Japonska je prvič in edinkrat na Pokalu Amerike sodelovala leta 1999, ko je prvenstvo gostil Paragvaj. Foto: Reuters
Japonska je prvič in edinkrat na Pokalu Amerike sodelovala leta 1999, ko je prvenstvo gostil Paragvaj. Foto: Reuters

Argentinska nogometna zveza (AFA), ki gosti letošnje južnoameriško prvenstvo v nogometu, je na svoji spletni strani citirala besede predsednika japonske nogometne zveze Džundžija Ogure, ki je v ponedeljek dejal, da večina evropskih klubov, kjer igrajo najboljši japonski nogometaši, ne želi spustiti igralcev na turnir, ki bo potekal od 1. do 24. julija.

Potres, cunami in Evropa
"Čeprav evropski klubi razumejo naš položaj, jih je večina zavrnila vpoklic naših reprezentantov," je dejal Ogura, ki je nato pojasnil, da bi bilo težko v reprezentanco vpoklicati zgolj igralce, ki igrajo v domačem prvenstvu, kajti japonsko prvenstvo je bilo zaradi potresa in uničujočega cunamija, ki je Japonsko prizadel 11. marca, prestavljeno za šest tednov.

Kako organizirati turnir z desetimi državami?
Predstavnik južnoameriške nogometne zveze Conmebol Nestor Benitez je potrdil, da so se že poslali vabilo Kostariki, ki so jo prosili, da bi na prvenstvu nadomestila Japonsko. Ker ima Conmebol na nabolj nogometni celini samo deset članic, sta na vsako prvenstvo vabljeni po dve državi nečlanici, od tega najpogosteje Mehika, ki bo sodelovala tudi na prvenstvu v Argentini.