Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

Zeleno-beli so v uvodu izgubili v Lillu, proti drugemu tekmecu iz skupine A, Slovanu iz Bratislave, pa si želijo začeti nabirati točke. Če je Lille prvi favorit skupine, je Slovan Bratislava drugi.

Nismo favoriti skupine, zato ne moremo trditi z gotovostjo, da bomo premagali Slovan. Nočemo pa bežati od odgovornosti, hočemo igrati dober nogomet, ta prinaša finančne in športne učinke.

Joao Henriques, trener NK Olimpije

Ta je trikrat igral skupinski del Evropske lige, v Konferenčni pa je enkrat igral v skupinskem delu, enkrat pa prišel do osmine finala. Izziv za ljubljansko zasedbo bo torej znova velik.

Vidovšek: Pripravljali smo se kot na vsako tekmo
"Najpomembneje bo, kako bomo sami igrali. Pripravljali smo se kot na vsako tekmo, verjamem, da lahko naredimo dobre stvari. Poskusili se bomo pokazati v najboljši luči. Vemo, da je Slovan napadalna, organizirana ekipa, ampak tudi proti takšnim smo že igrali," je na novinarski konferenci pred tekmo dejal eden stebrov Olimpijine ekipe, vratar Matevž Vidovšek. Na očitke o precej porozni obrambi v tej sezoni je odvrnil, da po drugi strani pa dosegajo zelo veliko zadetkov. "Bi pa imel raje tako kot lani, da ne prejmeš zadetka. A smo ekipa, gole dosegamo skupaj, prejemamo pa jih tudi. Resda smo jih dobili preveč glede na to, na kar merimo, ampak na zadnjih dveh tekmah se je pokazala malo boljša obramba."

Takih tekem ni vsak dan
Kot je dejal, so ambicije napredovati iz skupine. "Želeli smo igrati Evropo, imamo jo. Dali bomo vse od sebe, da pokažemo, da spadamo sem." Se je pa ozrl na vedno znova pereče težave z obiskom ljubljanskih tekem. Tudi na četrtkovi napovedujejo približno 5000 gledalcev, vključno z izdatno slovaško navijaško karavano (več kot 1200). "Žalostno je, ker vemo, da takih tekem ni vsak dan. Veliko ljudi govori in piše po spletu, na stadionu pa jih ni. Green Dragonsi so z nami, kavčselektorji pa samo govorijo, da bodo prišli, če se osvoji naslov, dvojna krona, Evropa ... Bili pa so le na odločilnem derbiju, in ko so bile zastonj žoge, pa še proti Galatasarayu in Ludogorcu. Vedno so nekakšni izgovori," je povedal Vidovšek.

Matevž Vidovšek je obljubil, da bo s soigralci na tekmi dal vse od sebe, in dokazal, da Olimpija letos spada v to tekmovanje.  Foto: www.alesfevzer.com
Matevž Vidovšek je obljubil, da bo s soigralci na tekmi dal vse od sebe, in dokazal, da Olimpija letos spada v to tekmovanje. Foto: www.alesfevzer.com

Navijačem hočejo dati zadovoljstvo
Trener Olimpije Joao Henriques je dodal, da pričakujejo težko tekmo. "Smo v Konferenčni ligi in tu je težka vsaka tekma," je dejal, a po drugi strani dodal, da bo imel na voljo polno zasedbo, težav s poškodbami ni. O Slovanu je dejal, da gre za izkušeno zasedbo in da je ekipno boljša od Ludogorca, s katerim so se Ljubljančani srečali v kvalifikacijah letošnjih evropskih tekmovanj. "Pomembno pa je za nas, da dobimo točke, ker igramo doma, hočemo navijačem in klubu dati zadovoljstvo. Pa da igralci vidijo, da lahko osvajajo točke. Borili se bomo za to," je dejal. Portugalec je še povedal, da bo to pomembna tekma, ne pa nujno ključna. Pravi, da so realni pri pričakovanjih, da pa imajo kakovost. "Nismo favoriti skupine, zato ne moremo trditi z gotovostjo, da bomo premagali Slovan. Nočemo pa bežati od odgovornosti, hočemo igrati dober nogomet, ta prinaša finančne in športne učinke."

Moramo biti na stotih odstotkih. Oni so nevarni z žogo, s krilnih položajev, imajo dinamiko, dobre igralce, včasih pa postavijo veliko igralcev v napadalni del. Če bomo preprečevali njihovo izkoriščanje prostora, potem lahko nekaj naredimo. Imamo pa tudi lasten DNK, radi si pripravljamo priložnosti, dosegamo gole. Če jutri ne bi prejeli zadetka, bi bili zelo blizu zmage.

Joao Henriques

Henriques: Imamo tudi lasten DNK
Glede obrambe je dejal, da se hočejo izboljševati ves čas v celotnem procesu. "Hočemo biti boljši v obrambi, pri prekinitvah, v napadu ... Najprej pa hočemo zmagati." Dotaknil se je tudi recepta za četrtkov uspeh. "Moramo biti na stotih odstotkih. Oni so nevarni z žogo, s krilnih položajev, imajo dinamiko, dobre igralce, včasih pa postavijo veliko igralcev v napadalni del. Če bomo preprečevali njihovo izkoriščanje prostora, potem lahko nekaj naredimo. Imamo pa tudi lasten DNK, radi si pripravljamo priložnosti, dosegamo gole. Če jutri ne bi prejeli zadetka, bi bili zelo blizu zmage."

Na tekmi bodo sodili Grki Tasos Sidiropulos, Polihronis Kostaras in Lazaros Dimitriadis.

Vidovšek poziva kavč selektorje v Stožice
Zdi se, da je forma Olimpije v zadnjem obdobju neprepričljiva

Čeprav je Olimpija dosegla šesto domačo zmago, pa se zdi forma zeleno-bele zasedbe, katere navijaška skupina Green Dragons je v ponedeljek praznovala 35 let obstoja in v Ljubljani pripravila slavnostni dogodek z bogato pirotehnično predstavo, neprepričljiva.

Posebej je na zadnjih tekmah "škripalo" v obrambi, ki je v domači ligi druga najslabša, v povprečju prejema skoraj dva gola na tekmo. Je pa napadalni del boljši, 25 golov na desetih tekmah je najboljši izkupiček v ligi.

Pri tem prednjači Portugalec Rui Pedro, s sedmimi goli prvi strelec lige, po trikrat pa sta zadela Saar Fadida in Nemanja Motika. Tudi pri podajah sta dva Olimpijina igralca pri vrhu lige, Jorge Silva s štirimi in Pedro Lucas s tremi podajami.

Vsi našteti, skupaj z nosilci igre, kot so Matevž Vidovšek, Marcel Ratnik, Timi Max Elšnik in drugi, bodo vrednostno tudi proti Slovanu v podrejenem položaju. Olimpija ima po Transfermarktu tržno vrednost igralcev 13,4 milijona evrov, pri čemer štiri igralce ocenjujejo na vsaj milijon evrov, Slovan pa je ocenjen na 15,4 milijona.


Konferenčna liga, 2. krog

Skupina A, četrtek ob 18.45:
OLIMPIJA - SLOVAN BRATISLAVA

KLAKSVIK - LILLE

Lestvica:                          
LILLE              1  1 0 0  2:0  3
SLOVAN BRATISLAVA  1  1 0 0  2:1  3
KLAKSVIK           1  0 0 1  1:2  0
OLIMPIJA           1  1 0 0  0:2  0
Pred tekmo Olimpija - Slovan v Konferenčni ligi