24-letni Adam Gnezda Čerin je bil zadnjih 12 tekmah v Ligi narodov in kvalifikacijah kar enajstkrat v prvi enajsterici. Foto: EPA
24-letni Adam Gnezda Čerin je bil zadnjih 12 tekmah v Ligi narodov in kvalifikacijah kar enajstkrat v prvi enajsterici. Foto: EPA

In to čast je izkusil v vseh reprezentančnih selekcijah, v tisti do 18 let je dosegel tudi izjemen zadetek (ogledate si ga lahko v spodnjem videu od 36 sekunde naprej, op. a.) "To je pa – mislim, da – moj najlepši gol v karieri. Ni mi še uspelo zabiti lepšega od takrat. In res tudi lep spomin."

Pot do tja pa je bila za osnovnošolca naporna, pri desetih letih se je namreč večkrat tedensko vozil iz Idrije v Bravo v Ljubljano. "Nikoli mi ni bilo težko. Čeprav sem bil kdaj zelo utrujen, naslednji dan test v šoli, tudi malo stresa. Učil sem se po poti. Ampak vedno sem šel z veseljem, že zaradi ljubezni, ki jo imam do te igre."

Dijaške čase – končal je gimnazijo – in članski začetek je preživel v Domžalah, od koder je pri 20 letih odšel v Nürnberg v Nemčijo, a tam praktično ni igral. "Mislim, da me je mogoče celo malo spremenila ta epizoda v Nemčiji. Tam sem spoznal, kako je težek kruh nogometaša, sploh v tujini. Mogoče sem tudi zaradi tega postal bolj trden v celoti, kot nogometaš in človek. In kakor pravijo, včasih je bolje narediti korak nazaj, da lahko potem narediš dva naprej. Mislim, da to velja tudi v mojem primeru." In zdaj lahko celo razmišlja o nastopu na evropskem prvenstvu.

Naslednji tekmec na poti do tega cilja je Finska, o kateri je spregovoril tudi Gnezda Čerin. Povedal je, da poznajo nasprotnika in da vedo, kaj morajo narediti in kaj je cilj v oktobrskem sklopu. "Cilj ostaja isti kot septembra – šest točk. Vemo, da smo v odličnem položaju pred zaključkom teh kvalifikacij, vse imamo v svojih nogah in to moramo izkoristiti."

Finska je sicer na prvi tekmi v Helsinkih premagala Slovenijo. "To je bil naš slab dan, ki se lahko vsakemu zgodi. Vemo, kaj je šlo narobe in kje moramo biti boljši. Načrta, ki ga imajo za tekmo, ni želel razkriti:: "Boste videli vse v soboto."

Stadion za tekmo, ki bo v soboto ob 18.00, je razprodan. "Zelo nas veseli ta podpora, ki jo čutimo v slovenski javnosti, med navijači. To, da je bil stadion razprodan toliko prej, je ena velika stvar, ki se že nekaj časa ni zgodila. Imamo navijače za sabo, tega se zavedamo, ampak čutimo tudi odgovornost, da jim s svojo igro to vrnemo."

Gnezda Čerin v Nemčiji spoznal, kako je težek kruh nogometaša

KVALIFIKACIJE ZA EURO 2024
SKUPINA H

Sobota ob 15.00:
SEVERNA IRSKA - SAN MARINO

Ob 18.00:
SLOVENIJA - FINSKA

Ob 20.45:
DANSKA - KAZAHSTAN

Torek, 17. oktobra, ob 18.00:
FINSKA - KAZAHSTAN

Ob 20.45:
SEVERNA IRSKA - SLOVENIJA
SAN MARINO - DANSKA


Lestvica:                           
SLOVENIJA          6  4 1 1 13:6 13 
DANSKA             6  4 1 1 12:5 13 
FINSKA             6  4 0 2 11:4 12 
KAZAHSTAN          6  4 0 2  9:5 12 
SEVERNA IRSKA      6  1 0 5  4:8  3 
SAN MARINO         6  0 0 6  0:21 0