Nemška reprezentanca se bo v sredo na prijateljski tekmi pomerila s Slonokoščeno obalo. Misli igralcev so te dni popolnoma drugje. Foto: EPA
Nemška reprezentanca se bo v sredo na prijateljski tekmi pomerila s Slonokoščeno obalo. Misli igralcev so te dni popolnoma drugje. Foto: EPA
Michael Ballack in Per Mertesacker
Michael Ballack in Per Mertesacker sta položila žalni venec. Foto: EPA

Na sredini igrišča v Hannovru se je zbrala celotna nemška reprezentanca, ki v soboto ni igrala prijateljske tekme proti Čileju v Kölnu. Kapetan Michael Ballack in dolgoletni prijatelj Per Mertesacker sta položila žalni venec. Na stadionu so se zbrali vsi pomembni nogometni funkcionarji in številni politiki, to je bilo največje javno žalovanje v tem delu Nemčije v zadnjih 42 letih.

Zwanziger: Nogomet ni vse v življenju
Predsednik Hannovra Martin Kind je v ganljivem govoru poudaril, da je Enke klub večkrat obdržal med elito. Dodal je, da ni niti slutil, da bi se lahko zgodila takšna tragedija. Predsednik nemške nogometne zveze Theo Zwanziger je spregovoril o problemu depresije v nogometu: "Pritiski so preveliki, šteje samo še izid. Nogometaši so tudi samo ljudje z veliko težavami, vsi vidijo samo milijone, blišč. Nogomet ni vse v življenju."

Nemška javnost je v šoku po smrti 32-letnega Enkeja, ki je samomor naredil v torek zvečer. Vrgel se je pod vlak na železniškem prehodu v kraju Neustadt am Rübenberge, 25 km severno od Hannovra. Enkejeva žena Teresa je na novinarski konferenci povedala, da je imel več let hude težave z depresijo, ki jo je poskušal pozdraviti s terapijami, pred drugimi pa je bolezen skrival.

Po pogrebni slovesnosti, krsto so s stadiona odnesli njegovi soigralci iz Hannovra 96, so Enkeja pokopali v družinskem krogu.