Pep Guardiola je na klopi Barcelone v prvi sezoni osvojil trojno krono. Luis Enrique lahko ponovi ta izjemni dosežek. Foto: EPA
Pep Guardiola je na klopi Barcelone v prvi sezoni osvojil trojno krono. Luis Enrique lahko ponovi ta izjemni dosežek. Foto: EPA
Lionel Messi
Lionel Messi je tudi v Münchnu začel vse nevarne akcije Kataloncev. Argentinec je bil jeziček na tehtnici v korist Barcelone v tem polfinalu. Foto: EPA
Neymar
Neymar je na dveh polfinalnih tekmah zadel kar trikrat. Odlično se je ujel z Messijem in Luisom Suarezom. Foto: EPA
Bavarci so po štirih zaporednih porazih prikazali pravo igro, a je bil zaostanek s prve tekme prevelik. Foto: EPA
Mario Götze
Mario Götze je na ključnih tekmah sezone večino časa presedel na klopi. Na obeh srečanjih proti Barceloni je igral skupaj le 15 minut. Foto: EPA

4. januarja na stadionu Anoeta je Real Sociedad premagal Barcelono z 1:0. Jordi Alba je že v 2. minuti dosegel avtogol. Lionel Messi je vstopil šele v drugem polčasu. Odnos z Luisom Enriquejem je bil močno skrhan. Španski mediji so napovedovali, da sodelovanje ni več mogoče, seveda pa bi to pomenilo, da so trenerju šteti dnevi. Real je imel štiri točke prednosti, predstave Kataloncev pa so bile slabe. Tudi jesenski "el clasico" so Madridčani dobili gladko (3:1).
Barco bo težko ustaviti na poti do trojne krone
Luis Enrique in Messi sta našla skupni jezik, argentinski virtuoz je neustavljiv v navezi z Luisom Suarezom in Neymarjem. V nedeljo na stadionu Vicente Calderon lahko Barca potrdi naslov španskega prvaka, v vlogi favorita bo tudi 30. maja v finalu kraljevega pokala proti Athleticu iz Bilbaa in 6. junija v finalu Lige prvakov v Berlinu.
"V prvem polčasu smo bili dobro postavljeni in ob odmoru smo vodili. Bayern je v drugem polčasu igral izjemno borbeno. Izpolnili smo velik cilj. Izkoristili smo svoje prednosti. Naši trije napadalci odlično sodelujejo. Nasprotniki imajo velike težave z njimi. Izjemno sem zadovoljen s prikazano igro. Veselim se finala v Berlinu. To bo prav posebna izkušnja, prvič bom vodil ekipo na tako pomembnem srečanju," je pojasnil Luis Enrique, ki lahko osvoji trojno krono. Pepu Guardioli je sanjski dosežek uspel leta 2009.
"Čakajo nas odločilni tedni. Že v nedeljo v prvenstvu, nato pa še finale pokala in Lige prvakov. Ne moti me, da ne branim v prvenstvu. Izidi kažejo, da se je trener prav odločil," je dodal vratar Marc-Andre ter Stegen, ki se je na povratni tekmi v Münchnu izkazal s številnimi dobrimi posredovanji, potem ko na prvi tekmi ni bil nobenega dela.
Müller: Lahko se enakovredno kosamo z Barcelono
Bayern je v torek zvečer prikazal eno najboljših predstav v spomladanskem delu (streli 20:5, v okvir 8:4, koti 5:1, posest 53:47 %).
"Na povratni tekmi smo videli, da se lahko enakovredno merimo z Barcelono. Zdaj nam to seveda nič ne pomaga. Mislim, da bi lahko zmagali tudi z višjim izidom, imeli smo veliko priložnosti, žal pa smo hitro prejeli dva zadetka. Ne spomnim se, da bi imeli tako pomoč s tribun, čeprav smo izpadli," je poudaril Thomas Müller, ki je postavil končni izid na Allianz Areni četrt ure pred koncem.
"Prejeli smo preveč golov, s petimi prejetimi goli na dveh tekmah se ne da priti v finale. Skušali smo nadzorovati tekmo. Morda smo prehitro preveč tvegali, pri golih smo bili v obrambi popolnoma razredčeni in napadalci Barcelone so imeli lahko delo," je razmišljal Manuel Neuer.
Guardiola: Naslednje leto bomo poskusili znova
Po štirih zaporednih porazih (Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen, Barcelona in Augsburg) je bila zmaga zelo pomembna za Guardiolo. Čeprav Bavarci niso napredovali, je vseeno prejel pohvale. V zadnjem mesecu se je naposlušal številnih kritik in nekateri poznavalci razmer so ga že videli na klopi Manchester Cityja, kjer naj bi prejel kar 22 milijonov evrov letne plače. Športni direktor Cityja Txiki Begiristain in direktor Ferran Soriano se odlično razumeta z Guardiolo, ki pa ima pogodbo še za naslednjo sezono in jo želi tudi izpolniti.
"Seveda sem žalosten, saj smo si želeli v Berlin. Žal smo previsoko izgubili v Barceloni. V letošnji sezoni smo res imeli ogromno težav, kar deset igralcev je moralo na operacijo. Lanska sezona, ko smo osvojili štiri lovorike, je bila precej lažja. Tudi letos smo osvojili prvenstvo in čez dva tedna ga bomo proslavili. Naslednje leto bomo znova poskusili v Ligi prvakov," je misli strnil 44-letni strateg, ki je neizbrisen pečat pustil pri Barceloni.
Messi ga spominja na Peleja
Popolnoma jasno je, da bo za Katalonce stiskal pesti v finalu: "Upam, da bo Barcelona v Berlinu osvojila peti naslov evropskega prvaka. Moj prijatelj Luis Enrique opravlja odlično delo. Messi je v odlični formi, spominja me na Peleja."
Guardiola je naredil kar nekaj taktičnih napak proti dortmundski Borussii v polfinalu nemškega pokala in tudi na prvi tekmi v Barceloni. V primeru visokega poraza na povratni tekmi proti Barceloni bi znova poslušal vse mogoče kritike.
Prevelik španski pridih
Bayern je imel vedno najboljše nemške igralce v svojih vrstah. V dveh letih je Guardiola pripeljal pravo špansko kolonijo v München. Javi Martinez je igral že prej, prišli pa so še Thiago, Xabi Alonso, Juan Bernat in Pepe Reina. Tudi strokovni štab je seveda španski (Domenec Torrent, Carles Planchart, Lorenzo Buenaventura in Manel Estiarte), ostal je le legendarni pomočnik Hermann Gerland.
Se bo že poleti začelo pomlajevanje ekipe?
Poleti se vsekakor obetajo spremembe na Säbener Strasse. Zagotovo bosta odšla Mitchell Weiser in Claudio Pizarro. Tudi Dante je nezadovoljen. Veliko nosilcev igre je starih več kot 30 let (Xabi Alonso, Bastian Schweinsteiger, Philipp Lahm, Franck Ribery, Arjen Robben). Največji problem trenutno predstavlja neigranje Maria Götzeja, ki je znova vstopil šele tik pred koncem tekme. Junak lanskega mundiala v Braziliji je bil v Dortmundu izjemen, v Münchnu pa igra le stransko vlogo. Tudi zdaj, ko sta poškodovana Robben in Ribery.
Guardiolo so pred dvema letoma ob prihodu v München pričakali z rdečo preprogo. Nasledil je Juppa Heynckesa, ki je leta 2012 v polfinalu Lige prvakov izločil madridski Real, leto zatem pa odpihnil Barcelono s skupnih 7:0. Pep je lani prejel galaktično lekcijo v polfinalu (0:1 in 0:4), tokrat jo je bolje odnesel, pa tudi poškodbe nosilcev igre je treba upoštevati. Naslednjo sezono bo moral načrtovati vrhunec forme za april in maj, kar mu že dvakrat zapored ni uspelo.