Tomislav Butina je ob koncu rešil Dinamo pred izpadom. Foto: Reuters
Tomislav Butina je ob koncu rešil Dinamo pred izpadom. Foto: Reuters
Igor Bišćan
Kapetan Dinama Igor Bišćan je spomnil na dva podobna dogodka. Foto: EPA

Hrvaški prvaki so se sicer uvrstili v nadaljevanje, saj so si v Zagrebu na Maksimirju priigrali visoko prednost (5:1). Pred tekmo ni nihče verjel v podoben scenarij. Koprčani so zatrjevali, da se želijo dostojno posloviti od Evrope, pri Dinamu pa so bili o svojem uspehu tako prepričani, da trener Velimir Zajec sploh ni prišel v Slovenijo, ampak si je šel v Tirano ogledat nasprotnika v 3. predkrogu.

Ena najsramotnejših predstav v zgodovini kluba
54-letni strokovnjak verjetno ni pričakoval, da bodo modri zadnjih deset minut branili le še zadetek prednosti. Ob koncu so srečno, po uspešnih posredovanjih vratarja Tomislava Butine, vendarle šli naprej.

Hrvaški športni portal sportal.hr je zapisal, da je bila to ena izmed najsramotnejših predstav v zgodovini Dinama. "Sramota, blamaža in škandal!" so kratko in jedrnato označili tekmo. "90 minut sramote in 13 minut strahu!" je eden izmed številnih naslovov, ki pričajo o razočaranju medijev nad Dinamom.

Dinamo v Novo Gorico celo prišel po zmago
Zajec je vodenje tekme prepustil svojemu pomočniku Sretenu Ćuku. "Preživeli smo!" so bile so bile njegove prve besede, ko je prišel iz garderobe. Nadaljeval je: "Del krivde prevzemam nase. Bilo bi povsem drugače, če bi bil z nami Velimir Zajec." Na koncu pa dejal: "Sem smo prišli po zmago ..." Glede na prikazano, bi težko rekli. Drugi pomočnik prvega trenerja Marko Mlinarić je rekel, da je verjetno izgubil kakšno leto svojega življenja ter dodal: "Mislim, da ne bom nikoli postal samostojen trener. To je bilo strašno!"

"Vsi bi si zaslužili klofute!"
Razočaranja in jeze nad samim seboj niso skrili nit igralci: "Vsi bi si zaslužili klofute! To ni bilo primerno niti za kakšnega nižjeligaša," je besnel vratar in junak Dinama Butina."Rezultat je priča naše igre. Sreča, da smo napredovali, a to je bila vseeno prava sramota. Ta tekma ni bila edinstvena, saj se nam to dogaja iz leta v leto," je misli strnil kapetan Igor Bišćan in se spomnil na podobna dogodka. Dinamo je namreč leta 2004 v Pokalu Uefa prav tako v Novi Gorici klonil s Primorjem z 2:0. Takrat so na Hrvaškem slavili s 4:0. Povsem enako je bilo tudi lani v kvalifikacijah za Evropsko ligo proti škotskemu Heartsu.