Srečko Katanec je v drugem mandatu na klopi Slovenije od 31. decembra 2012. Foto: www.alesfevzer.com
Srečko Katanec je v drugem mandatu na klopi Slovenije od 31. decembra 2012. Foto: www.alesfevzer.com

Želel bi si boljših odnosov z novinarji, tudi sam sem morda v preteklosti naredil marsikaj narobe. Če se ustvarja negativna klima okrog reprezentance, ne koristi nikomur. To ne vpliva name, ampak na ljudi, ki hodijo na tekme. Vem, da svoje delo opravljam pošteno in da si fantje nastop v reprezentanci priborijo, ker vidim nekaj v njih, ne zaradi kakšnih drugih interesov.

Katanec o odnosu z novinarji
Agim Ibraimi in Matic Črnic
Agim Ibraimi (v sredini) in Matic Črnic (desno) se bosta po klubskih dvobojih na tekmah Maribora in Domžal zdaj udarila še na reprezentančni ravni. Foto: www.alesfevzer.com
5 upokojenih, 5 novincev in 5 iz slovenske lige
Celotna novinarska konferenca Katanca

Po novembrskem neuspehu z Ukrajino bo slovenska reprezentanca spremljala Euro 2016 v vlogi opazovalca. Splet različnih okoliščin, kot so reprezentančne upokojitve in hujše poškodbe (Kevin Kampl, Robert Berić, Andraž Šporar), je prinesel priložnost, da se merjenji moči z Makedonijo (v sredo, 23. marca, ob 18. uri v Kopru) in Severno Irsko (v ponedeljek, 28. marca, ob 20.45 v Belfastu) zares izkoristi za osvežitev in prevetritev reprezentance.
Navijači Slovenije bodo videli nekaj novih obrazov in preizkus novosti. V člansko reprezentanco so tako prvič vpoklicani Aljaž Struna, Matic Črnic, Blaž Vrhovec, Miha Zajc in Enej Jelenič. "Jeleniča sem videl na tekmi v Brescii, ko je dosegel lep zadetek. Pred leti je bil tudi v mladi reprezentanci. Je dinamičen, precej hiter. Na tistem srečanju me je absolutno zadovoljil. Na določenih tekmah po tisti sicer ni igral, a to se dogaja tudi pri drugih igralcih," je dejal Katanec. Krajnc in Zajc bosta s člansko vrsto le za tekmo z Makedonijo, potem se bosta pridružila reprezentanci do 21 let, ki bo v ponedeljek, 28. marca, ob 18.00 na Bonifiki odigrala kvalifikacijsko tekmo za EP 2017 proti Irski.

V videonovici na desni strani si lahko ogledate celotno novinarsko konferenco Srečka Katanca.


Peterica se tudi uradno poslavlja
Mišo Brečko
, Nejc Pečnik, Branko Ilić, Zlatan Ljubijankić in Samir Handanović so tudi uradno končali reprezentančno kariero. Ilića in Pečnika je Katanec poskušal prepričati, da bi še nadaljevala, a ni bil uspešen. "Razmišljal sem, da bi v obrambi igrali s tremi, ker ima Ilić kakovost za to, toda če ga ni, se bom moral pač prilagoditi. Pečnik bi bil dobrodošel zaradi svojih fizičnih kvalitet. Razumem igralce, ki prihajajo iz Japonske, ne morem pa jim zagotoviti spodobne minutaže."

V reprezentanco se vračajo Vid Belec, Petar Stojanović in Benjamin Verbič, od standardnih reprezentantov pa na seznamu tokrat ni Dejana Lazarevića. Na vprašanje o statusu Maroha je Katanec na kratko odgovoril: "Dominic Maroh nima nobenega statusa."
Začetek kvalifikacij v Litvi
Tekmi z Makedonci in Severnimi Irci ter konec maja s Švedi bodo trije preizkusi za selektorja, da najde moštvo in sistem za naslednji veliki projekt - kvalifikacije za SP 2018, ki se bodo za Slovence začele 4. septembra na gostovanju v Litvi.
"Pred začetkom kvalifikacij imamo zelo malo akcij. Upam in želim si, da v čim krajšem času sestavimo reprezentanco, ki bo na vsaki tekmi skušala prikazati maksimum, igrala všečno in dosegala pozitivne rezultate," je poudaril Katanec in dodal: "V reprezentanci moram imeti fante, ki jih ne zanima samo prihod in igranje v reprezentanci. Moramo imeti takšne, da tudi tisti, ki so na klopi, dajejo drugim energijo. Da skupaj pridemo do uspehov."

Upa, da ga fantje presenetijo
"Začenjamo ustvarjati neko novo reprezentanco, seveda potrebujemo svežo kri. Na določenih položajih imamo težave, želim si, da bi me fantje, ki so vpoklicani, predvsem tisti iz slovenske lige, presenetili. Na njih je, da jim je tudi poziv v reprezentanco neka spodbuda za naprej, da se bodo še bolj trudili. Predvsem v vezni vrsti bi si želel, da imajo fantje več samozavesti, zaupanja vase - tudi v klubih, saj je v nekaj dneh reprezentančnih akcij to skoraj nemogoče spremeniti. To nam je manjkalo in to bi želel videti,"
pravi selektor, ki pred prihodnjimi izzivi čuti predvsem pričakovanje.

"Ni to optimizem, ne pesimizem. V pričakovanju sem, da me fantje presenetijo v vseh smislih. V preteklosti mogoče na določenih prijateljskih tekmah nisem dal dovolj priložnosti fantom, da bi videli razliko med slovensko ligo in reprezentančno ravnijo. Zdaj imam to priložnost in upam, da me presenetijo," si je zaželel Katanec, ki pa se mu za zdaj še ni uresničila želja po še eni prijateljski tekmi junija. 30. maja bo Slovenija gostovala v Malmöju.

S težkimi tekmeci ne želi več igrati
Imeli so še ponudbe Nemčije, Španije, Portugalske, Danske, a vse v gosteh. "Mi moramo s tovrstnih tekem dobiti določene informacije. S takšnih težkih tekem pa jih ne dobim. Vedno namreč obstaja možnost, da nas kdo popolnoma nadigra. Od tega potem nimaš ničesar. Prijateljske tekme moramo igrati s tekmeci, s katerimi smo enakovredni ali malo slabši na papirju. Tako dobiš informacije za Litvo. Mene namreč trenutno zanima le Litva. V preteklosti smo igrali v Urugvaju in Argentini. Bilo je v redu, a smo izgubili. Potem se dela iz tega neka negativna energija, česar ne želim več delati," je pojasnil Katanec.
Selektor bo igralce zbral v ponedeljek v Kopru, ko bodo predstavili tudi nov dres.

REPREZENTANČNI SEZNAM ZA TEKMI PROTI MAKEDONIJI IN SEVERNI IRSKI

Vratarji (3):
Belec Vid, Carpi (ITA)
Oblak Jan
, Atletico Madrid (ŠPA)
Vidmar Nejc, Olimpija (SLO)

Branilci (8):
Cesar Boštjan, Chievo (ITA)
Jokić Bojan, Nottingham Forest (ANG II)
Krajnc Luka, Cagliari (ITA II)
Samardžić Miral, Rijeka (HRV)
Skubic Nejc, Konyaspor (TUR)
Stojanović Petar, Dinamo Zagreb (HRV)
Struna Aljaž, Palermo (ITA)
Struna Andraž, PAS Giannina (GRČ)

Vezisti (9):
Birsa Valter, Chievo (ITA)
Črnic Matic, Domžale (SLO)
Iličić Josip, Fiorentina (ITA)
Kirm Andraž, Omonia (CIP)
Krhin Rene, Granada (ŠPA)
Kurtić Jasmin, Atalanta (ITA)
Verbič Benjamin, Köbenhavn (DAN)
Vrhovec Blaž, Celje (SLO)
Zajc Miha, Olimpija (SLO)

Napadalci (3):
Bezjak Roman, Rijeka (HRV)
Jelenič Enej, Livorno (ITA II)
Novaković Milivoje, Maribor (SLO)

Želel bi si boljših odnosov z novinarji, tudi sam sem morda v preteklosti naredil marsikaj narobe. Če se ustvarja negativna klima okrog reprezentance, ne koristi nikomur. To ne vpliva name, ampak na ljudi, ki hodijo na tekme. Vem, da svoje delo opravljam pošteno in da si fantje nastop v reprezentanci priborijo, ker vidim nekaj v njih, ne zaradi kakšnih drugih interesov.

Katanec o odnosu z novinarji
5 upokojenih, 5 novincev in 5 iz slovenske lige
Celotna novinarska konferenca Katanca