Ivan Simič je 4. marca ponudil odstop z mesta predsednika Nogometne zveze Slovenije, ki je bil po spravi z reprezentanti gladko zavrnjen. Foto: MMC RTV SLO
Ivan Simič je 4. marca ponudil odstop z mesta predsednika Nogometne zveze Slovenije, ki je bil po spravi z reprezentanti gladko zavrnjen. Foto: MMC RTV SLO
Simič še naprej predsednik NZS-ja
Skupščina potrdila mandat Simiču

Spor med nogometnimi reprezentanti, ki so priigrali Sloveniji drugo uvrstitev na svetovno prvenstvo, in vodstvom krovne organizacije glede delitve pokroviteljskega denarja je tako dobil dokončni epilog.

Ptujčani odsotni iz protesta?
Na sredini izredni skupščini na Brdu pri Kranju se je glasovanja o zaupnici predsedniku Simiču udeležilo 26 delegatov, manjkali so trije predstavniki MNZ-ja Ptuj. Na koncu je Simič zanesljivo ostal na čelu najbolj množične panožne zveze v Sloveniji, ki jo je prevzel februarja 2009.

"Življenje teče dalje"
"Zaupnica mi je bila dana, tako da življenje teče naprej. Nadaljeval bom svoje delo z obstoječo ekipo. Zagotovo pa se je z današnjim dnem končalo določeno obdobje, lahko bi rekel temperamentnega vodenja zveze. To je bilo obdobje sprememb in reorganizacije; postavili smo temelje za naprej, na primer s pravilnikom o nagrajevanju igralcev. Zagotovo bo prihodnje obdobje vodenja zveze veliko bolj umirjeno," je po zaupnici povedal Simič.

Po SP-ju nič več za plačo
Pred glasovanjem je 50-letni pravnik in finančnik poudaril, da zveza od njegovega prihoda posluje transparentno, da bo njegovo dozdajšnje 13-mesečno delo čez dva tedna ocenjeno na letni skupščini in da se bo po svetovnem prvenstvu v JAR-u odpovedal plačani funkciji predsednika zveze. Skupščina se je končala po dobri uri. Zvrstilo se je nekaj govornikov, med drugim tudi delegat iz Murske Sobote Tugo Frajman, ki si je vzel nekoliko več časa za kritiko dela predsednika.

Katar v ozadju, v ospredju delitev pogače

Na začetku marca pred tekmo s Katarjem so v javnost prišle informacije o nesoglasjih, namigovalo se je celo na igralski bojkot tekme. Napetosti so iz dneva v dan dobivale dramatičnejše tone, čaprav sta obe strani uradno podpisali dogovor.

Po zmagi s 4:1 je kapetan Robert Koren v imenu soigralcev napadel predsednika Simiča, ker se ni držal prvotnih obljub. Simič je odgovoril z odstopno izjavo z mesta predsednika, ki je privedla do izredne skupščine. Nepričakovan Simičev odziv je v javnosti naletel na boljši sprejem kot navedbe reprezentantov. V MMC-jevi anketi je 58 odstokov bolj verjelo Simiču, reprezentantom pa le 31 odstotkov.

Sprava sredi Anglije
Ko je že bilo videti, da slovenski reprezentančni nogomet doživlja "Šmarno goro II", sta se kapetan in predsednik srečala v Birminghamu, kjer sta zakopala bojno sekiro. Obe strani sta se zavezali k umiku obtožb in nekomentiranju zadeve, ki je vnesla velik nemir med slovenske navijače. Posrednik je bil selektor Matjaž Kek, ki se med vsem burnim dogajanjem ni javno oglašal.

64 dni pred začetkom 19. svetovnega prvenstva v nogometu se lahko reprezentanca in njeni navijači popolnoma posvetijo sklepnim pripravam na dogodek, ki bo poleti obnorel ves svet.

Simič še naprej predsednik NZS-ja
Skupščina potrdila mandat Simiču