Srečko Katanec je v letošnjem letu popolnoma preporodil slovensko izbrano vrsto, ki bo v torek lovila že peto zaporedno zmago v kvalifikacijah za SP. Foto: EPA
Srečko Katanec je v letošnjem letu popolnoma preporodil slovensko izbrano vrsto, ki bo v torek lovila že peto zaporedno zmago v kvalifikacijah za SP. Foto: EPA
Kevin Kampl
Kevin Kampl je vadil po prilagojenem programu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slovenci preizkusili zelenico v Bernu
Katanec in Hitzfeld pred tekmo v Bernu

Med potniki ni bilo poškodovanega Bojana Jokića, ki se je že vrnil v Španijo. "Imamo svoje težave, imamo še veliko za postoriti v igri in v fizičnem smislu. Ne iščem alibijev, ampak od neke višje ravni smo v tem trenutku še daleč," je povedal Srečko Katanec, ki vlogo favorita prepušča Švicarjem. "Švicarji so absolutni favoriti, so v neki evforiji po uvrstitvi na SP, bomo pa videli, kaj jim bo ta prinesla. Lahko je ena, lahko druga stvar. Upam na to slabo ..." je v smehu dodal slovenski selektor, ki je v letošnjem letu popolnoma preporodil izbrano vrsto.

Švicarji tudi brez Shaqirija zelo močni
Čeprav zaradi poškodbe pri Švici ne bo igral Xherdan Shaqiri in mogoče še kdo izmed drugih nosilcev igre, pa to ne spreminja odnosa do tekme. "Igramo proti dejansko najboljši reprezentanci v skupini. Sem realen, upam, da se bodo fantje regenerirali na najboljši mogoč način. Švicarji so se uvrstili na svetovno prvenstvo. Imajo res dobre igralce, tudi če ne bodo kompletni. Če ni Shaqirija, igra pa kdo drug, ki prav tako igra v dobrem klubu. Je ekipa, vredna spoštovanja," poudarja Katanec.

Podobna začetna postava kot v petek
Znova ne bo mogel računati na poškodovane Jokića, Josipa Iličića in Valterja Birso, včerajšnji trening, na katerem je spet vadil Tim Matavž, je izpustil Zlatan Ljubijankić, po prilagojenem programu je vadil Kevin Kampl. Tudi zaradi tega gre na bernski zelenici pričakovati enako ali vsaj podobno sestavo kot na petkovi tekmi proti Norveški.

"Vemo, kakšni smo. Nimam pač veliko manevrskega prostora za kakšne velike menjave. Treba je pač biti kompakten, borben in ne se bati igrati. Ne vem, zakaj bi se bali, ampak pridejo trenutki, ko žoga ne gre po željah ali igralec razmišlja na kak svoj način," so bile Katančeve besede o enajsterici na torkovi tekmi.

Hitzfeld goji nemški sistem brez popuščanja
"Ni pomembno, kdo bo jutri na igrišču. Jutri mora biti Slovenija na igrišču. Moramo garati drug za drugega, na koncu pa bomo videli, kakšen bo rezultat. Potihoma pa upamo na našo zmago," je poudaril junak petkove zmage Milivoje Novaković, ki zelo ceni Švicarje: "Lestvica pove vse. Švica je najkakovostnejša ekipa v skupini. Čaka nas res zahtevna in težka tekma. Oni so že kvalificirani, ampak njihov trener Ottmar Hitzfeld ima bolj nemški sistem in mislim, da bodo igrali maksimalno. Ampak ne smemo se obremenjevati z njimi. Moramo igrati našo igro, tako, kot smo pokazali v petek, to moramo prenesti na jutrišnji obračun."

Torek ob 20.00 (prenos TV SLO 2/MMC):
ŠVICA - SLOVENIJA
NORVEŠKA - ISLANDIJA
Ob 18.00:
CIPER - ALBANIJA

Lestvica:                          
ŠVICA *           9  6 3 0 16:6  21
ISLANDIJA         9  5 1 3 16:14 16
SLOVENIJA         9  5 0 4 14:10 15
NORVEŠKA          9  3 2 4  9:12 11
ALBANIJA          9  3 1 5  9:11 10
CIPER             9  1 1 7  4:15  4
             * - na SP-ju         
Slovenci preizkusili zelenico v Bernu
Katanec in Hitzfeld pred tekmo v Bernu