Bojan Jokić soigralcu iz Chieva Michaelu Bradleyju ni mogel razkazati Ljubljane, saj sta se skupaj z Boštjanom Cesarjem že kmalu po tekmi odpravila nazaj v Verono. Takole sta po zadnjem sodnikovem žvižgu usklajevala
Bojan Jokić soigralcu iz Chieva Michaelu Bradleyju ni mogel razkazati Ljubljane, saj sta se skupaj z Boštjanom Cesarjem že kmalu po tekmi odpravila nazaj v Verono. Takole sta po zadnjem sodnikovem žvižgu usklajevala "logistiko" za prevoz v Italijo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Vesel sem, če se piše in govori o tem, kar se vidi, ne o nekih tretjih zadevah. Vzdušje gotovo ni enako, ko se zmaguje ali izgublja. Pomembno pa je, da se igralci spoštujejo in da ko ima kdo kakšno težavo, to tudi pove. To se v naši reprezentanci dokaj dobro pelje naprej. Mislim, da smo bili igralci dokaj iskreni med sabo, ne bi delal nekih polemik za nazaj, ker so brezpredmetne. Petletno obdobje je minilo, vsi moramo potegniti črto in iti naprej.

Samir Handanović o vzdušju v reprezentanci ob koncu neuspešnega kvalifikacijskega ciklusa za Euro 2012
Valter Birsa
Valter Birsa: "Na začetku se je gotovo poznalo, da je bila ekipa malo spremenjena in smo se malo lovili. V drugem polčasu se je začelo postavljati na pravo mesto. Moja igra? Mislim, da je bilo v redu. Pripravljen sem v redu in mislim, da ni bilo nobenih težav." Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tim Howard
Ameriški vratar Tim Howard: "Zelo veliko časa je še do naše naslednje tekme, zato je pomembno, da smo zmagali in imamo temu primerno samozavest. Težko je bilo igrati v megli, še posebej, ko se je zares spustila. Toda razmere so bile za obe ekipi enake. Slovenija in ZDA sta ekipi na približno enaki ravni, obe medsebojni tekmi sta bili zelo napeti. Pred svetovnim prvenstvom nisem vedel veliko o Sloveniji. Zdaj je seveda drugače, lepo je bilo priti v to državo in spoznati tukajšnje ljudi." Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

"Bistveno je, da deset, enajst igralcev, s katerimi smo skupaj odraščali, že razmišlja v pravi smeri, da bi šli v Brazilijo. Če jih bomo uspeli prepričati še deset, mislim, da rezultat ne bi smel izostati. Slavišo spoštujem. Če je že kdo moral zamenjati selektorja Keka, je to on. Tako kot mi igralci je tudi on v tujini napredoval kot trener," je po stoženskem porazu z 2:3 proti ZDA kapetansko razmišljal Samir Handanović. Novi vodja slovenskih nogometašev je že prejšnji teden poudaril, da izgubiti nikoli ni dobro, a je na torkovi tekmi videl tudi pozitivne stvari.
Krhin: Vem, da lahko igram še veliko bolje
Morda je poleg spretnega in učinkovitega Tima Matavža vse prisotne še najbolj navdušila igra Reneja Krhina v drugem polčasu. "Mislim, da so mladi igralci dokazali, da so pravi. Vprašanje, ali bi morali dobivati še več priložnosti, pa ni zame. Konkurenca mora biti, ko nekdo dobi priložnost, pa jo mora čim bolje izkoristiti," je povedal "Sarma".

Mladi nogometaš iz Jakobskega Dola, ki je navdušil že s predstavo v mladi reprezentanci v četrtek v Novi Gorici, vse bolj opozarja nase in bržkone ni daleč dan, ko bo prvič začel tekmo tudi v članski izbrani vrsti. Tokrat je v šestem nastopu prvič odigral celoten polčas, potem ko je ob odmoru zamenjal krivca za prvi zadetek Darijana Matića (ta je bil v osmem nastopu za Slovenijo prvič v začetni enajsterici): "Proti ZDA igrati 45 minut ni kar tako. Zadovoljen sem s svojo igro, vem pa, da lahko igram še veliko bolje. Če bi imel v nogah več tekem, bi bilo lažje. V Bologni smo dobili novega trenerja, na zadnjih štirih tekmah nisem dobil veliko priložnosti. Upam, da se bo to kmalu spremenilo."

Handanović: Samo en karton je premalo
Krhin ne dvomi, da se bosta selektorja članske in mlade reprezentance dogovorila o tem, kako čim bolje izkoristiti njegovo veliko nadarjenost. Pohvalil ga je tudi Boštjan Cesar ("Odigral je fenomenalno tekmo.") in takole izpostavil ključne misli, ki jih je prinesla zadnja tekma v letu 2011: "Drugi polčas obeta, saj Američani niso resneje ogrozili Samirja. Potrebujemo čas in se ne bojimo prihodnosti. Poskušali smo igrati, in če igraš, delaš napake. Vsi smo odigrali maksimalno, mogoče pa ni bila maksimalna agresivnost."

V prvem polčasu je Slovenija prejela kar tri zadetke, vsi so bili plod napak gostiteljev in ne uigranih akcij Američanov. "V prvem delu smo preveč zamujali, stali predaleč od igralcev in naredili premalo prekrškov. Samo en karton za tako tekmo je premalo. A izpeljali smo tudi veliko akcij in imeli veliko priložnosti, toliko kot že dolgo ne na prijateljski tekmi. Na tem lahko gradimo. Američani so dokazali, da so fizično močni, v prvem polčasu so dobivali dvoboje, in to nas je stalo tudi kakšnega zadetka," je menil Handanović.
ZDA prvič po treh letih in pol zmagale v Evropi
Stojanović je preizkusil sistem 4-2-3-1 oziroma 4-4-1-1, ki je bolje deloval v drugem polčasu, ko je poleg Krhina v vezno vrsto prišel še Valter Birsa namesto znova neprepričljivega Josipa Iličića.

Ameriški selektor Jürgen Klinsmann se je odločil za nekoliko bolj napadalno postavitev kot na dozdajšnjih šestih tekmah, odkar vodi ZDA. Igral je z dvema napadalcema (4-4-2) in ameriška reprezentanca je v enem samem polčasu večkrat zatresla mrežo kot na teh šestih srečanjih skupaj, ko je zadela le dvakrat. Američani so prekinili tudi niz sedmih porazov na gostovanjih v Evropi. Nazadnje so marca 2008 s 3:0 zmagali na Poljskem.

Mešani občutki Matavža
Matavžu je pri obeh golih Slovenije podal Zlatan Ljubijankić. Šempetrčan, ki je v 80. minuti mesto na zelenici prepustil Zlatku Dediću, je bil seveda zadovoljen s svojim strelskim izkupičkom, manj pa z izidom: "Občutki so mešani, ker smo izgubili. Zlatan mi je dvakrat zelo dobro podal za zadetek, dobro sodelujeva, in to je super. O novem selektorju pa lahko povem, da je način njegovega dela zelo dober, to sem ta teden vsekakor spoznal. Veliko bomo delali predvsem na prekinitvah."

To zadnje je po prvem tednu sodelovanja s Stojanovićem opazil tudi Bojan Jokić, drugače pa pretiranih razlik v primerjavi z delom pri Matjažu Keku ni. "Premalo časa smo še skupaj. Na to vprašanje bom lahko odgovoril čez nekaj mesecev. Vsak selektor ti pa da nekaj svojega, svoje izkušnje, gradi svojo igro in ima svojo vizijo," je dejal "Joka". O lanski tekmi proti ZDA na svetovnem prvenstvu ni preveč razmišljal: "Osebno nisem jemal tokratne tekme kot priložnost za neko "revanšo". Na vsaki tekmi si želim zmagati, ali je prijateljska ali kvalifikacijska. Takšno miselnost imajo tudi drugi fantje."

Bradley si bo Ljubljano ogledal kdaj drugič
Po tekmi se je zapletel v klepet s soigralcem pri Chievu Michaelom Bradleyjem, ki je bil med najboljšimi igralci pri gostih. Priložnosti za kakšno malce daljše druženje s povratnikom v ameriško začetno postavo ni bilo, saj so se skupaj s Cesarjem hitro odpravili v Verono. "Jutri nas tam že čakata dva treninga. Šel je še v hotel na večerjo, nato pa takoj odhajamo. Sicer bi mu rad pokazal Ljubljano, ker je zelo lepo mesto, kar sem mu tudi povedal. Mogoče bo priložnost med počitnicami."
Če se malo pošalimo, bo tako še najbolje, saj bo Američan slovensko prestolnico gotovo ohranil v lepšem spominu kot ob gosti jesenski megli. Ga pa ta na igrišču očitno ni motila, saj so natančni ameriški statistiki izračunali, da je bil Bradley na torkovi tekmi najuspešnejši podajalec v napadalni tretjini. Uspešno je podal 18-krat, na prvih treh srečanjih pod Klinsmannovim vodstvom jih je zbral zgolj 23. S 45 podajami je bil tudi najboljši v reprezentanci ZDA na celotni tekmi.

Vesel sem, če se piše in govori o tem, kar se vidi, ne o nekih tretjih zadevah. Vzdušje gotovo ni enako, ko se zmaguje ali izgublja. Pomembno pa je, da se igralci spoštujejo in da ko ima kdo kakšno težavo, to tudi pove. To se v naši reprezentanci dokaj dobro pelje naprej. Mislim, da smo bili igralci dokaj iskreni med sabo, ne bi delal nekih polemik za nazaj, ker so brezpredmetne. Petletno obdobje je minilo, vsi moramo potegniti črto in iti naprej.

Samir Handanović o vzdušju v reprezentanci ob koncu neuspešnega kvalifikacijskega ciklusa za Euro 2012