28-letni Aršavin, po poklicu modni oblikovalec, s svojim navdihom in hitrostjo že nekaj let navdušuje nogometne sladokusce, a za odhod na prvi SP bo moral premagati trdoživo slovensko reprezentanco. Foto: EPA
28-letni Aršavin, po poklicu modni oblikovalec, s svojim navdihom in hitrostjo že nekaj let navdušuje nogometne sladokusce, a za odhod na prvi SP bo moral premagati trdoživo slovensko reprezentanco. Foto: EPA
Guus Hiddink
Kaj bo Guus 'Ivanovič' Hiddink pripravil Matjažu Kek? Ali lahko Nizozemec prvič v karieri ostane brez velikega tekmovanja? Foto: EPA
Koren in Novakovič o Rusih
Odmevi po žrebu v Zürichu
Rusija - zvezdnika Aršavin in Hiddink

"Želel bi si Slovenijo, čeprav je tudi to spodobno moštvo. V vsakem primeru bo težko proti vsakemu nasprotniku," je prvi zvezdnik "zbornaje komande" Andrej Aršavin razmišljal pred ponedeljkovim žrebom v Zürichu, kjer so kroglice na sedežu Fife določile, da se bosta Rusija in Slovenija 14. in 18. novembra pomerili za vstopnico na svetovno prvenstvo v nogometu, ki ga bo drugo leto poleti gostila Južnoafriška republika.

Radosavljevič naredil vtis na Aršavina
"Nikoli se predčasno ne veselim, rajši počakam na zmago," je bil kapetan ruske reprezentance previden po žrebu. "Danes so v Rusiji vsi zadovoljni, da smo dobili Slovenijo, toda tudi v Ljubljani si manejo roke, saj so se izognili Franciji in Portugalski," je bil tudi v nadaljevanju intervjuja za največji ruski športni dnevnik Sport Express prizemljen "Šava", ki je nogometni svet nase opozoril v dresu Zenita iz St. Peterburga.

Jasnovidec Aršavin, kot so ga označili na spletnem portalu gazeta.ru, je prepričan, da bo po dveh tekmah napredovala Rusija, a je hkrati priznal, da slabo pozna slovensko reprezentanco, na pamet pa se je spomnil le Milivoja Novakoviča in Samirja Handanoviča ter Radosavljeviča, s katerim je imel opravke v ruskem prvenstvu.

Organizator igre londonskega Arsenala se je spomnil tudi tekme 1. septembra 2001 in sporne enajstmetrovke Grahama Polla v 90. minuti, po kateri je četa Srečka Katanca zmagala z 2:1. Dan predtem je ruska mladinska reprezentanca z Aršavinom v svojih vrstah premagala slovenske vrstnike s 3:1.

Keržakov: Vse je v naših rokah
Isto tekmo je omenil tudi njegov partner v napadu Aleksander Keržakov, ki zaradi bolezni ni mogel pomagati moskovskemu Dinamu, ki je v soboto klonil pred Tom Tomskom, zmagoviti gol pa je zabil Slovenec Aleksander Radosavljevič. "Seveda smo si želeli Slovenijo, če se spomnite, sem tako dejal že v anketi pred žrebom, in tudi zdaj mislim, da je to najugodnejši tekmec." 26-letni napadalec je poudaril novo staro rusko nogometno miselnost: "Vse je v naših rokah. Rusija je zdaj moštvo, ki razmišlja predvsem o svoji igri in se ne prilagaja več toliko nasprotniku."

Hiddink zagotovilo za uspeh
Vodilni ruski mediji so enotnega mnenja, da je bil žreb milosten z njimi oz. pravzaprav srečen, kar pripisujejo svojemu morebiti celo prvemu zvezdniku reprezentance, selektorju Guusu Hiddinku. Nizozemski strokovnjak, ki je Rusijo s polfinalom na Euru 2008 vrnil na nogometni zemljevid sveta, je bil presenetljivo nedosegljiv za komentar. Vseeno to ne skrbi novinarjev, saj verjamejo v njegove skoraj čudežne sposobnosti, da spremeni v zlato vse, česar se loti.

Z Nizozemsko in Južno Korejo je zaigral v polfinalu mundiala, Avstralijo pa je v osmini ob sodniški pomoči zaustavila Italija, kasnejši svetovni prvak. Od vseh drugouvrščenih reprezentanc v evropskem delu kvalifikacij je bila Rusija z 22 točkami najuspešnejša. Dvakrat je premoč priznala le Nemčiji, čeprav so bili Rusi na obeh srečanjih konkretnejši in nevarnejši, vratar Rene Adler pa je kot najboljši mož na igrišču poskrbel za neposredno uvrstitev "elfa" na SP 2010.

Vrhunce tekme Rusija - Nemčija si lahko ogledate spodaj v priloženem videu.
Postava Rusija: Akinfejev; Anjukov, Ignaševič, V. Berezucki, Denisov (46./Torbinski); Semšov (77./Pogrebnjak), Bistrov, Zirjanov, Žirkov; Aršavin, Keržakov (55./Pavljučenko).

Nemški recept za uspeh nad Rusi
Odločilna tekma je bila 10. oktobra v Moskvi, ko je na prepolnem stadionu Lužniki Nemčija slavila z golom Miroslava Kloseja. Za konec kvalifikacij, ko je bilo že vse znano, je ob močno spremenjeni zasedbi sledil še remi v Azerbajdžanu (1:1).

Prva tekma bo v soboto, 14. novembra, v Moskvi na stadionu Lužniki, kjer je igrišče z umetno travo, štiri dni kasneje pa sledi povratna tekma v Mariboru v Ljudskem vrtu. Tisto novembrsko sredo bo postalo jasno, ali je Aršavin resnično jasnoviden in ali je Guus "Ivanovič" Hiddink v resnici mitološki Midas.

Koren in Novakovič o Rusih
Odmevi po žrebu v Zürichu
Rusija - zvezdnika Aršavin in Hiddink