Komaj 21-letni branilec Jonny Evans se v Manchester Unitedu razvija v odličnega igralca. Foto: EPA
Komaj 21-letni branilec Jonny Evans se v Manchester Unitedu razvija v odličnega igralca. Foto: EPA
David Healy
David Healy je septembra 2005 s soigralci proslavljal največjo zmago v karieri. Severni Irci so po njegovem golu pokorili Anglijo. Foto: EPA
Artur Boruc
Arturja Boruca so bučni severnoirski navijači uspeli sprovocirati. Upajmo, da bo imel Jasmin Handanovič boljše živce. Foto: EPA
Severnoirski navijači
Severnoirska navijaška armada se je takole predstavila na oktobrski tekmi v Ljudskem vrtu. Foto: MMC RTV SLO
Windsor Park
Windsor Park je težko osvojljiva trdnjava. Za sredo sneg sicer ni napovedan, a četudi bi bil, so se Slovenci v zimskih razmerah vedno dobro znašli. Foto: EPA
Warren Feeney
Warren Feeney (10) in Grant McCann proslavljata vodilni gol zeleno-belih na tekmi proti Poljski. Foto: EPA
Nigel Worthington
Nigel Worthington je krmilo Ulstra, kot se neformalno tudi imenuje Severna Irska, prevzel junija 2007. Foto: EPA
O Severnih Ircih nekdanji nogometni asi

Zadnja reprezentanca, ki se je na Windsor Parku veselila popolnega izkupička, je bila Islandija. Na začetku kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2008 je slavila s 3:0. Štiri dni pozneje so Severni Irci s hat-trickom Davida Healyja na kolena spravili Špance (3:2), od tedaj pa nanizali osem tekem brez poraza. Še več, kar sedemkrat so zmagali, točko z vročega gostovanja je septembra lani odnesla le Češka (0:0).

Čas za končanje evforije?
Statistika kaže, da bo imela slovenska izbrana vrsta v sredo torej zelo težko delo. Domača reprezentanca, ki je kvalifikacije za SP začela slabo in na prvih treh tekmah osvojila le točko (že omenjeno proti Češki), se je z dvema zmagam proti avtsajderjem iz San Marina in sobotnim slavjem proti Poljski (3:2) iz nezavidljivega položaja tako rekoč čez noč prebila na prvo mesto skupine 3, kar je na severu "zelenega otoka" sprožilo pravo evforijo.

Nogometaši in navijači na spletnih forumih so si enotni, da zmaga proti Poljski ne bo veljala nič, če Severna Irska ne premaga še Slovenije. "Forumaši" intenzivno preračunavajo, koliko točk bi morali njihovi ljubljenci še osvojiti za pot v južno Afriko, sklep pa je enostaven: dobiti morajo obe preostali domači tekmi proti Kekovi četi in Slovaški ter tri točke odnesti še iz Poljske ali Češke. Resda so v "pole positionu", kot so po sobotnem razpletu zapisali na spletni strani severnoirske nogometne zveze, a ne gre pozabiti, da so edini že odigrali obe tekmi proti amaterjem z Apeninov.

Artur Boruc Ulster's Number One
"Top tema" nogometnih navijačev na Severnem Irskem je kajpada še vedno tudi neverjetna napaka poljskega vratarja Arturja Boruca, s katero je gostiteljem omogočil vodstvo s 3:1. Tudi zaradi razrite zelenice je grdo zgrešil povratno žogo, ki mu jo je podal soigralec Michal Zewlakow, in najbrž še nekaj časa ne bo spal v miru. Boruc je bil pred tekmo "sovražnik številka ena" zeleno-bele armade navijačev, saj na Škotskem brani za katoliški Celtic, ki ga protestantska večina privržencev severnoirske reprezentance ne mara, a po velikem spodrsljaju se je kar naenkrat usedel v njihova srca in postal "Ulster's Number One". Ustanovili so že tudi "Artur Boruc Northern Ireland Fan Club" …

Kako se bodo na peklensko vzdušje, ki ga bo pripravilo 14.000 navijačev, odzvali Jasmin Handanovič in drugi slovenski nogometaši, bomo videli v sredo. H glasnemu navijanju sta jih že pozvala selektor Nigel Worthington in kapetan Aaron Hughes. Povratnih podaj proti slovenskemu čuvaju mreže bo moralo biti čim manj, saj žoga na neravnem terenu nevarno odskakuje. Vzrok za to naj bi bila slaba drenaža, čeprav so jo pred kratkim uredili na novo.

Kako huda je poškodba Craigana?
Severne Irce še vedno zelo boli oktobrski poraz iz Maribora z 0:2. "Gotovo smo jim ostali nekaj dolžni. 85 minut smo bili boljši, nato pa prejeli dva poceni zadetka. Takrat bi si res zaslužili kaj več. Ljudje so nas že odpisali, a v slačilnici vlada izjemen moštveni duh. Lepo je, da smo dokazali, da se motijo. Če bomo nadaljevali z igro, ki smo jo pokazali proti Poljski, je uvrstitev na SP vsekakor mogoča," je povedal vezist Grant McCann.

Worthington ne bo mogel računati na poškodovana napadalca Kyla Laffertyja in Martina Patersona ter soigralca Roberta Korena pri West Bromwichu Chrisa Brunta, ki je v soboto prejel drugi rumeni karton. Zaradi poškodbe mečne mišice je zelo vprašljiv tudi nastop enega ključnih mož v obrambi Stephena Craigana.

Z Laffertyjem (igra pri Glasgow Rangersih) je imela slovenska obramba v Ljudskem vrtu precej dela, v 64. minuti je imel tudi najlepšo priložnost, ko se je po samostojnem prodoru sam znašel pred Samirjem Handanovičem, vendar je ta njegov strel odbil. Po kazni se vračata branilec Sunderlanda George McCartney in vezist Rangersov Steven Davis. Oba sta v Mariboru igrala vso tekmo.

Evans: Nič se ne more primerjati z uvrstitvijo na SP
Glavna nevarnost za slovenska vrata bosta Healy (Sunderland) in Warren Feeney (Dundee United), ki je v soboto načel poljsko mrežo. Healy je nedvomno največji ljubljenec Windsor Parka. Najboljši strelec kvalifikacij za Euro 2008 (s 13 goli je izboljšal rekord Davorja Šukerja) je septembra 2005 v kvalifikacijah za SP 2006 zeleno-belim zagotovil tudi daleč najbolj prestižno zmago v zadnjih letih proti Angliji (1:0). Pred tem Severna Irska na domačem stadionu ni slavila kar štiri leta!

Ljubitelji nogometa gotovo poznajo tudi člana Manchester Uniteda Jonnyja Evansa, ki je proti Poljski dosegel svoj prvi gol za reprezentanco. 21-letnemu branilcu bi igranje na svetovnem prvenstvu pomenilo več od vseh lovorik, ki jih je že ali jih še bo osvojil v dresu rdečih vragov. Severna Irska na lestvici Fife zaseda 42. mesto in je 17 mest pred Slovenijo.

Tekma med navijači
Na Windsor Parku bo tudi približno 250 slovenskih navijačev. Njihova ekipa se bo danes pomerila s severnoirskimi navijači, s čimer bodo še utrdili prijateljske vezi. Na nogometnem igrišču so se namreč udarili že ob gostovanju Severnih Ircev v Sloveniji, na Kodeljevem je bilo 1:1. Dogajanje v Belfastu bo v sredo zato brez dvoma veliko bolj mirno kot v soboto, ko so poljski navijači poskrbeli za kar nekaj izgredov, med katerimi je bilo poškodovanih enajst policistov, devet ljudi pa aretiranih.

Domačega navijača, ki je vrgel kovanec v stranskega sodnika, zaradi česar je bila tekma za nekaj časa prekinjena, je severnoirska nogometna zveza strogo kaznovala. Do smrti si ne bo več mogel v živo ogledati nobene tekme svoje reprezentance.

Kmalu selitev na nov stadion?
Slovenski nogomet že ima nekaj izkušenj z gostovanji na Windsor Parku. Hit Gorica je tam pred tremi leti v 1. krogu kvalifikacij za Ligo prvakov premagala Linfield s 3:1. Vprašanje pa je, do kdaj bo ta stadion še gostil tekme nogometne reprezentance. Prejšnji teden se je v Belfastu pojavila ideja, da v vzhodnem delu mesta začnejo graditi nov stadion, ki bo imel 20.000 sedežev. Odprli bi ga lahko že čez leto in pol. Sprva so nekje drugje nameravali graditi še večji stadion (za več kot 40.000 gledalcev), vendar so se temu projektu po burnih političnih razpravah in uporu navijačev januarja dokončno odpovedali.

Matej Rijavec

O Severnih Ircih nekdanji nogometni asi