Zdesetkana ljubljanska ekipa je zdržala pritisk Turkov do 77. minute, ko je Nejca Vidmarja matiral Adis Jahović. Foto: www.alesfevzer.com
Zdesetkana ljubljanska ekipa je zdržala pritisk Turkov do 77. minute, ko je Nejca Vidmarja matiral Adis Jahović. Foto: www.alesfevzer.com
Slovaški sodnik je v prvem polčasu pokazal kar sedem rumenih kartonov. Cekici je zaradi dveh rumenih moral tudi zapustiti igro. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Slovaški sodnik je v prvem polčasu pokazal kar sedem rumenih kartonov. Cekici je zaradi dveh rumenih moral tudi zapustiti igro. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Nogometašem Olimpije tudi v letošnji evropski sezoni ni uspelo doseči odmevnejšega rezultata. Poslovili so se v 2. predkrogu Evropske lige, potem ko so morali priznati premoč turški ekipi Malatyaspor.

Obračun v Turčiji se je prejšnji četrtek končal z neodločenim izidom (2:2), tako da je bilo še vse odprto pred drugim dvobojem.

Izid prvega polčasa (0:0) je ugajal Olimpiji, a rdeči karton Endrija Cekicija v 38. minuti se je izkazal za ključnega, saj borbeni zmaji niso zdržali pritiska. V drugem polčasu so bili blizu vodilnemu golu, ko je streljal Ante Vukušić, a tega niso izkoristili, kar so gostje kaznovali v 77. minuti, ko je Stožice z golom utišal Adis Jahović.

"Kaj naj rečem. Poraz. Izpad. Lahko rečem tragičen. Žal mi je občinstva, igralcev. Bil je spektakel," je po tekmi povedal trener Olimpije Safet Hadžić, ki ni želel govoriti o sodnikih. Dejal je le: "Lahko bi drugače reagiral v določenih trenutkih." Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Jalova pobuda Turkov
Turki so imeli v prvem polčasu jalovo pobudo, v 15. minuti so zapretili prek Issama Cheabakeja, njegov strel je zletel čez gol, v 18. minuti pa je Jahović poskusil s strelom z roba kazenskega prostora, a Nejc Vidmar ni imel pretiranega dela. Vratar zmajev je bil na pravem mestu tudi v 29. minuti, ko je Cheabake prejel globinsko podajo v kazenskem prostoru, meril je z glavo.

Olimpija je imela prvo resnejšo priložnost v 21. minuti, ko je Ante Vukušić preigraval, prišel je do vrha kazenskega prostora, poskusil z diagonalnim strelom, a ta ni bil dovolj močan, tako da je Farnolle žogo brez težav ujel.

Turki so v nadaljevanju sicer zatresli Olimpijino mrežo, a sodnik zaradi prekrška v napadu gola ni priznal.

Olimpija od 38. minute z igralcem manj
Olimpija je v prvem polčasu ostala brez dveh igralcev, Asmir Suljić je zaradi poškodbe moral v 16. minuti zapustiti zelenico, zamenjal ga je Luka Menalo. V 38. minuti pa je sledila nova slaba novica za Safeta Hadžića, saj je Endri Cekici zaradi prejetega drugega rumenega kartona zapustil igro, Olimpija je tako tekmo nadaljevala z deseterico.

Zmaje rešila vratnica
Turška ekipa je v drugi polčas krenila silovito, izvedli so dva udarca iz kota, v 58. minuti pa je Olimpijo rešila vratnica. Bifouma Koulossa je prodrl po desni strani in premagal Vidmarja, a meril naravnost v vratnico.

V Stožicah se je zbralo 9.000 gledalcev. Foto: Twitter/Toni Gruden
V Stožicah se je zbralo 9.000 gledalcev. Foto: Twitter/Toni Gruden

Izjemna priložnost Olimpije
Navijače Olimpije je v 66. minuti na noge dvignila najnevarnejša priložnost zmajev na tekmi – Menala je podal z desne strani v kazenski prostor, Vukušić je pritekel in z glavo neovirano streljal iz bližine. Odlično se je odzval gostujoči vratar Fabien Farnolle.

Podobno situacijo so gostje izkoristili v 77. minuti – Gokhan Tore je poslal odličen predložek z desne strani v kazenski prostor, kjer je bil najvišji Adis Jahović, ki je z glavo matiral Vidmarja. S tem so Turki prevzeli skupno vodstvo za napredovanje v Evropski ligi, ki jim ga je uspelo obdržati do konca.

V 86. minuti je Vukušić poskusil z desne strani, a je spet branil Farnolle. Gostje so imeli v sodnikovem dodatku dve priložnosti za povišanje vodstva – najprej je Bifouma streljal od daleč na prazna vrata, a k sreči ni bil natančen, tako kot Jahović ne, ki je streljal od blizu, žogo pa je poslal visoko čez vrata.

Razočarani zmaji po izpadu. Foto: www.alesfevzer.com
Razočarani zmaji po izpadu. Foto: www.alesfevzer.com

Malatyaspor bo v 3. predkrogu igral proti beograjskemu Partizanu, ki je na domači zelenici s 3:0 (skupno 4:0) premagal Connah's Quay Nomads iz Walesa.

EVROPSKA LIGA
2. PREDKROG, povratna tekma

Olimpija - YENI MALATYASPOR (TUR) 0:1 (0:0) 2:2
9.000; Jahović 77.
RK:
Cekici 38./Olimpija

Olimpija: Vidmar, Jurčević, Samardžić, Bagnack, Boakye, Putinčanin (87./Brkić), Tomić, Savić (68./ Valenčič), Cekici, Suljić (16. / Menalo), Vukušić.

Yeni Malatyaspor: Farnolle, Kas (69./Tozlu), Akbas, Meza, Chebake, Yildrim (60./Guilherme), Yalcin, Cagiran, Fofana (61./Tore), Bifouma, Jahović.

Sodnik: Filip Glova (Slovaška)

V krepkem tisku je izid prve tekme.

Rdeči karton usoden za Olimpijo, ki se poslavlja od Evrope