Thiago Motta je v pretekli sezoni na klopi Bologne doživel le šest porazov v Serie A. Številni evropski klubi so pokazali zanimanje, a najkonkretnejši je bil Juventus. Foto: EPA
Thiago Motta je v pretekli sezoni na klopi Bologne doživel le šest porazov v Serie A. Številni evropski klubi so pokazali zanimanje, a najkonkretnejši je bil Juventus. Foto: EPA

Vodstvo Juventusa je takoj po zmagi v italijanskem pokalu odpustilo trenerja Massimiliana Allegrija. Že dalj časa se je govorilo o njegovem odhodu po koncu sezone. Kaplja čez rob je bil incident po tekmi finala italijanskega pokala na rimskem Olimpicu. Stara dama je ugnala Atalanto z 1:0. Odločilni zadetek je dosegel Dušan Vlahović v 4. minuti. To je bila 15. zmaga Juventusa v pokalnem tekmovanju in prva lovorika v zadnjih treh letih.

56-letni Allegri si je ob koncu tekme slekel suknjič, snel kravato in se glasno pritoževal nad sodniškimi odločitvami. Glavni sodnik Fabio Maresca ga je izključil v 95. minuti, štiri minute pred koncem tekme. Sprl se je celo z osebjem Juventusa, ki ga ni uspelo pomiriti. Vodstvo kluba je ocenilo, da je kršil klubski pravilnik in ni zastopal klubskih vrednot na finalu pokala. Zadnji tekmi sezone so nogometaši odigrali pod taktirko Paola Montera.

Motta osvojil Ligo prvakov z Barcelono in Interjem
41-letni Motta je imel odlično kariero, igral je za Barcelono, Atletico Madrid, Inter, Genoo in Paris SG. S Katalonci je osvojil dva naslova španskega prvaka (2005 in 2006) in Ligo prvakov maja 2006. Nepozabna je bila trojna krona v dresu Interja, ki ga je vodil Jose Mourinho leta 2010. S PSG-jem je bil petkrat francoski prvak in štirikratni pokalni zmagovalec.

Med letoma 2011 in 2016 je odigral 30 tekem za italijansko reprezentanco, leta 2012 je osvojil naslov evropskega podprvaka.

Trener je postal takoj po koncu kariere leta 2018. V Serie A je vodil Genoo in Spezio, zadnji dve leti pa je sedel na klopi Bologne. V pretekli sezoni je ekipo popeljal na peto mesto, kar je bil zgodovinski uspeh. Septembra leta 2022 je nasledil Sinišo Mihajlovića in preporodil Bologno.

"Resnično sem vesel, da lahko začnem novo poglavje na čelu velikega kluba, kot je Juventus. Zahvaljujem se lastnikom in upravi, ki so lahko prepričani o moji ambicioznosti, da bo zastava Juventusa še naprej visoko plapolala in da bodo lahko navijači zadovoljni," je za spletno stran kluba dejal Motta.

Alessandro Nesta se je dogovoril z vodstvom Monze. Foto: EPA
Alessandro Nesta se je dogovoril z vodstvom Monze. Foto: EPA

Nesta na klopi Monze
Z novim strategom bodo v novo sezono Serie A krenili tudi v vrstah Monze. Glavni trener bo Alessandro Nesta, ki je podpisal enoletno pogodbo z možnostjo podaljšanja za še eno sezono.

Na klopi Monze je zamenjal Rafaela Paladina, ki je prevzel Fiorentino. Monza je sezono Serie A končala na 12. mestu s 45 točkami. 48-letni Nesta je v pretekli sezoni treniral Reggiano, predtem pa je vodil Miami, Perugio in Frosinone.

Runjaić na klop Udineseja
Kosta Runjaić bo sedel na klop Udineseja. Nemški strokovnjak, ki je bil sicer rojen na Dunaju, bo na klopi prvoligaša iz Vidma po le dveh mesecih nasledil nekdanjega italijanskega branilca Fabia Cannavara.

Runjaić, ki je srbskega rodu, je zadnjih sedem sezon deloval na Poljskem, kjer je treniral prvoligaša Pogon iz Szczecina ter Legio iz Varšave, na klopi katere je sedel zadnji dve sezoni.

Z varšavskim klubom je v pretekli sezoni v skupinskem delu Konferenčne lige premagal nizozemskega in angleškega prvoligaša AZ Alkmaar in Aston Villo, nato pa v šestnajstini finala prepričljivo izpadel proti norveškemu Moldeju.

53-letni strateg je predtem treniral tudi številne nemške drugoligaše (1860 München, Kaiserslautern in Duisburg).

Slovenska reprezentanta Jaka Bijol in Sandi Lovrić sta z Udinesejem v pretekli sezoni v Serie A zasedla 15. mesto in za las obstala med elito.