Nogometaši Barcelone se veselijo uvrstitve v polfinale. Foto: EPA
Nogometaši Barcelone se veselijo uvrstitve v polfinale. Foto: EPA
Emerson in Cesc Fabregas
Cesc Fabregas se je ob koncu tekme izkazal z natančnima podajama Ljungbergu, ki pa lepega darila ni spremenil v zadetek. Foto: Reuters
Robert Pires in Thierry Henry
Pires in Henry si čestitata za odlično opravljeno delo. Foto: EPA
Ronaldinho je najprej zapravil enajstmetrovko ... Foto: Reuters
... nato pa popravil napako. Foto: EPA
Samuel Eto'o
Afriški princ je rešil vse dvome o zmagovalcu. Foto: EPA

Barcelona je po 0:0 v Lizboni z 2:0 premagala Benfico. Ronaldinho se je v 19. minuti odkupil za zgrešeno enajstmetrovko na začetku tekme, zmago pa je ob izteku potrdil Samuel Eto'o. V polfinalu Barcelono čaka Milan!

Arsenal je prvič napredoval med štiri. Povsem zasluženo, saj je bil Juventus brez koncepta in brez idej tudi na povratni tekmi, ki se je končala z 0:0. "Wengerjevi mladci" so tako zlahka ubranili prednost 2:0 s Highburyja.

Arsenal nadzoroval položaj
Do 64. minute je bilo na Delle Alpiju dolgčas, nato pa je Pavel Nedved, ki predtem nikakor ni zmogel poživiti igre, podal pred gol, kjer David Trezeguet ni zadel žoge. V nasprotnem napadu je imel junak prve tekme Cesc Fabregas zaključno žogo, a ni premagal Gianluigija Buffona. Nekaj minut pozneje je bombo Nedveda Jens Lehmann ubranil. Češki zvezdnik, ki v Londonu ni igral, tako ni prinesel preobrata.

Padel je lanski Milanov rekord
Še več, zaradi dveh rumenih kartonov je moral predčasno z igrišča. To je prineslo še več prostora za Arsenal, vendar sta Aleksander Hleb in Fredrik Ljungberg zgrešila nekaj velikih priložnosti za gol iz protinapada. Topničarji so v Ligi prvakov osmič zapored zaklenili gol, kar je nov rekord. Polfinalni nasprotnik je Villarreal.

"Veliko je bilo prelomnic na tekmi, dokončno pa je je bilo konec, ko je bil izključen Nedved. Prejšnja leta se je od nas veliko pričakovalo, pa nismo storili ničesar. Letos, ko ni pritiskov, pa se nam je le posrečil veliki met. Zelo sem zadovoljen," je bila prva ocena trenerja Arsenala Arsena Wengerja.

Katalonski ponos ni dovolil presenečenja
Barcelona je do priložnosti za zadetek prišla že v 5. minuti. Podajo Marka van Bommla je v kazenskem prostoru z roko ustavil Petit, slovaški sodnik Luboš Michel pa je upravičeno pokazal na belo točko. K žogi je pristopil Ronaldinho, ustrelil v svojo levo stran, a ga je njegov rojak v vratih orlov Marcelo Moretto "prebral" in okroglo usnje z lepo parado ubranil.

Toda brazilski čarovnik se je za napako kmalu odkupil. V 19. minuti je Samuel Eto'o pred vrati Benfice odvzel žogo Betu, po desni strani prodrl v kazenski prostor, kjer je s povratno podajo lepo našel Ronaldinha, ki je žogo z 11 metrov neovirano poslal v mrežo.

Po golu so Katalonci malo popustili, tako da so zadihali tudi do tedaj nebogljeni gostje, ki pa si pravih priložnosti niso priigrali. Njihove akcije so se končale daleč od domačega kazenskega prostora. Zato pa se je "smrtna" priložnost Barceloni ponudila v 39. minuti, ko je po nespretnem izbijanju Lea z 10 metrov poskusil Van Bommel, a se je znova izkazal razpoloženi Moretto. Prvi polčas se je tako končal z minimalnim vodstvom domačih, ki bi lahko dosegli še kakšen gol več, saj so imeli izrazito premoč (61:39 v posesti žoge in 7:1 v strelih).

Simao imel na nogi izenačenje
Po odmoru so gostje zaigrali napadalnejše in v 61. minuti prišli do najlepše priložnosti na tekmi. Fabrizio Miccoli in Simao sta izpeljala bliskovit napad, slednji pa je nato z 10 metrov streljal za las mimo vrat Victorja Valdesa. Nabito polnemu Nou Campu je zastal dih, domače zvezdnike pa je skorajšnji šok predramil.

Znova so zaigrali agresivneje in z dvojcem Ronaldinho-Eto'o zapretili Morettu. Kljub terenski premoči pa tako želenega drugega gola, ki bi odločil tekmo, ni bilo. Zato pa bi si polfinale v 87. minuti skoraj priigrali gosti. Rezervist Giorgios Karagounis je nenadoma ustrelil s 25 metrov, Valdez pa se je moral izjemno potruditi, da je ohranil mrežo nedotaknjeno. Malo pozneje pa je Nou Camp le doživel olajšanje. Hiter protinapad rdeče-modrih je po podaji Juliana Bellettija končal Eto'o, ki je z nekaj metrov "preluknjal" Moretta.

Ob golu si je dal duška tudi sicer mirni Rijkaard. Po tekmi je dejal: "V prvem polčasu smo igrali dobro, v drugem pa se nismo mogli sprostiti, saj bi se situacija lahko kadar koli zamenjala. Zadetek Samuela je bil res prava odrešitev."

Četrtfinale, povratne tekme
BARCELONA
- Benfica 2:0 (1:0) 0:0
89.875; Ronaldinho 19., Eto'o 89.

-------------------------------------
Valdes Moretto Belletti Rocha Puyol Luisao Oleguer Anderson van Bronckhorst Leo Deco Beto ** Iniesta Petit Van Bommel * Geovanni * Ronaldinho Fernandes *** Larsson ** Sabrosa Eto'o Miccoli * 84./Edmilson * 55./Karagounis ** 86./Giuly ** 72./Robert *** 82./Marcel Sodnik: Luboš MICHEL (Slovaška)
-------------------------------------

Juventus - ARSENAL 0:0 0:2
55.000; RK: Nedved 77./Juventus

--------------------------------------
Buffon              Lehmann           
Zambrotta           Eboue             
R. Kovač            Toure             
Cannavaro           Senderos          
Chiellini **        Flamini           
Mutu *              Hleb **           
Emerson             Ljungberg         
Giannichedda        Gilberto          
Nedved /77.         Fabregas          
Trezeguet           Reyes *           
Ibrahimovic         Henry             
--------------------------------------
* 61./Zalayeta      * 63./Pires       
** 66./Balzaretti   ** 87./Diaby      
Sodnik: Herbert Fandel (Nemčija)              

VILLARREAL - Inter 1:0 (0:0) 1:2
24.000; Arruabarrena 58.

MILAN - Lyon 3:1 (1:1) 0:0
79.000; Inzaghi 25., 88., Ševčenko 93.; Diarra 31.

V odebeljenem tisku so izidi prvih tekem.

Polfinale:
ARSENAL - VILLARREAL
MILAN - BARCELONA

Prve tekme bodo na sporedu 18. in 19. aprila, povratne pa teden dni kasneje.