Goričanom ni uspelo. Foto: RTV SLO
Goričanom ni uspelo. Foto: RTV SLO
Nogometaši Tirane so svoje navijače razveselili s precej nenadejanim uspehom.
Altin Rraklli (desno) je načel mrežo slovenskih prvakov, nato pa je v sedmih minutah sledil goriški potop. Foto: EPA

Novogoričani so povratno tekmo proti Tirani pred deset tisoč vročekrvnimi albanskimi navijači začeli dobro in si pripravili tudi nekaj izredno lepih priložnosti. Od 37. do 45. minut pa je sledil popoln odklop ...

Nekdanji zvezdnik Bundeslige, 35-letni Altin Rraklli, je za 1:0 zadel po napaki goriške obrambe, na 2:0 je povišal Rezart Dabulla po prostem strelu z glavo, izid srečanja pa je v sodnikovem podaljšku postavil Hamdi Salihi.

Slovenski prvaki so pred tem nadzirali potek srečanja, Saša Ranič, Mladen Kovačevič in Valter Birsa pa niso znali premagati domačega vratarja Islija Hidija. Po drugem zadetku Tirane je Miran Srebrnič zatresel vratnico!

V nadaljevanju sta nekajkrat zapretila brata Kovačevič, padec Mirana Burgiča blizu vrat pa sodnik ni kaznoval z enajstmetrovko. O tej odločitvi francoskega sodnika Bruna Coueja bo v prihodnjih dneh verjetno napisanega še veliko.

Evropske sanje so se tako za Goričane končale zelo zgodaj. Po lanski senzacionalni "petardi" v Köbenhavnu in lepi nagradi - dvoboju s tedanjim podprvakom Stare celine Monacom - so tokrat obstali že na prvi stopnički. Presenetljivo, saj je po gladki zmagi prejšnjo sredo v Novi Gorici kazalo precej drugače.

Trener Hita Gorice Pavel Pinni je po težkem porazu povedal: "Pri izidu 0:0 smo zapravili štiri stoodstotne priložnosti, ob koncu prvega polčasa pa so igralci Tirane znali izkoristiti našo nepazljivost."




Albanci se bodo v drugem krogu pomerili s CSKA-jem iz Sofije.

Šok tudi v Mostarju
Na preostalih srečanjih je za največje presenečenje poskrbel luksemburški Dudelange, ki je v Mostarju šokiral tamkajšnji Zrinjski. Gostje so na prvi tekmi izgubili z 0:1, v Hercegovini pa so z golom v zadnji minuti (!) izsilili podaljšek in v dodatnih minutah še trikrat zadeli. Zadnji klub iz Luksemburga, ki je preskočil prvo oviro v kvalifikacijah najprestižnejšega evropskega tekmovanja, je bil pred tem Jeunesse Esch pred 42 leti.
TIRANA           3 - 0       Hit Gorica
Rraklli 37.
Dabulla 40.
Salihi 45.
------------------------------------------
Hidi Pirih
Sina Šuler
Dabulla Srebrnič
Pisha Handanagič
Bulku Puš
Mukaj Živec **
Salihi N. Kovačevič
Hajdari Kršič ***
Ahmati *** Ranič
Patushi * Birsa *
Rraklli ** M. Kovačevič
------------------------------------------
* 75./Bakalli * 55./Burgič
** 78./Merkoci ** 63./Demirović
*** 83./Tafaj *** 79./Šabec
10.000; Sodnik: Bruno COUE (Francija)

Izidi preostalih povratnih tekem:

Pjunik (ARM) - HAKA (FIN) 2:2 0:1
Zrinjski/BiH - DUDELANGE/LU. * 0:4 1:0 Skonto - RABOTNIĆKI 1:0 0:6 ANORTHOSIS - Dinamo Minsk 1:0 1:1 ŠERIF (MOL) - Sliema (MAL) 2:0 4:1 SHELBOURNE - Glentoran (S. I.) 4:1 2:1 ARTMEDIA (SLK) - Kairat * 4:1 0:2 * - po podaljšku Hafnarfjördur (ISL) - NEFČI 1:2 0:2 TNS (WALES) - LIVERPOOL 0:3 0:3 Cisse 15., Gerrard 85., 86. Hamann (Li- verpool) je v 50. minuti zapravil 11-m. DINAMO TBILISI - Levadia Talin 2:0 0:1 KAUNAS - HB (FERSKI OTOKI) 4:0 4:2 Izidi prvih tekem so v odebeljenem tisku.
2. predkrog:
TIRANA - CSKA SOFIJA KAUNAS - LIVERPOOL DINAMO TBILISI - BRÖNDBY PARTIZAN - ŠERIF DEBRECEN - HAJDUK SPLIT ARTMEDIA - CELTIC ANDERLECHT - NEFČI VALERENGA - HAKA RABOTNIĆKI - LOKOMOTIVA MOSKVA DUDELANGE - RAPID DINAMO KIJEV - THÜN MALMÖ - MACCABI HAIFA SHELBOURNE - STEAUA ANORTHOSIS - TRABZONSPOR Prve tekme bodo 26. in 27. julija, po- vratne pa 2. in 3. avgusta.