Damir Skomina je s širšega seznama sodnikov za SP v Južni Afriki izpadel oktobra 2008. Foto: MMC RTV SLO
Damir Skomina je s širšega seznama sodnikov za SP v Južni Afriki izpadel oktobra 2008. Foto: MMC RTV SLO
Skomina in Capello.
Skomina se je na eni izmed tekem pogovarjal tudi s selektorjem angleške izbrane vrste Fabiem Capellom. Foto: Reuters
Milan Mitrović
Milan Mitrović je prepričan, da bo Skomina, če bo nadaljeval trdo delo, kmalu dobil priložnost za sojenje na svetovnem prvenstvu v nogometu. Foto: MMC RTV SLO
Mitrović o sodniškem delu nogometa

V ponedeljkovi oddaji Pozdrav Afriki je bil gost nekdanji odlični mednarodni sodnik Milan Mitrović, ki je spregovoril o sodnikih. Na svetovnem prvenstvu jih bo tekme namreč sodilo 30, od teh jih bo deset prišlo iz Evrope, šest iz Južne Amerike, po štirje iz Azije, Afrike in Srednje Amerike, dva bosta še iz Oceanije. V Južno Afriko pa ne bo odpotoval najboljši slovenski nogometni sodnik Damir Skomina, ki je na prejšnjem evropskem prvenstvu kot četrti sodnik odigral precej opazno vlogo.

Skomina v izboru 54 glavnih sodnikov sveta
"Za svetovno prvenstvo v Južni Afriki sem bil v izboru 54 glavnih sodnikov z vsega sveta. Oktobra 2008, ko je bil izbor zmanjšan na 38 sodnikov, sem potem izpadel," je v pogovoru z novinarjem Ervinom Čurličem pojasnil Skomina.

Kako poteka izbor za sojenje na SP-ju?
"Potekajo seminarji, imeli smo tudi spletno platformo, kjer smo imeli 5 sklopov: od prihološkega, fizičnega do tehničnega," je dejal Skomina in nadaljeval: "Kar nekaj sklopov je, kjer se je treba izkazati. Na koncu pa največ štejejo tekme in pa kilometrina, ki jo imaš za seboj na mednarodnem prizorišču." Čeprav Skomine ne bo v Južni Afriki, svojim kolegom želi le najboljše: "Iz Evrope bodo sodili sodniki, ki imajo za seboj od 40 do 50 tekem Lige prvakov in z moje strani jim lahko samo želim srečo ter da opravijo svoje delo najboljše."

Sodniki iz večjih držav v prednosti?
Se je sodniku iz "majhne" Slovenije težje prebiti na seznam, kot na primer sodniku iz Nemčije, Španije ali Italije? "Mi smo res majhni, smo pa že drugič na svetovnem prvenstvu. Tam, kjer je kakovost, torej najvišja raven, najboljših 10 sodnikov, ne glede na to, od kod prihajajo, pride tudi na svetovno prvenstvo," je prepričan Skomina, ki je še dodal: "Zagotovo sta v štartu Italijan in Nemec v prednosti pred menoj, ker imata močno ligo, toda na koncu šteje tudi kakovost, ki jo mi pokažemo "zunaj" - tu pa možnosti obstajajo tudi zame."

Prvenstvo bo 35-letni Primorec spremljal z domačega kavča, a bo kljub vsemu pozoren na sojenje. "Gotovo bom pozoren na sojenje, ker je to nekaj običajnega, bom pa tudi užival ... Predvsem ob nastopih naše reprezentance in v upanju na uvrstitev v drugi krog."

Mitrović: Za Skomino še prezgodaj
Nekdanji sodnik Mitrović je prepričan, da je za Skomino sojenje na svetovnem prvenstvu za zdaj še prevelik podvig, je pa poudaril, da je Primorec naredil že velik korak s tem, ko je prodrl na seznam najboljših evropskih sodnikov. Pa bomo Slovenci kmalu imeli sodnika na SP-ju? "Realno lahko v bližnji prihodnosti Slovenca pričakujemo na največjih tekmovanjih. Če bo Skomina nadaljeval v takem tempu in s takim sojenjem, so mu naslednja tekmovanja pisana na kožo. To je tudi dokazal, ko je bil uvrščen na seznam za sojenje olimpijade in tudi z rangom, ki ga ima zdaj v Evropi," je prepričan Mitrović.

Za ironijo je tudi tokrat poskrbljeno
Strogi kriteriji očitno niso ključni dejavnik pri izbiri sodnikov, saj bo na SP-ju sodil tudi Šved Martin Hansson, ki je lani polnil časopise z izjemno slabim sojenjem. Še najbolj izstopata prav dva incidenta: v finalu Pokala konfederacij ni priznal povsem regularnega zadetka Brazilca Kakaja, v dodatnih kvalifikacijah pa v eni sami akciji ni videl "božje roke" Thierryja Henryja in prepovedanega položaja na povratni tekmi z Irsko. Dogodek je tako razhudil Irce, da so o tem govorili celo v parlamentu. Po mnenju mnogih naj bi bila prav zaradi tega dogodka omajana kredibilnost SP-ja.

Prihajajoče prvenstvo bo nedvomno postreglo s spornimi trenutki, po mnenju mnogih pa so ti glavna propaganda za nogomet. V videu na desni strani si oglejte še nekaj znamenitih sodniških "blamaž" s svetovnih prvenstev.

Mitrović o sodniškem delu nogometa