnu. Vse do zgodovinske zmage v torek zvečer. Skupinska fotografija seveda ni manjkala. Foto: Reuters
Nogometaši Freiburga so se prvič v Bundesligo uvrstili leta 1993. V zadnjih 30 letih so le sedemkrat igrali v drugi ligi. V vseh ostalih sezonah med elito niti enkrat niso premagali Bayerna v Münchnu. Vse do zgodovinske zmage v torek zvečer. Skupinska fotografija seveda ni manjkala. Foto: Reuters

Bayern je z zmago nad dortmundsko Borussio s 4:2 v soboto zvečer na Allianz Areni znova prevzel vodstvo v Bundesligi, a proti Freiburgu ni uspel ponoviti zelo dobre predstave. Kultni trener Freiburga Christian Streich je z zaprto postavitvijo preprečil globinske podaje in Bayern je imel malo idej. Tretjo sezono zapored je izpadel že pred polfinalom pokala.

Sporen zadetek Upamecana
Tuchel je opravil le eno menjavo. Alphonsa Daviesa je v začetni postavi zamenjal Joao Cancelo. Bayern je povedel v 19. minuti, ko je Joshua Kimmich izvedel kot, Dayot Upamecano pa je s petih metrov z glavo poslal žogo v mrežo. Gostje so ostro protestirali, saj se je branilec uprl na ramena Maximiliana Eggesteina. Sodnik Harm Osmers je zadetek priznal, videosodnik pa ni posredoval. Zelo sporna odločitev.

Höfler izenačil z evrogolom
V 27. minuti je Kingsley Coman slabo izbil žogo iz kazenskega prostora, Nicolas Höfler pa je z izjemnim strelom z levo nogo z 20 metrov poslal žogo v malo mrežico. Yann Sommer je bil nemočen.

Po uri igre je Kimmich podal s prostega strela v kazenski prostor, Benjamin Pavard pa je z glavo zadel prečko. Bavarci so imeli v zadnjih minutah veliko premoč, oblegali so kazenski prostor Freiburga, a niso prišli do nevarnega strela.

Lucas Höler je odlično izvedel enajstmetrovko v 95. minuti. Foto: Reuters
Lucas Höler je odlično izvedel enajstmetrovko v 95. minuti. Foto: Reuters

Höler zanesljivo zadel z bele točke
V 93. minuti je Höfler streljal z roba kazenskega prostora, Jamal Musiala pa je žogo blokiral z roko. Höler je z natančnim strelom z enajstih metrov pospravil žogo pod prečko za veliko slavje Freiburga na razprodani Allianz Areni.

V soboto še prvenstveni obračun v Freiburgu
Freiburg je lani v finalu pokala po enajstmetrovkah izgubil proti Leipzigu. Ekipi se bosta pomerili v soboto še v Bundesligi, le vloga gostitelja bo zamenjana. Bayern čaka velik test prihodnji torek v četrtfinalu Lige prvakov v Manchestru proti Cityju.

Thomas Tuchel bo imel veliko dela v naslednjih dneh, saj si težke tekme sledijo. Po vseh zgodbah zunaj zelenic je jasno, da Bayern proti Cityju v ligi prvakov ne bo favorit. Foto: Reuters
Thomas Tuchel bo imel veliko dela v naslednjih dneh, saj si težke tekme sledijo. Po vseh zgodbah zunaj zelenic je jasno, da Bayern proti Cityju v ligi prvakov ne bo favorit. Foto: Reuters

Streich: Veliko stvari se je poklopilo in tudi srečo smo imeli
"Dolgo časa sem razmišljal o taktiki za to tekmo. Zelo disciplinirano smo se branili. Drugi polčas je bil kot rokomet. Hitro smo se pobrali po neregularnem zadetku Upamecana. Höfler je dosegel izjemen zadetek. V Münchnu sem res velikokrat doživel visoke poraze. Enkrat smo bili na vrsti, da nam uspe. Še nikoli prej nismo odnesli zmage iz Münchna in to ni presenetljivo, saj ste videli, kako močno ekipo ima Bayern. Veliko stvari se je poklopilo in tudi srečo smo imeli," je bil na novinarski konferenci zadovoljen Streich, ki je prejemal čestitke z vseh strani.

Tuchel je bil seveda precej potrt: "Čestitati moram Freiburgu. To je bil res grenek poraz, saj smo izpadli iz pokala na domačem stadionu. Večji del tekme smo bili precej boljši tekmec, a nismo dosegli odločilnega zadetka. Freiburg se je disciplinirano branil. Zdaj imamo malo časa do sobotne prvenstvene tekme, kjer si ne smemo privoščiti spodrsljaja, saj imamo minimalno prednost pred Borussio. Treba bo prespati ta poraz, še veliko težkih nalog je pred nami."

Bayern v 95. minuti izpadel iz nemškega pokala

Velika zmaga Leipziga, Kampl vstopil in podal za 2:0
Branilec naslova Leipzig je na Red Bull Areni premagal Borussio Dortmund z 2:0. Timo Werner je zadel v 22. minuti, Willi Orban pa v osmi minuti sodnikovega dodatka tekme po podaji Kevina Kampla.

Kampl je v igro vstopil v 87. minuti in pred 47.069 gledalci sodeloval v zadnjem protinapadu svoje ekipe, ki ga je začel Emil Forsberg. Strelec gola Orban je izkoristil tudi odsotnost vratarja gostov Gregorja Kobela. Švicarski reprezentant je šel v lovu na izenačenje pred tem v kazenski prostor domačih in se ni mogel potem pravočasno vrniti na svoje mesto.

Werner je s petimi goli skupaj z igralcem Frankfurta Randalom Kolojem Muanijem prvi strelec pokala v tej sezoni, Leipzig pa je v njem dobil 10 tekem v nizu in je neporažen od finala v sezoni 2021/22, ki ga je dobila Borussia Dortmund s 4:1.


Nemški pokal, četrtfinale:
EINTRACHT FRANKFURT - Union Berlin 2:0 (2:0)
Kolo Muani 11., 13.

Bayern - FREIBURG 1:2 (1:1)
Upamecano 19.; Höfler 27., Höler 95/11-m

Bayern: Sommer, Pavard, Upamecano, de Ligt, Joao Cancelo, Kimmich, Müller, Goretzka (79./Mane), Coman (64./Gnabry), Sane, Choupo-Moting (64./Musiala).

Freiburg: Flekken, Sildillia, Ginter, Gulde, Günter, M. Eggestein, Höfler, Doan, Grifo (68./Sallai), Höler, Gregoritsch.

Sodnik: Harm Osmers


Nürnberg - STUTTGART 0:1 (0:0)
Millot 83.

RB LEIPZIG - Borussia Dortmund 2:0 (1:0)
Werner 20., Orban 98.

RB Leipzig: Blaswich, Simakan (79./Klostermann), Orban, Gvardiol, Henrichs, Laimer (88./Kampl), Haidara, Raum (87./Halstenberg), Szoboszlai, Dani Olmo (70./Forsberg), Werner (79./Silva).

Borussia (D): Kobel, Wolf (46./Moukoko), Süle, Hummels (85./Modeste), Ryerson, Can, Özcan, Guerreiro, Brandt (63./Bellingham), Reus (76./Bynoe Gittens), Malen.

Sodnik: Felix Brych