Najboljši nogometni klub Evrope za sezono 2014/15 - Barcelona! A kljub sanjskemu izkupičku in trem osvojenim lovorikam v 20 dneh je nadaljnja prihodnost trenerja Luisa Enriqueja na katalonski klopi vprašljiva. Foto: Reuters
Najboljši nogometni klub Evrope za sezono 2014/15 - Barcelona! A kljub sanjskemu izkupičku in trem osvojenim lovorikam v 20 dneh je nadaljnja prihodnost trenerja Luisa Enriqueja na katalonski klopi vprašljiva. Foto: Reuters
Luis Suarez (Barcelona)
Pred letom dni je bil Luis Suarez največja težava Fife zaradi grizenja Giorgia Chiellinija, ki je zaradi poškodbe moral izpustiti finale. Zdaj je "El Pistolero" postal šele tretji Urugvajec z evropskim klubskim naslovom, a dokončno se še ni odkupil - zaradi suspenza bo izpustil Copo Americo 2015, ki se v Čilu začenja v četrtek. Foto: Reuters
Xavi Hernandez (Barcelona)
V enajstih letih skupnega igranja je trojka Xavi, Iniesta in Messi osvojila štiri naslove evropskega prvaka, Barcelona pa je s skupno petimi naslovi ujela Liverpool in Bayern, pred njo pa sta le še Milan (7) in seveda Real Madrid (10). Foto: Reuters
Ivan Rakitić (Barcelona)
"To je zagotovo najpomembnejši zadetek v moji karieri," je povedal Ivan Rakitić, ki je že v 4. minuti dosegel gol za Barcelono, kar je bil četrti najhitrejši gol v zgodovini finalov. 27-letni švicarski Hrvat je lani s Sevillo osvojil Evropsko ligo, letos pa z Barcelono Ligo prvakov in tako postal prvi nogometaš, ki mu je to uspelo zaporedoma z dvema različnima kluboma. Foto: Reuters
Paul Pogba - Dani Alves in zahteva po 11-m za Juventus
Sporni trenutek iz 67. minute, ko sta se zapletla Dani Alves in Paul Pogba. Glavni sodnik Cüneyt Čakir ni piskal in Juventus je ostal brez priložnosti, da z 11-m povede, že v naslednjem napadu pa je bilo 2:1 za Barcelono. Foto: Reuters
Napad MSN
122 golov je letošnji izkupiček tria MSN, pri čemer pa v finalu ni gola dosegel najboljši med najboljšimi Lionel Messi. Neymar, ki je v sodnikovem podaljšku potrdil evropski naslov, je po Hernarnu Crespu postal šele drugi strelec, ki je bil natančen tako v finalu Cope Libertadores kot Lige prvakov. Foto: Reuters
FC Barcelona - evropski klubski prvak v nogometu 2014/15
Španska prevlada se nadaljuje: že drugo leto zapored so španski klubi pobrali obe evropski lovoriki, v zadnjih 13 evropskih finalih pa so Španci izgubljali le z rojaki. Predsednik Michel Platini je v osmih letih vodenja Uefe španskim klubom in Španiji izročil kar 16 lovorik! Foto: Reuters

"Neverjetno, sanje, edinstveno," je vrelo iz strelca zmagovitega gola na Olimpiastadionu v Berlinu, ki je v 68. minuti odbitek pospravil v mrežo in tlakoval pot do 5. naslova evropskega prvaka v nogometu za Barcelono, ki je na koncu s 3:1 odpravila Juventus. "Po izenačenju so pritisnili in imeli priložnosti za drugi gol, a mi imamo igralce, ki znajo narediti razliko, in smo se vrnili v vodstvo," je Suarez priznal, da so za 10-15 minut izgubili pobudo, a nato je v ključnem trenutku vajeti znova prevzel Lionel Messi, prodrl in streljal, odbito žogo pa je Urugvajec hitro spremenil v dokončno vodstvo Kataloncev.

Zgodovinski drugi trojček Kataloncev
Stara dama
je izgubila skupno že rekordni šesti finale in četrtega zapored (1997, 1998, 2003 in 2015), nasprotno je blaugrana dobila četrti finale zapored (2006, 2009, 2011 in 2015) in je v obdobju Lige prvakov (po letu 1992) s četrto zvezdico ujela večnega tekmeca in lanskega prvaka Real Madrid. Barcelona je osvojila trojček lovorik: državno La Ligo, pokalno Cope del Rey in zdaj še evropsko Ligo prvakov ter tako ponovila zgodovinski uspeh iz leta 2009, pri tem pa postala prvi evropski klub z dvema trojčkoma!

Najlepše mogoče slovo Xavija
Za igralca tekme je bil razglašen Andres Iniesta, ki je že v 4. minuti imenitno zaposlil Ivana Rakitića za zgodnje vodstvo Barcelone. "Pred šestimi leti smo mislili, da nikoli ne bomo ponovili trojčka. Zdaj nam je spet uspelo, kar je neverjetno težko, zato želimo v tem uživati. Zdaj moramo to proslaviti. Stvari niso vedno popolne, zato moraš slaviti zmage," je bil presrečen 31-letni Španec, ki bo po novem prvi kapetan najboljšega evropskega kluba zadnjega desetletja.

"Najlepša podoba je, ko Xavi dvigne pokal Lige prvakov. Zaključek, ki bi si ga želel prav vsak nogometaš. Izredno sem vesel zanj, za vse izkušnje in trenutke, ki sva si jih delila, zdaj je čas, da ga slavimo," se je Iniesta poklonil Xaviju Hernandezu, ki je s 767. tekmo, od tega rekordno 151. v Ligi prvakov, ob slovesu od Barcelone osvojil še 25. klubsko lovoriko. 35-letna nogometna ikona, ki je osvojil vse, kar je bilo mogoče, pa ne odhaja v zasluženi pokoj, temveč bo Xavi še malo igral nogomet v Katarju.

Zasluženi prvaki s skalpi samih prvakov
"Po resnici: moja prihodnost še ni jasna. Nisem se še odločil,"
je bil (ne)presenetljiv odgovor zmagovitega trenerja Luisa Enriqueja, ali ostaja trener Barcelone, saj po Kataloniji že nekaj časa krožijo govorice, da kljub sanjskemu razpletu sezone 2014/15 ne namerava ostati na čelu kluba, pri katerem je blestel že kot igralec. "Danes je tu neizmerna sreča in uživajmo v tem."

"Finale je bil spektakularen, proti nasprotniku absolutne najvišje ravni. Močno so nas namučili in zelo smo trpeli, a smo si ustvarjali priložnosti. Začeli smo popolno, a v drugem polčasu se je Juventus vrnil in si nas je podredil za deset minut. Vendar smo se pobrali in zasluženo zmagali," je Luis Enrique povzel letošnje zadnje dejanje v Ligi prvakov, v kateri je Barcelona igrala s samimi prvaki držav (PSG, Apoel, Ajax, Manchester City, PSG, Bayern in Juventus). Pri tem je Barca premagala prvake iz štirih preostalih lig velike peterice, kar je doslej uspelo le Interju v daljni sezoni 1963/64!

Odločitev Enriqueja po predsedniških volitvah?
"To je bila naša 60. tekma sezone, v kateri smo šestkrat izgubili in štirikrat remizirali. Številke, ki pokažejo, da je bila to ena najboljših sezon Barcelone. V zadnjih desetih letih je bil to najboljši klub v Evropi. Ti igralci kažejo lakoto po zmagah, v katerih tudi izjemno uživajo," je 45-letni trener poudaril tudi svoje uspehe in se nato v še bolj čustvenem tonu zahvaljeval. "Hvaležen sem vsem, ki so verjeli vame in bili prepričani, da lahko pomagam Barceloni. Predvsem bi se rad zahvalil Zubizarreti. To zmago posvečam ljudem, ki so verjeli vame."

Z omembo nekdanjega športnega direktorja, ki je bil odpuščen sredi sezone kot krivec za Uefino prepoved novih nakupov, je Luis Enrique še dodatno dal vedeti, da je njegov obstanek pri Barceloni resnično vprašljiv. Ob novoletnem sporu z alfo in omego Barcelone Messijem se mu je že močno zatresel stolček. Verjetno bodo o tem zdaj odločale klubske volitve: za mesto predsednika se bo potegoval zdajšnji vodja Josep Maria Bartemeu, a veliki favorit je nekdanji predsednik Joan Laporta.

Messi + Suarez + Neymar = 122 golov
"Neymar je imel že lani izjemno dobro sezono, letos pa je bil spektakularen. Izjemno je napredoval, tako po statistiki kot po predstavah. Pokazal je, da je eden najboljših igralcev na svetu. Ko smo se okrepili s Suarezom, smo vedeli za njegove odlične kvalitete, a seveda smo imeli tudi dvome, kako se bo prilagodil moštvu in drugačni filozofiji igre. Njegova statistika in predstave kažejo, da je bil eden najboljši nakupov,"
se je Luis Enrique dotaknil še fantastičnega napada, tako imenovanega MSN, ki je v letošnji sezoni skupaj dosegel neverjetnih 122 golov!

Turek ni videl enajstmetrovke nad Pogbajem
Na drugi strani je vladalo veliko razočaranje. Po sezoni, ko je Juventus Evropi dokazal, da je italijanski klubski nogomet še kako močan in konkurenčen, ni bilo zadnjega koraka. Najbolj nesrečen in jezen je bil Paul Pogba, ki je le minuto pred Suarezovim golom padel v kazenskem prostoru Barcelone, potem ko je padel v prerivanju z Danijem Alvesom, a glavni sodnik Turek Cüneyt Čakir ni piskal najstrožje kazni. "Sodnik bi moral pokazati na belo točko. Napravil je nekaj napak, ki se jih več ne da popraviti, a to je nogomet. Čestitke Barceloni, ki je bila boljši tekmec in je strla naš odpor po vodstvu z 2:1."

Bili pred drugim golom, a ga nato sami prejeli
Trener Juventusa Massimiliano Allegri je tolažil igralce: "Po tekmi sem se jim zahvalil za čudovito sezono, ki so jo imeli. A ne samo za to - tudi za finalno tekmo, kjer so pokazali odlično igro, veliko osebnost, tehniko in znanje." Tudi za Allegrija so bile ključne minute po izenačenju Alvara Morate v 55. minuti, ko so italijanski državni in pokalni prvaki zagospodarili na igrišču.

"Žal smo mislili, da imamo stvari pod nadzorom, nato pa ti izjemni igralci na drugi strani pobegnejo, in to prav v trenutku, ko smo bili pred drugim golom. V finalu ali zmagaš ali izgubiš, tukaj ni povratne tekme," je obžaloval zapravljeno priložnost, da bi trojček lovorik osvojil Juventus. "Navdušenje ljudi v Torinu in po vsej Italiji je pozitivna stvar za ves italijanski nogomet, in to po zaslugi fantov, ki so nocoj igrali v Berlinu," je še poudaril Allegri.

Kljub solzam Pirlo ploskal kapetanu
Legenda Andrea Pirlo je tekmo končal v solzah, a vseeno zmogel, da je na prizorišču svojega največjega zmagoslavja - 9. julija 2006 je z Italijo v Berlinu postal svetovni prvak - počakal na zelenici vse do trenutka, ko je predsednik Uefe Michel Platini predal znameniti srebrni pokal z velikimi uhlji. Kapetan Xavi je za Barcelono visoko dvignil pokal, Pirlo pa je dostojanstveno zaploskal zasluženemu evropskemu prvaku.